Βαλκάνια 1913-2011
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Βαλκάνια 1913-2011

Εκατό χρόνια θύελλες και χίμαιρες

Συλλογικό έργο

Σπυρίδων Σφέτας

Νικόλαος Ι. Μέρτζος

20.00€ -10% 18.00€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789604673421

  • Κατηγορίες:

    Εθνολογία

  • Έτος κυκλοφορίας

    2012

  • Εκδότης

    Κυριακίδη Αφοί

Η τύχη της Μακεδονίας διαμορφώθηκε με τους Βαλκανικούς Πολέμους και, μετά από έναν αιώνα, αποδεικνύεται οριστική. Ωστόσο, λόγω των διεκδικήσεων και του γεωπολιτικού χώρου της, επί εκατό χρόνια υπήρξε -και στο μέλλον παραμένει- σημαντικός έως καθοριστικός παράγων στην πολιτική και στις σχέσεις των ομόρων βαλκανικών κρατών σε απόλυτη συνάρτηση με τις γεωπολιτικές επιδιώξεις των εκάστοτε Μεγάλων Δυνάμεων και Συνασπισμών. Καθίσταται προφανές, λοιπόν, ότι στη σύγχρονη εποχή μας παρουσιάζουν στρατηγικό ενδιαφέρον η κατάσταση, η πολιτική και οι σχέσεις των ομόρων βαλκανικών κρατών σε εξίσου απόλυτη συνάρτηση με τις γεωπολιτικές επιδιώξεις των σημερινών Μεγάλων Δυνάμεων και Συνασπισμών μετά τις σεισμικές μεταβολές που, από τα τέλη του 20ου αιώνα, σημειώθηκαν και εξακολουθούν εξελίσσονται ραγδαία ή να κυοφορούνται εν δυνάμει στη Χερσόνησο του Αίμου, στην Ευρώπη και στην παγκόσμια κλίμακα.
Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό η Θεσσαλονίκη -και προ πάντων η εν γένει ηγεσία της Ελλάδος- να έλθει σε μια πρώτη, συνοπτική αλλά έγκυρη επιστημονική, επαφή με την οπτική και την προοπτική του προαναφερομένου πλέγματος. Οι λόγοι είναι προφανείς και πολλοί. Υπενθυμίζονται κυρίως οι εξής τρεις:
1ον Η Θεσσαλονίκη κατέχει δεσπόζουσα γεωπολιτική θέση στα Βαλκάνια· δεν την έχει αξιοποιήσει και δεν διαθέτει ένα αξιόπιστο συνεκτικό και γενικά αποδεκτό στρατηγικό σχέδιο για το άμεσο μέλλον της στα Βαλκάνια. Επί πλέον είναι η πρωτεύουσα πόλη, ανοικτή κατ` εξοχήν στα σύγχρονα βαλκανικά ρεύματα και στους διεθνείς σχεδιασμούς της νέας βαλκανικής -και όχι μόνον- `αρχιτεκτονικής`, ενώ, λόγω των συνθηκών, ιδιαίτερα λόγω του Μακεδονικού, βρίσκεται ταυτόχρονα εκτεθειμένη σε ισχυρά κλειστοφοβικά κηρύγματα.
2ον Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, των πολιτικών και των ποικιλώνυμων ηγεσιών γνωρίζει ελάχιστα τη βαλκανική πραγματικότητα. Επί πλέον ελαύνεται από κατεστημένους μύθους όπως π.χ. τα Βαλκανικά Σύμφωνα Συνεργασίας, οι `Σέρβοι αδελφοί`, η πολυπολιτισμικότητα και το αντίστροφό της, ο ρόλος των ξένων οικονομικών προσφύγων κ.ά.
3ον Η κατάσταση στα Βαλκάνια σήμερα είναι ιδιαίτερα ρευστή. Μια τοπική ανατροπή, διόλου απρόοπτη μάλιστα, δεν αποκλείεται να προκαλέσει νέο ντόμινο σεισμικών μεταβολών. Η Ελλάδα, παρά τη δεινή κρίση της και παρακμή, εξακολουθεί να αποτελεί τον σχετικά πιο δυναμικό σταθεροποιητικό παράγοντα της βαλκανικής ενδοχώρας της και έτσι την αξιολογεί, μάλλον εν αγνοία της, η μεγάλη διεθνής γεωστρατηγική. Ωστόσο, στο βαλκανικό κενό ισχύος υπεισέρχεται μεθοδικά η ανερχομένη νεο-οθωμανική Τουρκία καταλαμβάνοντας ολοένα περισσότερες θέσεις στρατηγικού ελέγχου στα Βαλκάνια. Η Κωνσταντινούπολη, επί παραδείγματι, υποκατέστησε ήδη τη Θεσσαλονίκη ως Μητροπολιτικό Κέντρο της Βαλκανικής. Η Φύση απεχθάνεται τα κενά και τα αναπληρώνει γοργά.
Με αυτά τα δεδομένα, η Εταιρεία Μακεδόνικων Σπουδών οργάνωσε μια αλληλένδετη σειρά έξι επιστημονικών διαλέξεων και ανοικτού διαλόγου με γενικό θέμα `Βαλκάνια 1913-2011: Εκατό Χρόνια Θύελλες και Χίμαιρες`. Οι ημερίδες της προσείλκυσαν σημαντική μερίδα ενεργών Μακεδόνων πολιτών στην αίθουσα διαλέξεων της Εταιρείας κάθε Τετάρτη 2, 9, 16, 23, 30 Νοεμβρίου και 7 Δεκεμβρίου 2011, ώρα 19.00`. Τα επί μέρους θέματα ανέπτυξαν ειδικοί επιστήμονες Εταίροι, από τους σημαντικότερους νέους πανεπιστημιακούς καθηγητές και ερευνητές της Ιστορίας των Βαλκανίων που διαθέτει σήμερα η Ελλάδα. Σε κάθε συνάντηση ανακοινώθηκαν δύο επιστημονικές εισηγήσεις και επακολούθησε γόνιμος δημόσιος διάλογος. Τέλη του 2011 απετέλεσαν τον φυσιολογικό και αναγκαίο πρόλογο του επικειμένου -τότε- δημοσίου εορτασμού, καθ` όλο το 2012, για τα Εκατό Χρόνια από την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας. Το σύνολο αυτών των εισηγήσεων-μελετών δημοσιεύει η ανά χείρας έκδοση η οποία παρουσιάζει συνοπτικά τη θέση της Ελλάδος στα Βαλκάνια τα Εκατό Χρόνια 1912-2012. [...]


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σπυρίδων Σφέτας (Συγγραφέας)

Ο Σπυρίδων Σφέτας γεννήθηκε στο χωριό Κοιλάδα Λαρίσης το 1960. Αποφοίτησε από το Ιστορικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ το 1983. Με υποτροφίες αρχικά του Ι.Κ.Υ. και αργότερα του γερμανικού κράτους, μεταξύ 1985-1991 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία της Ανατολικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στη Σλαβολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Το 1991 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Μονάχου. Η διατριβή του αφορούσε στο Μακεδονικό Ζήτημα. Επέστρεψε στην Ελλάδα, εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία και το 1993 διορίστηκε Επιστημονικός Συνεργάτης στο Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ). Το 1999 εκλέχθηκε Λέκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, το 2004 εξελίχθηκε στη θέση του Επίκουρου Καθηγητή, το 2009 στη θέση του Αναπληρωτή Καθηγητή και το 2017 στη βαθμίδα του Τακτικού Καθηγητή. Έχει γράψει πολλές μελέτες και άρθρα για την ιστορία των Βαλκανίων, αλλά και για τις τρέχουσες εξελίξεις, έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ρωσικά, καθώς και βαλκανικές γλώσσες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νικόλαος Ι. Μέρτζος

Νικόλαος Ι. Μέρτζος (Συγγραφέας)

Ο Νικόλαος Μέρτζος γεννήθηκε το 1936 στο πατρογονικό του Νυμφαίου σε παλαιά οικογένεια χρυσικών και εμπόρων εγκατεστημένη ήδη στη Θεσσαλονίκη, όπου διήλθε όλη του τη ζωή. Δικηγόρος, δημοσιογράφος και συγγραφέας 15 βιβλίων μέχρι το 2004. Από το 1955 επεδόθη επαγγελματικά στη δημοσιογραφία παράλληλα με τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Πρωτοστάτησε στο φοιτητικό κίνημα και στους εθνικούς αγώνες για την Κύπρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Αρχισυντάκτης από το 1966 εργάσθηκε σκληρά σε πολλές εφημερίδες, σε περιοδικά, στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση και στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Διακρίθηκε ιδιαίτερα στο χρονογράφημα, στο πολιτικό άρθρα και στην πολιτική ανάλυση σε εφημερίδες της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Ειδικός στα βαλκανικά ζητήματα. Ταξίδεψε σε όλον σχεδόν τον κόσμο με επιτυχείς δημοσιογραφικές αποστολές. Εξ απορρήτων στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή και Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Κ. Μητσοτάκη στα εθνικά θέματα 1990-1993. Διηύθυνε την ιστορική εφημερίδα "Ελληνικός Βορράς", και το περιοδικό "Μακεδονική Ζωή" καθ΄ όλο το τελευταίο τέταρτο του 20ού αιώνα. Μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Μακεδονικής Επιτροπής όργωσε την Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Βόρειο Αμερική επί 30 χρόνια για τη Μακεδονία. Για την προσφορά του τιμήθηκε με δεκάδες διακρίσεις.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μάνος Καραγιάννης

Μάνος Καραγιάννης (Συγγραφέας)

Ο Μάνος Καραγιάννης σπούδασε Ευρωπαϊκές Σπουδές στο πανεπιστήμιο South Bank του Λονδίνου. Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διεθνή Ασφάλεια από το πανεπιστήμιο του Reading και διδακτορικό στην Πολιτική Επιστήμη από το πανεπιστήμιο του Hull στη Μεγάλη Βρετανία. Έχει διδάξει Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία, τη Βουλγαρία και το Καζαχστάν, όπου και πραγματοποίησε εμπειρική έρευνα σχετικά με τις ριζοσπαστικές Ισλαμικές οργανώσεις στην Κεντρική Ασία. Επίσης, έχει διατελέσει μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Solomon Asch Center for the Study of Ethnopolitical Conflict του πανεπιστημίου Pennsylvania στις ΗΠΑ σε θέματα πολιτικού Ισλάμ και τρομοκρατίας. Από το Φλεβάρη του 2006, εργάζεται ως Λέκτορας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννης Ζούκας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
224
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.477 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση