Η γερμανική εισβολή στην Ελλάδα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η γερμανική εισβολή στην Ελλάδα

Από τη μάχη των Οχυρών έως την κατάκτηση της δυτικής Ελλάδας

Συλλογικό έργο

Δημήτριος Γεδεών

Δημήτριος Β. Σταυρόπουλος

Tο νέο βιβλίο της σειράς "Θεματικές Συλλογές" έχει τίτλο "Η γερμανική εισβολή στην Ελλάδα". Το εκτενές αυτό αφιέρωμα θα ολοκληρωθεί σε δύο τόμους και θα αναλύει με χρονική σειρά τα δραματικά γεγονότα από την απόφαση του Χίτλερ να εισβάλλει στην Ελλάδα μέχρι και την κατάληψη της Kρήτης από τους Γερμανούς. Στον πρώτο τόμο περιλαμβάνονται άρθρα που αφορούν τη χάραξη της γερμανικής στρατηγικής στα Βαλκάνια, τις κατευθυντήριες οδηγίες που εξέδωσε ο Χίτλερ σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, καθώς και τη διένεξη των Βρετανών με τον αρχιστράτηγο Αλέξανδρο Παπάγο για την οριοθέτηση της ελληνικής αμυντικής γραμμής. Περιγράφεται επίσης αναλυτικά η ηρωική αντίσταση των Ελλήνων στα οχυρά της γραμμής «Μεταξά». Oι αήττητοι Γερμανοί στρατιώτες βρήκαν στο πρόσωπο του Έλληνα υπερασπιστή των οχυρών έναν σκληροτράχηλο αντίπαλο, ο οποίος υποχρέωσε ακόμη και τον ίδιο τον Χίτλερ να εκφρασθεί με κολακευτικά λόγια για την υψηλή μαχητική του αξία. Η ταχεία γερμανική προέλαση, όμως, στη δυτική Μακεδονία υπήρξε η αιτία για την κατάρρευση του μετώπου στη βόρεια Ελλάδα. Παρά τη σθεναρή άμυνα του Ελληνικού Στρατού και των συμμάχων του στη διάβαση του Κλειδίου, οι επίλεκτες μηχανοκίνητες γερμανικές μεραρχίες διέσπασαν την αμυντική γραμμή που είχε καθορίσει το ελληνικό Γενικό Στρατηγείο και προέλασαν ακάθεκτες πλέον προς τον νότο.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτριος Γεδεών (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Γεδεών είναι υποστράτηγος ε.α. Πέρα των καθαρά στρατιωτικών καθηκόντων του σε μονάδες και επιτελεία του όπλου του, ήταν καθηγητής στρατιωτικής ιστορίας στη ΣΣΕ (1994-1997) και υποδιευθυντής ΔΙΣ/ΓΕΣ, μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Στρατιωτικής Ιστορίας (1997-2000). Συνεργάζεται με ελληνικά και ξένα στρατιωτικά περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτριος Β. Σταυρόπουλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Τερνιώτης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Θ. Παπαδημητρίου (Συγγραφέας)

Ο Κωνσταντίνος Θ. Παπαδημητρίου μεγάλωσε και κατοικεί στην Αθήνα. Έχει σπουδές Νομικής, Πολιτικής-Διοικητικής Επιστήμης και Παιδαγωγικών, με διδακτορική διατριβή στην οργάνωση του κράτους. Έχει εργαστεί, ως μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα, ως δικηγόρος και ως καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, ενώ μετά την είσοδο, εκπαίδευση και επιτυχή αποφοίτησή του από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης) ως στέλεχος του Υπουργείου Εσωτερικών, ως ειδικός επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη, ως (πρώτος απόφοιτός της) Διευθυντής της Εθνικής Σχολής και, σήμερα, ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ως εμπειρογνώμονας Δημόσιας Διοίκησης, έχει εστιάσει ιδιαίτερα σε θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τα οποία έχει αναπτύξει σε άρθρα του και σε συνέδρια, ενώ παράλληλα έχει διδάξει διοικητική-οργανωτική θεωρία, διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού και νομιμότητα-διαφάνεια στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ, στο Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ και σε μεταπτυχιακά πανεπιστημιακά τμήματα. Επιπλέον, ως ενεργός πολίτης, υπήρξε για χρόνια συνδικαλιστικό στέλεχος (ένωση αποφοίτων ΕΣΔΔΑ, ομοσπονδία συλλόγων Υπουργείου Εσωτερικών) και δραστήριο μέλος της οικείας επιστημονικής κοινότητας (Διοικητικού Επιμελητηρίου-ΔΕΕ), της οποίας σήμερα είναι εκλεγμένος για δεύτερη φορά, πρόεδρος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελευθέριος Ν. Παπαγιαννάκης

Ελευθέριος Ν. Παπαγιαννάκης (Συγγραφέας)

Ο Ελευθέριος Ν. Παπαγιαννάκης απεφοίτησε το 1939 από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού Πυροβολικού. Πολέμησε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Βόρεια Ήπειρο, στη Δυτική Μακεδονία και στην Κρήτη. Αιχμαλωτίστηκε δύο φορές στην Κιβωτό Κοζάνης και στην Κρήτη. Δεν του αναγνωρίστηκε η ιδιότητα του αιχμαλώτου πολέμου εξαιτίας του εξοπλισμού πολιτών από τον ίδιο στη μάχη της Κρήτης, αλλά χαρακτηρίστηκε ως όμηρος με τις πιο γνωστές συνέπειες. Δραπέτευσε εγκαίρως αποφεύγοντας τη μεταφορά του στη Γερμανια. Στη διάρκεια της Κατοχής πολέμησε στην Κρήτη και αλλού ως μέλος της Φορς 133 (Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων) και ως στέλεχος της ΕΟΚ (Εθνική Οργάνωση Κρήτης). Για τη δράση του είχε επικηρυχθεί από τους Γερμανούς. Το ελληνικό κράτος και οι σύμμαχοι τον τίμησαν με πλείστα παράσημα και μετάλλια. Μεταπολεμικά μετεκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ επί ζητημάτων Αντιαεροπορικού Πυροβολικού και κατευθυνομένων βλημάτων. Σπούδασε επίσης Κοινωνιολογία και Οικονομία της Εθνικής Ασφάλειας. Το 1954 απεφοίτησε και από τη Σχολή Πολέμου. Αποστρατεύθηκε το 1969 με το βαθμό του Υποστράτηγου. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, της Διεθνούς Λέσχης των Λάιονς και άλλων Εθνικών Οργανώσεων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Κανακάρης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θάνος Βασιλικός (Εικονογράφος)


Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
124
Διαστάσεις:
25χ18
Βάρος:
0.342 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση