Στρατάρχης Τίτο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Στρατάρχης Τίτο

Ο εμπνευστής του ψευδομακεδονικού έθνους

Βασίλειος Κ. Σπανός

Ο Τίτο κατέχει αναμφίβολα περίοπτη θέση στο πάνθεον των ηγετών του 20ού αιώνα. Αναδείχθηκε μέσα από τη φωτιά του Β` Παγκοσμίου Πολέμου ως αρχηγός του κομμουνιστικού ανταρτικού κινήματος κατά των Γερμανών κατακτητών και οδήγησε τη Γιουγκοσλαβία στον δικό της "σοσιαλιστικό δρόμο" ισορροπώντας έντεχνα μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και Δύσης. Το σημαντικότερο επίτευγμά του ήταν το ότι κατόρθωσε με το κύρος, την οξυδέρκεια αλλά και την απειλή των όπλων, να διατηρήσει την ενότητα του κράτους, παρά τις έντονες εθνικές, θρησκευτικές και πολιτικές διαφορές των λαών που το αποτελούσαν.

Τελικά, όμως, όλα όσα είχε οραματιστεί ο "τελευταίος γνήσιος Γιουγκοσλάβος ηγέτης", δεν ήταν παρά μια ουτοπία. Ο "γιουγκοσλαβικός σοσιαλισμός" αποδείχθηκε χιμαιρικός και η χώρα διαλύθηκε μέσα σε ένα απίστευτο όργιο αίματος και βίας. Όσον αφορά την Ελλάδα, ο Τίτο της κληροδότησε ένα σημαντικό πρόβλημα: το ψευδομακεδονικό έθνος, οι βλέψεις και η στάση του οποίου απέναντί μας θα μας απασχολούν για πολλά χρόνια.

Βασίλειος Κ. Σπανός

Βασίλειος Κ. Σπανός (Συγγραφέας)

Ο Βασίλειος Κ. Σπανός (Λάρισα, 1970) σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στην Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκεί έκανε και τις μεταπτυχιακές σπουδές του. Είναι διευθυντής της εξαμηνιαίας έκδοσης ιστορικού περιεχομένου "Θεσσαλικό ημερολόγιο", που εκδίδεται στην Λάρισα και αριθμεί 45 τόμους. Είναι μέλος της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας και επιστημονικών σωματείων, που προάγουν την έρευνα της τοπικής θεσσαλικής ιστορίας, αν και τα ενδιαφέροντά του επεκτείνονται ενίοτε και στους γειτονικούς χώρους της Φθιώτιδας, της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας. Έχει δημοσιεύσει, αυτοτελώς ή σε επιστημονικά περιοδικά 40 μελέτες και έχει λάβει μέρος σε 20 συνέδρια, δημοσιεύοντας ή έχοντας αποστείλει για δημοσίευση ισάριθμες μελέτες. Ομιλεί την ισπανική και τη γαλλική.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
108
Διαστάσεις:
28x21
Βάρος:
0.344 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση