Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
H πορεία προς την Άλωση

H πορεία προς την Άλωση
H πορεία προς την Αλωση αποτελεί το θέμα του νέου βιβλίου των "Θεματικών Συλλογών". Η κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τον Μωάμεθ Β΄ αποτέλεσε το αποκορύφωμα μιας εξελικτικής πορείας που για τη Βασιλεύουσα είχε αρχίσει πριν από δυόμισι αιώνες. Ποια ήταν όμως τα αποφασιστικά εκείνα γεγονότα που οδήγησαν στην Αλωση της Κωνσταντινούπολης και στην καταστροφή της χιλιόχρονης Βυζαντινής αυτοκρατορίας;

Τα τουρκομανικά εμιράτα που δημιουργήθηκαν στη Μικρά Ασία μετά τη διάλυση του σελτζουκικού σουλτανάτου του Ρουμ (13ος αιώνας), αποτέλεσαν ένα υπολογίσιμο αντίπαλο, αλλά και πολύτιμο σύμμαχο (ανάλογα με την περίσταση) για το παρηκμασμένο και συρρικνωμένο Βυζάντιο. Η αποτυχία της Σταυροφορίας της Νικόπολης (1396) κατέδειξε την αδυναμία των Βαλκανικών λαών να αντιμετωπίσουν τους Oθωμανούς Τούρκους. Η οθωμανική κατάκτηση της βόρειας Ελλάδας περιέσφιξε ακόμα περισσότερο τον κλοιό γύρω από τη Βασιλεύουσα. O Βυζαντινοσερβικός ανταγωνισμός του 14ου αιώνα εξασθένισε Σέρβους και Βυζαντινούς, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη δύναμη των Oθωμανών. Η οθωμανική κατάληψη της Θεσσαλίας αποτέλεσε το προοίμιο της κατάκτησης της νότιας Ελλάδας και την ολοκλήρωση της περικύκλωσης της Κωνσταντινούπολης. Η πρώτη πολιορκία της Βασιλεύουσας από τους Oθωμανούς (1394-1402) διέλυσε κάθε αμφιβολία για το ποιος θα ήταν ο διάδοχος της χιλιόχρονης Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Στη Σύνοδο της Φλωρεντίας (1439) επιχειρήθηκε η έσχατη απόπειρα για την ένωση των δυο εκκλησιών, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η Σταυροφορία της Βάρνας (1444) αποτέλεσε την τελευταία σοβαρή προσπάθεια της Δύσης να συνδράμει την παραπαίουσα Βυζαντινή αυτοκρατορία. Τελικά η Αλωση της «Θεοφρούρητης Πόλης» μετέβαλε δραματικά τις ιστορικές τύχες ενός μεγάλου τμήματος της Ευρώπης, σαρώνοντας οριστικά τη Βυζαντινή αυτοκρατορία, και ανοίγοντας διάπλατα τις πύλες της Δύσης στις αρπακτικές διαθέσεις των Τούρκων.

Στις σελίδες του συναρπαστικού αυτού βιβλίου περιγράφονται με σαφήνεια και ακρίβεια τα σημαντικότερα γεγονότα που οδήγησαν στην πτώση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Τα αποκαλυπτικά κείμενα, η πλούσια εικονογράφηση και οι εξαιρετικές καλλιτεχνικές απεικονίσεις πολεμιστών της περιόδου, δίνουν την ευκαιρία στον αναγνώστη να κατανοήσει πλήρως τη θλιβερή πορεία που ακολούθησε το Βυζάντιο τους δύο τελευταίους αιώνες πριν από την Αλωση της Βασιλεύουσας.

116 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Θεματικές Συλλογές
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 355.033 (Ιστορία, Στρατιωτική), 938.312 (Κωνσταντινούπολη - Ιστορία), 938.3 (Βυζαντινή Αυτοκρατορία - Ιστορία - 324-1453)
Άλλα πρόσωπα: Maria Winsor - Ginala (Εικονογράφος) , Θάνος Βασιλικός (Εικονογράφος) ,
ISBN: 978-960-9408-73-8
ISBN (10ψήφιο): 960-9408-73-7
Βάρος: 0.4 κιλά
Εκδότης: Περισκόπιο
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
6.90
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

6.14
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Πέτρος Στ. Μεχτίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1971. Είναι αρχαιολόγος και συντηρητής έργων τέχνης και εργάζεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης. Έχει γράψει σειρά άρθρων για την ιστορία και τον πολιτισμό του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας στα περιοδικά CORPUS και Ιστορικά Θέματα. Έχει συνεργαστεί με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στη σύνταξη λημμάτων για την Εγκυκλοπαίδεια του Μείζονος Ελληνισμού (Μικρά Ασία). Είναι τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας "Μικρασιατική Ηχώ" της Ένωσης Σμυρναίων. Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του: "Ιωνία - Η ιστορία, ο πολιτισμός και τα μνημεία" (Βάνιας, 2005), "Παράλια της Μ. Ασίας - Ελλήνων μνήμες" (Έφεσος, 2006), "Έφεσος - Τρεις χιλιάδες τριακόσια χρόνια ελληνικής ιστορίας" (Βάνιας, 2007), "Όμορφες χώρες, χώρες ελληνικές" (Μεταίχμιο, 2008). Είναι παντρεμένος με τη Νατάσα Πασχαλίδη και έχει δύο παιδιά.

Ο Διονύσιος Χατζόπουλος έχει σπουδάσει νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, νεώτερη ευρωπαϊκή ιστορία στο Πανεπιστήμιο Megill του Μόντρεαλ, και δυτικοευρωπαϊκή μεσαιωνική και βυζαντινή ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ. Είναι καθηγητής στο τμήμα ιστορίας και κλασσικών σπουδών τού Κολεγίου Dawson, στο Μόντρεαλ, όπου διδάσκει ελληνορωμαϊκή ιστορία και ιστορία του δυτικού πολιτισμού. Ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ δίδαξε επί σειράν ετών βυζαντινή ιστορία και πολιτισμό. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα ασχολούμενα με τα του Ελληνισμού κατά την περίοδο από τον 15ο μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.