Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ψυχική ασθένεια και σύγχρονες πρακτικές του εαυτού
(Μια μαρτυρία ζωής)
Συγγραφέας:   Μανόλης Τζανάκης


Offer
Πώς βιώνεται η ψυχική ασθένεια και με ποιο τρόπο μιλάει το ίδιο το άτομο γιʼ αυτήν; Τι σημαίνει ψυχιατρική θεραπεία για την κοινωνική ταυτότητα του υποκειμένου που την υφίσταται; Με ποιο τρόπο ο μετασχηματισμός του ψυχιατρικού θεσμού, το πέρασμα από το "ασυλικό" στο "κοινοτικό" μοντέλο ψυχιατρικής περίθαλψης, αποτυπώνεται στην καθημερινότητα των ανθρώπων τους οποίους πρωτίστως αφορά; Πώς γίνονται αντιληπτές από τους ασθενείς οι έννοιες της "αποϊδρυματοποίησης", της "αποασυλοποίησης" και της "ψυχοκοινωνικής επανένταξης"; Το βιβλίο βασίζεται στη μαρτυρία ζωής του Γιώργου Φαλελάκη, ενός ατόμου με ψυχιατρικές εμπειρίες και πλούσιο ποιητικό έργο, στο οποίο πραγματεύεται με οξυδέρκεια τις εμπειρίες αυτές. Η μαρτυρία του μας επιτρέπει να κατανοήσουμε πληρέστερα αφενός το βίωμα της ψυχικής ασθένειας, και αφετέρου τη μορφή που τείνει να πάρει η ψυχιατρική θεραπεία στις μέρες μας. Δημοσιοποιούνται εκτενή τμήματα του προσωπικού του ημερολογίου και αυτούσιες προφορικές αφηγήσεις ζωής. Στα τεκμήρια αυτά βασίζεται η ενδελεχής κοινωνιολογική ανάλυση που ακολουθεί, η οποία αποσκοπεί στην ερμηνεία του τρόπου με τον οποίο οι ευρύτερες κοινωνικές εξελίξεις επηρεάζουν την εμπειρία της ασθένειας, οδηγώντας, εν τέλει, σε μια νέα σχέση με τον εαυτό. Το κείμενο δεν απευθύνεται μόνο στους φοιτητές των κοινωνικών επιστημών και τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, αλλά και στο ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται να κατανοήσει πώς ακριβώς τα άτομα στα οποία ο ψυχιατρικός θεσμός προτείνει μια ψυχιατρική διάγνωση αναζητούν τρόπους να ερμηνεύσουν αυτό που τους έχει συμβεί, να μιλήσουν για την "ασθένειά τους" και να διαχειριστούν την καθημερινότητά τους.

23χ16 εκ., 392 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Ψυχοκοινωνιολογία της Υγείας
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 616.89 (Ψυχικές ασθένειες), 306.461 (Κοινωνιολογία της υγείας)
ISBN: 978-960-546-074-7
ISBN (10ψήφιο): 960-546-074-2
Βάρος: 0.74 κιλά
Εκδότης: Πεδίο
Έτος Κυκλοφορίας: 2012
Γράψε τη δική σου κριτική
29.90
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

22.13
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Μανόλης Τζανάκης είναι λέκτορας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο αντικείμενο «Κοινωνιολογία της ασθένειας και των ιατρικών θεσμών». Έχει σπουδάσει κοινωνιολογία στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε ζητήματα κοινωνιολογίας της υγείας, με έμφαση την ψυχική υγεία, ιδιαίτερα όσον αφορά τις διαδικασίες κοινωνικής μορφοποίησης της υποκειμενικότητας, καθώς και τους επιστημολογικούς όρους διάκρισης ψυχικού, βιολογικού και κοινωνικού. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, σε κοινωνιολογικά και ιατρικά επιστημονικά περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων και έχει συμμετάσχει σε ημερίδες, πανελλήνια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.