Το παράδοξο της παγκοσμιοποίησης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το παράδοξο της παγκοσμιοποίησης

Η δημοκρατία και το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας

Dani Rodrik

29.86€ -27% 21.80€

Σε αυτό το πρωτότυπο βιβλίο, ο συγγραφέας παρουσιάζει το πολιτικό "τρίλημμα" της παγκόσμιας οικονομίας: είναι αδύνατον να προωθήσουμε, όπως λέει, ταυτόχρονα τη δημοκρατία, την εθνική κυριαρχία και την οικονομική παγκοσμιοποίηση. Αν θέλουμε να προωθήσουμε την παγκοσμιοποίηση, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε το έθνος-κράτος. Αν πάλι διατηρήσουμε και εμβαθύνουμε τη δημοκρατία, θα πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στο έθνος-κράτος και τη διεθνή οικονομική ολοκλήρωση. Τέλος, αν επιθυμούμε να διατηρήσουμε την εθνική κυριαρχία, θα πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στην εμβάθυνση της δημοκρατίας και την εμβάθυνση της παγκοσμιοποίησης.

Κάποιες επιλογές είναι συνεπώς αναγκαίες. Με ισχυρά επιχειρήματα, ο Dani Rodrik υποστηρίζει ότι η δημοκρατία και η εθνική κυριαρχία πρέπει να υπερισχύσουν της υπερπαγκοσμιοποίησης. Οι δημοκρατικές χώρες έχουν το δικαίωμα να προστατεύουν τις κοινωνικές αποφάσεις τους. Κάθε χώρα δικαιούται να ακολουθήσει τον δικό της δρόμο, ανάλογα με τις ανάγκες και τις αξίες της, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την παγκόσμια οικονομία.

Αντιγόνη Λυμπεράκη

Αντιγόνη Λυμπεράκη (Επιμέλεια)

Η Αντιγόνη Λυμπεράκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Σπούδασε οικονομικά και ανάπτυξη στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Σάσεξ. Είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια Κρήτης, Αθηνών και City University of New York (Queen΄ s College). Έχει εκδώσει άρθρα και βιβλία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό γύρω από θέματα βιομηχανικής αναδιάρθρωσης και πολιτικής, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και απασχόλησης. Έχει συντονίσει τα Εθνικά Σχέδια για την Απασχόληση 2001, 2002 και 2003 και είναι μέλος του ΔΣ του ΙΣΤΑΜΕ.


Γιώργος Χρηστίδης (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
400
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.678 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση