Πώς χάθηκε η ρώσικη επανάσταση
zoom in
9.00€ -10% 8.10€

Η επανάσταση του Οκτώβρη 1917 στη Ρωσία έφερε την εργατική τάξη στην εξουσία. Για εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες σε ολόκληρο τον πλανήτη, το κράτος των εργατικών συμβουλίων -των σοβιέτ, η πραγματική δημοκρατία της πλειοψηφίας, το πανηγύρι των καταπιεσμένων, άνοιγε την προοπτική μιας καινούργιας σοσιαλιστικής κοινωνίας απαλλαγμένης από τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού. Το 1917 ο Λένιν στο βιβλίο του "Κρότος και Επανάσταση" έβαζε σαν στόχο μια κοινωνία όπου "η κάθε μαγείρισσα θα κυβερνάει".

 

Όμως, δώδεκα χρόνια αργότερα τέτοια λόγια ήταν εισιτήριο για απόλυση και σύντομα για ένα ταξίδι στις φυλακές και τις εξορίες. Η σταλινική αντεπανάσταση ήταν η πλήρης ανατροπή όλων των κατακτήσεων του Οκτώβρη αλλά και η άρνηση όλων των οραμάτων και των ελπίδων που είχε γεννήσει. Το 1934 ο Καγκάνοβιτς, ο υπουργός Βαριάς Βιομηχανίας του Στάλιν συνόψισε και αυτός με μια φράση την ανατροπή που είχε συντελεστεί: "Η γη πρέπει να τρέμει όταν ο διευθυντής μπαίνει στο εργοστάσιο".

 

Η Ρώσικη Επανάσταση "χάθηκε". Στη θέση της επιβλήθηκε ένα καθεστώς κρατικού καπιταλισμού. Έχει σημασία να επιμείνουμε σ' αυτό σήμερα απέναντι στους απολογητές του καπιταλισμού, που όταν έρχονται αντιμέτωποι με τα χάλια του συστήματος που υμνούν, έχουν εύκολη την απάντηση στο στόμα: μην μας κουνάτε το δάχτυλο, γιατί στο κάτω-κάτω ο κομμουνισμός απέτυχε, κοιτάξτε τι έγινε στην Ρωσία.

 

Στηριγμένα στις ιδέες του Μαρξ, τα κείμενα αυτού του βιβλίου δίνουν απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα:
- Πώς χάθηκε η Ρώσικη Επανάσταση;
- Πώς αναρριχήθηκε στην εξουσία η γραφειοκρατία;
- Τι ήταν τα σταλινικά καθεστώτα;
- Πώς και γιατί έφτασαν στην κρίση και την κατάρρευση;

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πάνος Γκαργκάνας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Chris Harman (Συγγραφέας)

Ο Κρις Χάρμαν (1942-2009) ήταν ηγετικό στέλεχος του Socialist Workers Party στη Βρετανία. Για 25 χρόνια υπήρξε διευθυντής της εφημερίδας Socialist Worker και τα τελευταία χρόνια ήταν εκδότης του περιοδικού International Socialism.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Alex Callinicos

Alex Callinicos (Συγγραφέας)

Ο Alex Callinicos (1950-) είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο King΄s College του Λονδίνου, ηγετικό μέλος του Socialist Workers Party στη Βρετανία και εκδότης του περιοδικού "International Socialism". Από τις εκδόσεις " Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο" κυκλοφορούν μεταφρασμένα στα ελληνικά τα βιβλία του "Ρατσισμός: Τι είναι και πώς παλεύεται", "Το αντικαπιταλιστικό κίνημα και η επαναστατική αριστερά", "Πώς χάθηκε η Ρώσικη Επανάσταση" (με Chris Harman και Πάνο Γκαργκάνα), "Παγκοσμιοποίηση και ιμπεριαλισμός" (με Π. Γκαργκάνα και Μαρία Στύλλου), "Μπορεί να γίνει επανάσταση σήμερα;" (με Π. Γκαργκάνα και Μ. Στύλλου), "Οι επαναστατικές ιδέες του Καρλ Μαρξ" και "Η αποκρυπτογράφηση του Κεφαλαίου".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
111
Διαστάσεις:
14x20
Βάρος:
0.139 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση