Πραγματισμός, ορθολογισμός, εμπειρισμός
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Πραγματισμός, ορθολογισμός, εμπειρισμός

Θεωρίες της γνώσης

Δήμητρα Σφενδόνη - Μέντζου

23.43€ -10% 21.09€

Στόχος του βιβλίου αυτού είναι να ξεναγήσει τον αναγνώστη στην περιοχή του φιλοσοφικού στοχασμού που ασχολείται με το πρόβλημα της γνώσης. Ξεκινάει, έτσι, μία πορεία από τα πιο γνωστά και οικεία μονοπάτια των δύο κλασικών φιλοσοφικών ρευμάτων, του Oρθολογισμού και του Eμπειρισμού.
Στη συνέχεια προχωρεί στους πιο δύσβατους δρόμους του Πραγματισμού για μια περισσότερο αναλυτική και σε βάθος γνωριμία με ένα φιλοσοφικό ρεύμα πολύ νεότερο, βέβαια, σε σχέση με τα προηγούμενα, πολύ πιο ώριμο όμως και ταυτόχρονα μεστό προδρομικών ιδεών που καρποφόρησαν ιδιαίτερα στον εικοστό αιώνα.
Προσφέρεται, έτσι, μέσα από την πορεία αυτή η ευκαιρία, τόσο στον φοιτητή της φιλοσοφίας, όσο και στον μη ειδικό αναγνώστη, να εισαχθεί με έναν τρόπο απλό και κατανοητό στην περιοχή της Θεωρίας της Γνώσης.
Με τη μελέτη των τελευταίων κεφαλαίων ο περισσότερο μυημένος στον χώρο της φιλοσοφίας αναγνώστης εισάγεται σε ένα δεύτερο επίπεδο προβληματισμού σε σχέση με το πρόβλημα της γνώσης, όπου γίνεται πλέον το πέρασμα από τη θεωρία της γνώσης στην πραγματιστική θεωρία του νοήματος, της αλήθειας και της επιστημονικής έρευνας.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Δήμητρα Σφενδόνη - Μέντζου

Δήμητρα Σφενδόνη - Μέντζου (Συγγραφέας)

Η Δήμητρα Σφενδόνη - Μέντζου είναι καθηγήτρια της Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει διδάξει επίσης στο York University του Toronto, και έχει εργασθεί ερευνητικά, ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και, ως υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright, στο Πανεπιστήμιο Harvard. Το 1987 ήταν μία από τις δέκα Ελληνίδες υποψήφιες για το βραβείο "Γυναίκα της Ευρώπης" του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το επιστημονικό και διδακτικό της έργο αναφέρεται στη Φιλοσοφία της Επιστήμης, στη Φιλοσοφία του Πραγματισμού του C. S. Peirce, καθώς και στην Αριστοτελική Φιλοσοφία. Έχει δημοσιεύσει ένα μεγάλο αριθμό επιστημονικών μελετών σε έγκυρα ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Έχει εκδόσει το δίτομο έργο, "Aristotle and Contemporary Science" (New York: Peter Lang, 2000-2001).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
327
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.497 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση