Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Από τις ιστορίες μυστηρίου στην αστυνομική πλοκή
(Αναζητώντας την εμφάνιση ενός αινιγματικού είδους στον ελληνικό 19ο αιώνα)
Συγγραφέας:   Στράτος Μυρογιάννης


Offer
Η συγκεκριμένη μελέτη επιχειρεί να εξετάσει την εμφάνιση και την επακόλουθη εξέλιξη της αστυνομικής πλοκής σε νεοελληνικά διηγήματα του 19ου αιώνα. Το corpus των έργων που εξετάζονται περιλαμβάνει έργα του Ραγκαβή, του Βικέλα και του Βιζυηνού. Η εστίαση στο διήγημα και στον 19ο αιώνα δικαιολογείται από το γεγονός ότι το εν λόγω λογοτεχνικό είδος φιλοξένησε τα πρώτα δείγματα γραφής μιας αστυνομικής πλοκής, κατά αντιστοιχία και όπως αυτή εμφανίστηκε στα έργα των Edgar Allan Poe, Wilkie Collins, Emile Gaboriau και Arthur Conan Doyle, πριν εξελιχθεί σε αυτόνομο είδος και επηρεάσει και αυτό με τη σειρά του άλλα αφηγηματικά σχήματα στον 20o αιώνα.

Η υπόθεση εργασίας της μελέτης είναι ότι η λογοτεχνική παραγωγή κατά τον ελληνικό 19ο αιώνα εμφανίζει έργα, στο πλαίσιο των οποίων δοκιμάζονται πειραματικά δείγματα γραφής μιας πρώιμης, ωστόσο αναγνωρίσιμης, αστυνομικής πλοκής. Ο λογοτεχνικός αυτός πειραματισμός οδηγεί σταδιακά στην εισαγωγή, ανάπτυξη και εκλέπτυνση μιας νέας αναδρομικής μορφής σύνταξης της ιστορίας.

Στο πλαίσιο μιας ιστορικής επισκόπησης της διαμόρφωσης και της εξέλιξης της αφηγηματικής φόρμουλας της αστυνομικής πλοκής στον ελληνικό 19ο αιώνα, η μελέτη σταχυολογεί και αναλύει διηγήματα, τα οποία πειραματίζονται θεματικά αλλά και αφηγηματικά με έναν ιδιαίτερο τρόπο γραφής. Το ερμηνευτικό κλειδί για την αποτίμηση της αστυνομικής τους ποιότητας είναι η ανάλυση του ρόλου του αναγνώστη αλλά και των αφηγηματικών τεχνασμάτων, τα οποία συστήνουν ενδείξεις και τον καθοδηγούν στην αποκάλυψη του μυστηρίου και στην αναγνωστική απόλαυση.

21χ14 εκ., 159 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 889.09 (Νεοελληνική λογοτεχνία - Ερμηνεία και κριτική), 889.09 (Νεοελληνική λογοτεχνία - Ιστορία και κριτική), 808.838 72 (Αστυνομική λογοτεχνία)
ISBN: 978-960-221-548-7
ISBN (10ψήφιο): 960-221-548-8
Βάρος: 0.255 κιλά
Εκδότης: Αλεξάνδρεια
Έτος Κυκλοφορίας: 2012
Γράψε τη δική σου κριτική
9.59
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

7.10
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Μυρογιάννης, Στράτος
Ο Στράτος Μυρογιάννης πρόσφατα ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Cambridge με θέμα την εμφάνιση της ελληνικής εθνικής ταυτότητας στην εποχή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Οι μεταπτυχιακές του σπουδές σχετίζονται με τη Νεοελληνική Λογοτεχνία και τη Θεωρία της Λογοτεχνίας και έγιναν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από όπου έλαβε και το πτυχίο του στην Ελληνική Φιλολογία. Έχει διδάξει Νεοελληνική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με τον Ευρωπαϊκό και Νεοελληνικό Διαφωτισμό αλλά και με ζητήματα αφηγηματολογίας στη Νεοελληνική Λογοτεχνία. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο "The Emergence of a Greek Identity (1700-1821) (Cambridge Scholars Publishing). Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται η Σύγχρονη Ιστορία, και ειδικότερα η Ιστορία των Εννοιών, και η κατασκευή των εθνικών ταυτοτήτων στην Ευρώπη από την Αναγέννηση μέχρι την εποχή μας. Ασχολείται, επίσης, ερευνητικά με ειδικότερα ζητήματα θεωρίας της λογοτεχνίας καθώς και με την ιστορία της αστυνομικής λογοτεχνίας.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.