Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ιουλιανός
(Φιλόσοφος ή αποστάτης;)

Ιουλιανός
O αυτοκράτορας Φλάβιος Κλαύδιος Ιουλιανός, γνωστός και ως "Παραβάτης" ή "Αποστάτης", άφησε έντονα τα ίχνη του στο μακρύ μονοπάτι της Ιστορίας, αν και βασίλευσε λιγότερο από δύο έτη. Μικρό ήταν και το νήμα της ζωής του αφού, ο "Γιός του Ήλιου", όπως του άρεσε να τον αποκαλούν, έζησε μόλις 32 χρόνια. Όμως, σαν από ιστορική ειρωνία, ο τελευταίος άμεσος απόγονος του "πρώτου Χριστιανού Βασιλέως και Αυτοκράτορος" Μ. Κωνσταντίνου, έμελλε να είναι ο τελευταίος Εθνικός μονάρχης της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Προσωπικότητα πολυσχιδής και πολυτάλαντη, με μεγάλη μόρφωση και σφαιρική παιδεία, πολύ γρήγορα σαγηνεύθηκε από το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, εγκατέλειψε τον Χριστιανισμό και μυήθηκε στα αρχαία μυστήρια τα οποία, ως αυτοκράτορας, προσπάθησε με θέρμη να αναβιώσει. Καθώς όμως ο αγώνας του ήταν δονκιχωτικός, κατέληξε «να μονομαχεί με ανεμόμυλους» και τελικά να επισύρει εναντίον του τη μήνι της Εκκλησίας. Κρίνοντάς τον με αυστηρά ιστορικά κριτήρια, δεν πέτυχε κανέναν από τους στόχους του. Παρά ταύτα, απολαμβάνει μέχρι σήμερα μια δημοτικότητα η οποία βασίζεται περισσότερο στην προσωπικότητα και τις πεποιθήσεις του, παρά στους στόχους της βασιλείας του. Στην πραγματικότητα, ο Ιουλιανός υπήρξε ο ήρωας που ηττήθηκε στην Ιστορία αλλά κέρδισε στον θρύλο.

Στη νέα μονογραφία παρουσιάζεται ανάγλυφη η ζωή και η δράση μιας προσωπικότητας η οποία επί αιώνες αποτελεί για τον Δυτικό πολιτισμό «σημείον αντιλεγόμενον». Γραμμένη με αντικειμενικότητα, ζωντανεύει μέσα στις σελίδες της μια ολόκληρη εποχή, την εποχή του Ιουλιανού, με τα πάθη, τις εντάσεις, τους αγώνες και τις αγωνίες της. Πρόσωπα και γεγονότα περιγράφονται με γλαφυρό τρόπο, ενώ το κείμενο εμπλουτίζεται από ένα πλήθος εικόνων, χαρτών, πινάκων και αναπαραστάσεων που βοηθούν τον αναγνώστη να περιηγηθεί νοερά στη μακρινή εκείνη ιστορική περίοδο. Τέλος, με την παράθεση αυθεντικών πηγών και κειμένων του δίνεται η δυνατότητα να σχηματίσει προσωπική γνώμη για τον αινιγματικό αυτό αυτοκράτορα που εξακολουθεί να διχάζει ακόμα και στις μέρες μας.

28χ21 εκ., 100 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Μεγάλες Μορφές του Παρελθόντος
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 928 (Πρόσωπα στην ιστορία), 937.06 (Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία - Ιστορία)
ISBN: 978-960-6740-06-0
ISBN (10ψήφιο): 960-6740-06-4
Βάρος: 0.279 κιλά
Εκδότης: Περισκόπιο
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
8.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

7.12
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Τσοπάνης, Κωνσταντίνος
Ο Κωνσταντίνος Τσοπάνης γεννήθηκε στην Αθήνα (Εξάρχεια) τον Ιούνιο του 1969. Τελείωσε το εκκλησιαστικό λύκειο Αθηνών, και μετά από εισαγωγικές εξετάσεις φοίτησε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών, της οποίας κατέστη πτυχιούχος, μετά από τριετή κύκλο σπουδών. Κατόπιν φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου πήρε και το πτυχίο της Θεολογίας. Στη συνέχεια εκπόνησε, παρουσίασε και υποστήριξε με επιτυχία διδακτορική διατριβή με θέμα: "Ορφισμός και χριστιανισμός, οι μεταξύ τους συγκλίσεις", στη θεολογική σχολή του πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου, όπου και του απενεμήθη ο τίτλος του διδάκτορα στον τομέα της Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Θρησκευμάτων. Παράλληλα έχει ασχοληθεί με τη μετάφραση βιβλίων στα ελληνικά, καθώς και με τη συγγραφή και δημοσίευση επιστημονικών άρθρων θρησκειολογικού και ιστορικού περιεχομένου.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.