Το όνειρο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το όνειρο

Μια ψυχαναλυτική προσέγγιση των ονείρων επάνω σε αγνοημένα ίχνη της σκέψης του Φρόυντ

Κώστας Γεμενετζής

9.54€ -10% 8.59€

Από τη στιγμή που θα `ανακαλύψουμε` έναν στοχαστή, δεν είναι δύσκολο να τον μάθουμε, να τον καταλάβουμε, να τον `βρούμε`. Εδώ είναι που τελειώνει για τους περισσότερους η υπόθεση. Μένουν προσκολλημένοι σ` αυτά που `βρήκαν`, δημιουργούν σχολές, όπου τα ιδία επαναλαμβάνονται με επουσιώδεις παραλλαγές και με έντονες έριδες για τη σωστή ερμηνεία. Αυτό συμβαίνει με τον Freud στον χώρο της Ψυχανάλυσης, με τον Heidegger στον χώρο της Φιλοσοφίας - για να περιοριστώ στα καθοριστικά θέματα αυτής της μελέτης.
Για τον Nietzsche το ζήτημα δεν τελειώνει εδώ. Το υποδηλώνει η διπλή τελεία που ακολουθεί το `να με βρεις`. Η `δυσκολία` δεν έγκειται στο να βρεις μια σκέψη και να εγκλιματιστείς στο πνεύμα της. Αυτό συμβαίνει κατά κάποιον τρόπο πάντοτε. Η δυσκολία έγκειται στο να `χάσεις` τη σκέψη που βρήκες, να λυθείς από τα δεσμά που σε κρατάνε στην πεπατημένη του λόγου της.
Όμως η πραγματική λύση από τα δεσμά μιας σκέψης δεν σημαίνει κάποιου είδους ανεξαρτητοποίηση, αλλά, αντίθετα, την παραίτηση από κάθε φιλοδοξία πρωτοτυπίας και την ακόμα αποφασιστικότερη παράδοση σ` αυτήν. Τότε μπορεί να συμβεί, και στο πιο αληθινό μίλημα της ξένης σκέψης να ακούσεις το μίλημα της αληθινής δικής σου φωνής. Τότε έχεις ανοίξει για τον πραγματικά κοινό κόσμο, όπου η εύρεση του άλλου είναι το χάσιμο του, και το χάσιμο του η εύρεση του. Εδώ βρίσκεται η ουσία της ψυχαναλυτικής συνάντησης. Εδώ βρίσκεται και ο χώρος της αντιπαράθεσης με τη σκέψη του Freud, καθώς και με τη σκέψη όσων ακόμα αναφέρονται παρακάτω.


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Μάριος Μαρκίδης

Μάριος Μαρκίδης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Μάριος Μαρκίδης (1940- 2003) γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Βαρβάκειο Λύκειο το 1957 και σπούδασε ψυχιατρική στα πανεπιστήμια Αθηνών και Λονδίνου (υπήρξε μαθητής του Δ. Κουρέτα και του Κ. Στεφανή). Οι πρώτες του ποιητικές δοκιμές φιλοξενήθηκαν στη "φιλολογική σελίδα" της "Βραδυνής". Με το ποίημα "Εκμαγείο" απέσπασε έπαινο στον ποιητικό διαγωνισμό που προκήρυξε το 1962 το περιοδικό "Πανσπουδαστική" σε συνεργασία με τον "Ταχυδρόμο" (στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν ο Νικηφόρος Βρεττάκος και ο Γιάννης Ρίτσος). Με την ποιητική σύνθεση "Πρόλογος στο σπαθί" εμφανίστηκε την ίδια χρονιά στο περιοδικό "Επιθεώρηση Τέχνης" (τεύχος 92, σσ. 179-180). Υπήρξε μέλος της συντακτικής ομάδας των περιοδικών "Μαρτυρίες και Προτάσεις" και συμμετείχε στην ίδια ομάδα του περιοδικού "Σημειώσεις". Εκτός από την ποίηση, ασχολήθηκε με το δοκίμιο, τη λογοτεχνική κριτική και τη μετάφραση (υπήρξε ο πρώτος μεταφραστής γλωσσολογικής εργασίας του Noam Chomsky στα ελληνικά). Στα ποιήματά του και τα άλλα κείμενά του χρησιμοποίησε πολλές φορές το ψευδώνυμο Μάριος Αφεντόπουλος. Στις τέσσερις δεκαετίες λογοτεχνικής του δραστηριότητας συνεργάστηκε πυκνά με ποιήματα, δοκίμια και κριτικές αναγνώσεις στα περιοδικά "Επιθεώρηση Τέχνης" και "Ιδίοις Αναλώμασιν", όπως και στον καθημερινό Τύπο ("Αυγή", "Ελευθεροτυπία"). Επίσης, επιμελήθηκε τη σειρά "Ψυχολογία και επιστήμες της συμπεριφοράς" στις εκδόσεις "Έρασμος". Το 2002 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή "Παρά ταύτα".

Κώστας Γεμενετζής

Κώστας Γεμενετζής (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Γεμενετζής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1944. Σπούδασε ιατρική στη Θεσσαλονίκη, ψυχολογία και φιλοσοφία στο Tubingen και εκπαιδεύτηκε στην ψυχιατρική και στην ψυχανάλυση ("Daseinanalyse") στη Ζυρίχη. Ασκεί και διδάσκει ψυχανάλυση στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαινομενολογικής Υπαρξιακής Ανάλυσης και Ψυχοθεραπείας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
110
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.184 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση