Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η Κως της εργασίας
(Επαγγέλματα, βιομηχανία, παραγωγή)

Η Κως της εργασίας
Στόχος μου δεν ήταν η συγγραφή ενός ακόμη βιβλίου οικονομίας, αυτό άλλωστε το έκαναν άλλοι ικανότεροι από εμένα, αλλά θέλησα κυρίως να δώσω την ανθρώπινη διάσταση της αγοράς και της παραγωγής πριν την περίοδο του τουρισμού. Το παρόν βιβλίο λοιπόν ασχολείται με την εργασία, την παραγωγή και τα προϊόντα της Κω πριν τη μεγάλη ανάπτυξη του τουρισμού. Χρονικά καλύπτει την περίοδο από την αρχή του 20ού αιώνα μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ΄70.

Στην αρχή του 20ού αιώνα κυριαρχούσε ο πρωτογενής τομέας, αφού η γεωργία ήταν η κύρια απασχόληση των κατοίκων. Ανάλογα με την παραγωγή ορισμένες χρονικές περίοδοι ονομάστηκαν από το προϊόν που επικρατούσε, όπως π.χ. η εποχή της σταφίδας και των σταφυλιών, η εποχή των καπνών και τελευταία η εποχή της τομάτας.

Από το τέλος της γεωργικής περιόδου και μετά η οικονομία του τόπου αλλάζει ριζικά, αφού μεταπίπτει από τη γεωργία στον τουρισμό και επικρατεί ο τριτογενής τομέας. Στην αρχή λειτουργούν μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, αργότερα όμως τεράστια συγκροτήματα κάνουν την εμφάνιση τους και βαθμιαία "πνίγουν" τα μικρά ξενοδοχεία και τις οικογενειακές επιχειρήσεις. Η άφιξη κάθε καλοκαίρι εργαζόμενων ημεδαπών και αλλοδαπών δημιουργεί διαφορετικούς ρυθμούς ζωής τους καλοκαιρινούς μήνες. Κάθε Μάιο η πόλη φαίνεται να ξυπνάει από μια χειμέρια νάρκη και να αλλάζει εντελώς.

Προσπάθησα να παρουσιάσω με άφθονο φωτογραφικό και έντυπο υλικό, που συνοδεύεται από μικρά εισαγωγικά κείμενα, τα επαγγέλματα και την παραγωγή του νησιού μας και των ανθρώπων του. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται οι ασχολίες των κατοίκων και τα επαγγέλματά τους, πολλά από τα οποία έχουν σήμερα εξαφανιστεί. Ακολουθούν οι εργατικοί αγώνες και η ασφάλιση των εργαζομένων. Στη συνέχεια παρουσιάζεται ο πρωτογενής τομέας με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, τη μοναδική αλυκή στα Δωδεκάνησα, τις ιαματικές πηγές και τον ορυκτό πλούτο. Τα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα καθόρισαν και την ανάπτυξη ανάλογων κλάδων στη δευτερογενή παραγωγή. Έτσι δημιουργήθηκαν οι πρώτες βιομηχανίες, που την περίοδο της Ιταλοκρατίας ήταν η βιομηχανία ποτών (C.A.I.R.), οι καπνοβιομηχανίες (S.A.I.TAB., T.E.M.I.) και η ηλεκτρική βιομηχανία (S.I.E.R.). [...]

(από τον πρόλογο του βιβλίου)

31χ24 εκ., 375 σελίδες
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Κως
Ταξινόμιση DDC: 938.977 (Δωδεκάνησα - Ιστορία)
ISBN: 978-960-99499-0-3
ISBN (10ψήφιο): 960-99499-0-8
Βάρος: 2.311 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
45.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

40.05
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Κογιόπουλος, Κωνσταντίνος Δ.
Ο Κωνσταντίνος Κογιόπουλος γεννήθηκε το 1958 στην Κω. Τελείωσε την ιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική. Με την ιστορία της Δωδεκανήσου ασχολείται αρκετά χρόνια.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.