Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η δύση της αναλυτικής φιλοσοφίας του δικαίου

Η δύση της αναλυτικής φιλοσοφίας του δικαίου
Είναι γνωστή η επιστημονική διαμάχη μεταξύ του Η.L.A. Hart και του Ronald Dworkin ως προς το πρόβλημα της εννοίας του δικαίου.
Η δεύτερη έκδοση της γνωστής μελέτης του Hart "The Concept of Law" που εκδόθηκε το 1994, δύο χρόνια μετά το θάνατό του, περιλαμβάνει με την μορφή Επιλόγου (Postscript) τις απαντήσεις του Hart στην κριτική που άσκησε στη θεωρία του ο Dworkin. Την επιμέλεια έκδοσης των ημιτελών αυτών απαντήσεων του Hart, είχαν οι Penelope Bulloch και Joseph Raz στην προαναφερθείσα έκδοση: Η.L.A. Hart "The Concept of Law", Oxford, Clarendon Law Series, Second Edition, 1994.
Στον Επίλογο αυτό περιέχονται οι βασικές διαφωνίες των ως προς κύρια θέματα της φιλοσοφίας του δικαίου, ώστε να επαρκεί η συνοπτική αυτή έκθεση του Επιλόγου για τον κατατοπισμό του θεωρητικού ως προς τη σχετική διαμάχη.
Με την παρούσα μελέτη επιχειρείται κριτική παρέμβαση, υπό μορφή παρατηρήσεων, με σκοπό να επισημανθεί το περιεχόμενο της διαφωνίας Hart - Dworkin, τόσο σε συνάρτηση με τις βασικές θέσεις της ευρωπαϊκής φιλοσοφίας του δικαίου, όσο και με τις διαφορετικές φιλοσοφικές κατευθύνσεις που εκδηλώθηκαν και στην ελληνική φιλοσοφική κίνηση του δικαίου.

54 σελίδες
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 340.01 (Δίκαιο - Φιλοσοφία και θεωρία )
ISBN: 978-960-15-2564-8
ISBN (10ψήφιο): 960-15-2564-5
Βάρος: 0.55 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2012
Γράψε τη δική σου κριτική
12.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

11.40
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Γεννήθηκε στα Tρίκαλα της Θεσσαλίας. Σπούδασε στη Nομική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών, όπου αναγορεύτηκε διδάκτορας. Άσκησε το δικηγορικό λειτούργημα και το 1953 εκλέχτηκε υφηγητής της Πολιτικής Δικονομίας στο Πανεπιστήμιο Aθηνών, το 1956 εντεταλμένος υφηγητής και το 1969 τακτικός καθηγητής. Yπηρέτησε ως νομικός σύμβουλος στην Eθνική Tράπεζα της Eλλάδος και υπήρξε μέλος της Aναθεωρητικής Eπιτροπής για τη σύνταξη της νέας Πολιτικής Δικονομίας. Διετέλεσε υφυπουργός Eθνικής Oικονομίας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Γ. Θεοτόκη (1950) και υπουργός Eσωτερικών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Kαραμανλή (1977), ως και πρύτανης του Πανεπιστημίου Aθηνών (1975-1976). Eπίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίων Tubingen, Aριστοτελείου Θεσσαλονίκης και Erlangen-Nurnberg. Eπίτιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Aθηνών (1999). Πρόεδρος της Aκαδημίας (1999), Πρόεδρος της Eνώσεως των Δικονομολόγων. Kύρια αυτοτελή έργα: H αναγνωριστική αγωγή κατά το ελληνικόν δικονομικόν δίκαιον (1947), - H πιθανολόγησις εν τω αστικώ και δικονομικώ δικαίω (1952), - Mελέται Γενικής Θεωρίας του Δικαίου και Aστικού Δικονομικού Δικαίου I, (1983), II, (1997), - Tο πρόβλημα της έννοιας του δικαιϊκού πλάσματος (1998): Le probleme de la fiction juridique (2001, έκδοση της Aκαδημίας Aθηνών). Διακρίσεις: Tαξιάρχης του Φοίνικος, Aνώτερος Tαξιάρχης του Φοίνικος, (1976), Aνώτερος Tαξιάρχης της Tιμής, (1999).

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.