Η κρίση των ευρωπαϊκών επιστημών και η υπερβατολογική φαινομενολογία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η κρίση των ευρωπαϊκών επιστημών και η υπερβατολογική φαινομενολογία

Edmund Husserl

12.00€ -10% 10.80€

Στην Κρίση ο Έντμουντ Χούσσερλ επιχειρεί να αποσαφηνίσει οριστικά το νόημα της φαινομενολογικής φιλοσοφίας του. Είναι ένα από τα πιο σημαντικότερα φιλοσοφικά έργα του 20ού αιώνα, γραμμένο μέσα στο ζόφο του ναζισμού και του προαναγγελλόμενου πολέμου. Συνιστά μια έκκληση για στοχασμό πάνω στις εγκαθιδρυμένες βεβαιότητες, με βάση τις οποίες ζητά -όλο και πιο πεισματικά- να πορευτεί η δυτική ανθρωπότητα από τον 17ο αιώνα και μετά. Φωτίζει τις άδηλες πτυχές της προέλευσης όλων των γνωσιακών επιτευγμάτων που οδήγησαν το ευρωπαϊκό πνεύμα από την άμεση βιοκοσμική εμπειρία προς τις αλήθειες των επιστημών. Αυτές παρουσιάζονται πλέον όχι ως ανεπερώτητη πρόοδος από το μύθο και το ψεύδος στη δήθεν από καταβολής ετοιμασμένη αληθή γη που η επιστήμη ευαγγελίστηκε. Η επιστήμη είναι ένα σπουδαίο αλλά και ιστορικά προσδιορισμένο συνειδησιακό επίτευγμα μεταξύ άλλων. Με αυτή την επανερμηνεία του νοήματος της αλήθειας της επιστήμης, ο Χούσσερλ ελπίζει πως συμβάλλει στο να ξαναγίνει η ανθρωπότητα αυτοσυνείδηση για το συνολικό νόημα της ζωής της.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Πάνος Θεοδώρου (Μεταφραστής)

Ο Πάνος Θεοδώρου πήρε πτυχίο Φυσικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και διδακτορικό δίπλωμα στη Φιλοσοφία της Επιστήμης και τη Φιλοσοφία από τον Τομέα Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών Σπουδών, και Δικαίου του Γενικού Τμήματος του Ε.Μ.Π. Έχει διδάξει στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ τώρα διδάσκει στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει μεταφράσει, σχολιάσει, και συντάξει την Εισαγωγή στο: Έντμουντ Χούσερλ, Φαινομενολογία: Το Άρθρο για την Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα, εκδ. Κριτική 2005, ενώ εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή φιλοσοφικά περιοδικά.

Edmund Husserl

Edmund Husserl (Συγγραφέας)

O Edmund Husserl γεννήθηκε στο Πρόσνιτς της Μοραβίας το 1859 και πέθανε στο Φράιμπουργκ το 1938. Σπούδασε φιλοσοφία και μαθηματικά στη Λειψία και στο Βερολίνο και έκανε το 1887 την υφηγεσία του στη Χάλλη, όπου και δίδαξε ως το 1901. Από το 1901 ως το 1916 δίδαξε στο Γκαίτινγκεν και κατόπιν στο Φράιμπουργκ. Βασικά έργα του: "Philosophie der Arithmetik" (1891), "Logische Untersuchungen I-II" (1900-1), "Philosophie als strenge Wissenschaft" (1910-1), "Ideen zu einer reinen Phanomenologie und phanomenologischen Philosophie" (1913), "Formale und transzendentale Logik" (1929), "Meditations cartesiennes" (1932) κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Βάρος:
0.4 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση