Σαγγάριος 1921
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Σαγγάριος 1921

Η επική μάχη που σφράγισε την τύχη του Μικρασιατικού Ελληνισμού

Συλλογικό έργο

Κωνσταντίνος Θ. Παπαδημητρίου

Μαρία Σαμπατακάκη

Στην προσπάθειά της να προστατεύσει τους υπόδουλους αδελφούς και να απελευθερώσει τα πατρογονικά εδάφη της Ιωνίας, η Ελληνική Στρατιά Μικράς Ασίας πέρασε τον ποταμό Σαγγάριο τον Αύγουστο του 1921. Αντικειμενικός της σκοπός ήταν η κατάληψη της Άγκυρας και η εξουδετέρωση της ισχυρότερης βάσης του κεμαλικού κινήματος. Στα κακοτράχαλα υψώματα ανατολικά του ποταμού, επί 25 συνεχείς ημέρες Έλληνες και Τούρκοι αγωνίστηκαν σκληρά για τη νίκη, την οποία στο τέλος πέτυχαν όχι οι νικητές επί του πεδίου Έλληνες αλλά οι νικητές επί της στρατηγικής Τούρκοι.

Οι "Μεγάλες Μάχες" παρουσιάζουν ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στην επική μάχη του Σαγγαρίου και απαντoύν στο ερώτημα που ακόμη και σήμερα απασχολεί την ιστορική έρευνα: Γιατί, παρά το ότι η Στρατιά Μικράς Ασίας πέτυχε όλους τους αντικειμενικούς της στόχους, αποχώρησε από τον Σαγγάριο;

Ερευνητές της περιόδου του Μικρασιατικού πολέμου περιγράφουν τη μάχη και αναλύουν όλα τα λάθη στρατηγικής στα οποία υπέπεσε η ελληνική στρατιωτική ηγεσία. Στη συνέχεια προβάλλουν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι Έλληνες, αυτό της διοικητικής μέριμνας. Ακόμη αναδεικνύουν τη βαθύτερη αιτία της ελληνικής αποτυχίας: τον Εθνικό Διχασμό ο οποίος συνεχώς ακύρωνε τα ηρωικά κατορθώματα των Ελλήνων στρατιωτών. Την ίδια ακριβώς στιγμή ο Κεμάλ συσπείρωνε τα στρατεύματά του εκφράζοντας με μοναδικό τρόπο την ιδεολογία του τουρκικού εθνικισμού.

Το βιβλίο εμπλουτίζεται με σπάνιο φωτογραφικό υλικό, κατατοπιστικούς χάρτες και εξαιρετικές αναπαραστάσεις στολών του Γιάννη Μυλωνά, ειδικού ενδυματολόγου-οπλογνώστη του Πολεμικού Μουσείου, ώστε να κατανοήσει πλήρως ο αναγνώστης τη μάχη, δραματικό επακόλουθο της οποίας ήταν ο ξεριζωμός του Eλληνισμού της Μικράς Ασίας και η απώλεια της Ανατολικής Θράκης.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Θ. Παπαδημητρίου (Συγγραφέας)

Ο Κωνσταντίνος Θ. Παπαδημητρίου μεγάλωσε και κατοικεί στην Αθήνα. Έχει σπουδές Νομικής, Πολιτικής-Διοικητικής Επιστήμης και Παιδαγωγικών, με διδακτορική διατριβή στην οργάνωση του κράτους. Έχει εργαστεί, ως μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα, ως δικηγόρος και ως καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, ενώ μετά την είσοδο, εκπαίδευση και επιτυχή αποφοίτησή του από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης) ως στέλεχος του Υπουργείου Εσωτερικών, ως ειδικός επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη, ως (πρώτος απόφοιτός της) Διευθυντής της Εθνικής Σχολής και, σήμερα, ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ως εμπειρογνώμονας Δημόσιας Διοίκησης, έχει εστιάσει ιδιαίτερα σε θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τα οποία έχει αναπτύξει σε άρθρα του και σε συνέδρια, ενώ παράλληλα έχει διδάξει διοικητική-οργανωτική θεωρία, διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού και νομιμότητα-διαφάνεια στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ, στο Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ και σε μεταπτυχιακά πανεπιστημιακά τμήματα. Επιπλέον, ως ενεργός πολίτης, υπήρξε για χρόνια συνδικαλιστικό στέλεχος (ένωση αποφοίτων ΕΣΔΔΑ, ομοσπονδία συλλόγων Υπουργείου Εσωτερικών) και δραστήριο μέλος της οικείας επιστημονικής κοινότητας (Διοικητικού Επιμελητηρίου-ΔΕΕ), της οποίας σήμερα είναι εκλεγμένος για δεύτερη φορά, πρόεδρος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Σαμπατακάκη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θεόδωρος Δημόπουλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σταύρος Γ. Καρκαλέτσης

Σταύρος Γ. Καρκαλέτσης (Συγγραφέας)

Ο Σταύρος Γ. Καρκαλέτσης, Θεσσαλός στην καταγωγή, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967 και μεγάλωσε στην Γερμανία. Τελείωσε το τμήμα Ιστορίας στην Φιλοσοφική Αθηνών και είναι απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης της Ελλάδος. Βρέθηκε σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες καθώς και στη Μέση Ανατολή και την Τουρκία. Ταξίδεψε πολλές φορές στην Κύπρο και η πολύμηνος παραμονή του εκεί τον έφερε κοντά στον Ελληνισμό του νησιού, τον οποίο γνώρισε "από μέσα" (εκ των ένδο). Το 1992 επέστρεψε, και έκτοτε ζει μόνιμα στην Ελλάδα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
74
Διαστάσεις:
28x21
Βάρος:
0.317 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση