Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η γυναίκα στο Βυζάντιο. Λατρεία και τέχνη
(Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία: Ειδικό θέμα του 26ου συμποσίου Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης)

Η γυναίκα στο Βυζάντιο. Λατρεία και τέχνη
Η θέση της γυναίκας στη βυζαντινή κοινωνία είναι θέμα που απασχολεί εδώ και αρκετές δεκαετίες την έρευνα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές στην προσέγγιση των σχετικών ζητημάτων. Υπάρχουν αρκετά νέα στοιχεία, βασισμένα στην αξιοποίηση γραπτών πηγών και αρχαιολογικών τεκμηρίων. Επίσης, προστίθενται συνεχώς επιστημονικές μελέτες που οδηγούν σε καινούργιες επισημάνσεις, διευκρινίζοντας άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές του ρόλου και της παρουσίας της γυναίκας στο Βυζάντιο. Μερικές από αυτές τις πτυχές έρχεται να καλύψει αυτός ο τόμος, τον οποίο συνθέτουν εισηγήσεις που αποτέλεσαν το Ειδικό Θέμα στο 26ο Συμπόσιο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης.

24χ17 εκ., 313 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 305.4 (Γυναίκα), 709.021 4 (Τέχνη, Βυζαντινή), 938.3 (Βυζαντινή Αυτοκρατορία - Ιστορία - 324-1453)
Άλλα πρόσωπα: Μαρία Παναγιωτίδου - Κεσίσογλου (Επιμελητής)
ISBN: 978-960-244-148-0
ISBN (10ψήφιο): 960-244-148-8
Βάρος: 0.674 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2012
Γράψε τη δική σου κριτική
16.76
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

15.08
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Χριστίνα Αγγελίδη είναι διευθύντρια ερευνών στο ΙΒΕ/ΕΙΕ. Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη συνέχεια στο Paris I (Ρantheon-Sorbonne), Εcole Pratique des Hautes Etudes (IVe section) και είναι διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εργάστηκε στο College de France έδρα Ιστορίας και Πολιτισμού του Βυζαντινού Κόσμου), και από το 1981 εργάζεται στο ΙΒΕ/ΕΙΕ, όπου συντονίζει το Πρόγραμμα "Καθημερινός και κοινωνικός βίος στο Βυζάντιο". Δίδαξε βυζαντινή φιλολογία και ιστορία στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Αιγαίου, καθώς και στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales. Έχει οργανώσει και συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει δώσει διαλέξεις σε βρετανικά πανεπιστήμια. Το ερευνητικό της έργο περιλαμβάνει μελέτες και βιβλία που αφορούν ζητήματα κοινωνικής ιστορίας και πολιτισμού της πρώιμης και μέσης βυζαντινής εποχής.

Η Ευαγγελία Αγγέλκου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην "Προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων Πολιτισμού" της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1998 έως το 2004 εργάστηκε ως ωρομίσθια αρχαιολόγος στην 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Το 2005 διορίστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και σήμερα υπηρετεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Έχει γράψει άρθρα που αφορούν μικροτεχνία, λυχνάρια, εργαλεία, κοσμήματα, νομίσματα, κεραμική και την τοπογραφία της Θεσσαλονίκης μέσα από καρτ-ποστάλ.

Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Sussex της Μεγάλης Βρετανίας, όπου και ολοκλήρωσε το 2004 τη διδακτορική της διατριβή με θέμα τη χορηγία των αυτοκρατορικών γυναικών κατά την περίοδο των Κομνηνών. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Sussex (2002, 2003), καθώς και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2006). Έχει συνεργαστεί με το ΙΝΕ/ΕΙΕ (2005-2009). Το 2010 διορίστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και σήμερα υπηρετεί στη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα και οι μελέτες της αφορούν στη θέση της γυναίκας στη βυζαντινή κοινωνία, στις απεικονίσεις των γυναικών στην τέχνη καθώς και στις χορηγικές τους δραστηριότητες.

Η Μελίτα Εμμανουήλ είναι καθηγήτρια ιστορίας της τέχνης στη σχολή αρχιτεκτόνων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Η Αγγελική Λαΐου είναι διδάκτωρ Ιστορίας, καθηγήτρια στην έδρα Βυζαντινής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Harvard. Οι δημοσιεύσεις της περιλαμβάνουν άρθρα και βιβλία σε θέματα βυζαντινής ιστορίας, μεταξύ των οποίων τα "Αγροτική κοινωνία στην Ύστερη Βυζαντινή Εποχή", ΜΙΕΤ, 1987, "Gender, Society and Economic Life in Byzantium", Λονδίνο, 1992, "Le marriage, l΄amour et la parente a Byzance: XI - XIIeme siecles", College de France. Για την περίοδο της Κατοχής έχει δημοσιεύσει άρθρα όπως "The Polities of Hunger: Economic Aid to Greece 1943-45", Journal of the Hellenic Diaspora, 1980 και "The Resistance in Evros", Journal of the Hellenic Diaspora, 1984.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.