Τα μαύρα πρόβατα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τα μαύρα πρόβατα

Νουάρ μυθιστόρημα

Gunnar Staalesen

  • Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο

  • ISBN:

    9789604353460

  • Κατηγορίες:

    Πεζογραφία

  • Έτος κυκλοφορίας

    2012

  • Εκδότης

    Πόλις

Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Βαργκ Βέουμ, που τον γνωρίσαμε στο "Δικός σου ως το θάνατο" και "Στο σκοτάδι όλοι οι λύκοι είναι γκρι", δέχεται την επίσκεψη μιας παλιάς του φίλης, η οποία του αναθέτει να έρθει σε επαφή με τη ναρκομανή αδελφή της, μιας και εκείνη έχει κόψει πλέον κάθε δεσμό με την οικογένειά της. Ο Βαργκ Βέουμ την εντοπίζει, και η περιπέτεια ξεκινά: του επιτίθενται άγνωστοι και κινδυνεύει να καεί ζωντανός σε μια πυρκαγιά. Την επομένη, ένας άλλος υποψήφιος πελάτης έρχεται να τον επισκεφθεί, ζητώντας τη βοήθειά του: πρόκειται για έναν Αφρικανό φοιτητή, που πασχίζει να ανανεώσει την άδεια παραμονής του και αισθάνεται πως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του τη νορβηγική γραφειοκρατία. Φαινομενικά, οι δύο υποθέσεις δεν σχετίζονται μεταξύ τους. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι όπως φαίνονται. Το νήμα μιας περίπλοκης υπόθεσης αρχίζει να ξετυλίγεται, οδηγώντας τον Βαργκ Βέουμ για μία ακόμη φορά στα άδυτα ενός ζοφερού κόσμου, που κρύβεται πίσω από τη μελαγχολική, βροχερή εικόνα του Μπέργκεν, μιας νορβηγικής επαρχιακής πόλης όπου το φως είναι σπάνιο και οι άνθρωποι συχνά κυνικοί και σκοτεινοί. Ο τυπικός loser χαρακτήρας Βαργκ Βέουμ, μοναχικός, χωρίς ψευδαισθήσεις αλλά βαθιά ανθρώπινος, θα έρθει ξανά αντιμέτωπος με τον κόσμο των ναρκωτικών, της πορνείας, της διαφθοράς και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, αλλά και με τον ορκισμένο εχθρό του, τον επιθεωρητή Ντάνκερτ Μύυς, πάνω στον οποίο πέφτει αναπόφευκτα σε κάθε στροφή αυτής της γεμάτης ανατροπές ιστορίας.

Το γνώριμο ύφος του Γκούναρ Στόλεσεν, με το υποδόριο χιούμορ και το κριτικό του βλέμμα, κάνει τα "Μαύρα πρόβατα" μια ιστορία που υπερβαίνει την αστυνομική της διάσταση και αποκτά και άλλες παραμέτρους, κοινωνικές και ψυχολογικές.

Γιάννης Στρίγκος (Μεταφραστής)


Gunnar Staalesen

Gunnar Staalesen (Συγγραφέας)

O Gunnar Staalesen γεννήθηκε στο Μπέργκεν της Νορβηγίας, το 1947. Σπούδασε φιλολογία και, το 1975, έπλασε το χαρακτήρα του Βαργκ Βέουμ τον οποίο θα χρησιμοποιήσει σε αστυνομικά μυθιστορήματα. Μέσα από τις περιπέτειες του ντετέκτιβ ανακαλύπτουμε την κρυμμένη όψη της νορβηγικής κοινωνίας και, κυρίως, τις θεαματικές ανακατατάξεις που επέφερε η ανακάλυψη πετρελαίου και η ξαφνική ευημερία που επακολούθησε σε μια μάλλον φτωχή κοινωνία αγροτών και ναυτικών. Το πιο συγκινητικό, όμως, είναι η συμπόνια προς τα θύματα, που η τύχη τους ενδιαφέρει περισσότερο από τη λύση του αστυνομικού αινίγματος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
334
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.544 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση