Η φιλοσοφία της παιδείας
zoom in

Ο κύριος σκοπός της παρούσας μελέτης έγκειται στο να προσεγγίσει τη φιλοσοφία της παιδείας υπό το πρίσμα του οντολογικού ερωτήματος. Να διερμηνεύσει δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο η τρισχιδής - συνειδησιακή, αγωγική, εκπαιδευτική - συγκρότηση του ανθρώπου του επιτρέπει να υποδύεται το ρόλο του υπέρτατου ερωτηματοθέτη. Ενός ρόλου ο οποίος σηματοδοτεί την εμφάνιση του πιο θαρραλέου αλλά και αδύναμου όντος. Αυτού που σύμφωνα με τον Nietzsche: `τόλμησε, καινοτόμησε, αψήφησε και προκάλεσε τη μοίρα του περισσότερο απ` ότι όλα τα άλλα ζώα μαζί`. Και στην προσπάθειά μας να διαφωτίσουμε αυτή τούτη τη μοίρα επιχειρήσαμε να διερευνήσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι μαθησιακές συνιστώσες του ανθρώπου καθίστανται δηλωτικές της ύπαρξής του. Μέσα στο πλαίσιο αυτό στραφήκαμε κατ` αρχήν στην ενδελεχή ανάλυση των παιδαγωγικών εννοιών προκειμένου στη συνέχεια να καταδείξουμε τον άρρητο αλλά και ασταθή χαρακτήρα της αγωγής, την οντολογική σπουδαιότητα των διαθέσεων καθώς και τη σχέση της αγωγής με την κοινωνικοποίηση. Τέλος επιχειρήσαμε να προσεγγίσουμε την εκπαίδευση ως ένα είδος δεξιοτεχνικής άρσης της κοσμικής μας ανοικειότητας.

Αθανάσιος Τ. Καραφύλλης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Θανάσης Τ. Καραφύλλης γεννήθηκε στον Παπαγιάννη Φλώρινας. Σπούδασε Παιδαγωγικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Ινσμπρουκ, λαμβάνοντας τον τίτλο Magister Phill. Το 1992 αναγορεύτηκε διδάκτορας του ίδιου πανεπιστημίου. Σήμερα διδάσκει ιστορία της Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευση της Σχολής των Επιστημών της Αγωγής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και ασχολείται με θέματα ιστορίας της ελληνικής εκπαίδευσης.

Μαρία Κ. Βεργέτη

Μαρία Κ. Βεργέτη (Υπεύθυνος Σειράς)

Η Μαρία Βεργέτη γεννήθηκε στην Κομοτηνή. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο της Μιννεσότα, στις ΗΠΑ. Το 1984 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Κοινωνιολογία/Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο της Γουέστ Βιρτζίνια, στις ΗΠΑ, όπου παρουσίασε μεταπτυχιακή εργασία με τίτλο Ελληνοαμερικάνοι σε μικρές πόλεις. Από το 1993 είναι διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Η διδακτορική της διατριβή έχει τίτλο Εθνοτοπική ταυτότητα: η περίπτωση των Ελλήνων του Πόντου. Στο δημοσιευμένο έργο της συμπεριλαμβάνονται τα βιβλία: "Από τον Πόντο στην Ελλάδα: Διαδικασίες διαμόρφωσης μιας Εθνοτοπικής ταυτότητας" (1η έκδοση 1994, 2η έκδ. 2000), "Ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση, 1985-1995: Ζητήματα στέγασης, απασχόλησης, ταυτότητας" (1998), "Παλιννόστηση και κοινωνικός αποκλεισμός" (1η έκδ. 1999, 2η αναθεωρημένη έκδ. 2003) και "Χρονολόγιο και Εργογραφία Γεωργίου Θ. Κανδηλάπτου-Κάνεως, 1881-1971" (2002). Είναι λέκτορας Κοινωνιολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Βασίλειος Δημόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Βασίλης Δημόπουλος είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης καθώς και αριστούχος διδάκτορας στο γνωστικό αντικείμενο της Φιλοσοφίας της Παιδείας. Εργάζεται ως μόνιμος εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ως επιστημονικός συνεργάτης στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε). Έχει λάβει μέρος σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, ενώ άρθρα του δημοσιεύονται στα περιοδικά Philia, Filozofia, Φιλοσοφείν, Επιστήμες της Αγωγής, Φιλόλογος, Φιλοσοφικά Ανάλεκτα, Φιλοσοφική Επιθεώρηση και Παιδαγωγικός Λόγος. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Η φιλοσοφία της παιδείας" (2012) και μέλος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας (Ε.Φ.Ε).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Βιβλίο
Σελίδες:
128
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.382 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση