Απρονοησία και Νέμεση
zoom in
18.00€ -10% 16.20€

Η ελληνική κρίση μέσα από τις σελίδες της Athens Review of Books. 45 δοκίμια από 33 γνωστούς επιστήμονες για τη δεκαετία 2001-2011 της κίβδηλης ευμάρειας, όπου μεσουράνησε ο οίστρος της ακολασίας. `Ακολασίας` με όλες τις σημασίες της λέξης, δηλαδή τόσο την ατιμώρητη διασπάθιση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και των δανείων, του δημόσιου πλούτου, όσο και την ασωτία, τον εκμαυλισμό, τις επιδιώξεις άκοπου πλουτισμού αλλά και κατασυκοφάντησης της επιχειρηματικότητας, των δημιουργικών δυνάμεων και δραστηριοτήτων, φαινόμενα που εν γένει εντάσσονται σε έναν -καβαφιστί- εθνικό βίο ενήδονο και ακαλαίσθητο, δηλαδή στο καθεστώς του Υπαρκτού Λαϊκισμού στη χώρα και στα μυαλά των ανθρώπων κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο, ιδίως μετά το 1981.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μιχάλης Ζουμπουλάκης (Συγγραφέας)

Ο Μιχάλης Ζουμπουλάκης είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σπούδασε οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού 1 Pantheon-Sorbonne.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγής Βουρλούμης

Παναγής Βουρλούμης (Συγγραφέας)

Ο Παναγής Βουρλούμης γεννήθηκε το 1937 στην Αθήνα όπου τελείωσε το Γυμνάσιο το 1955. Σπούδασε στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και στο Ινστιτούτο Ανάπτυξης της Διεθνούς Τραπέζης. Επί 40 χρόνια εργάστηκε σε τράπεζες, κατ΄ αρχάς στο εξωτερικό και κατόπιν στην Ελλάδα. Επί οκτώ χρόνια ήταν στέλεχος του Διεθνούς Χρηματοδοτικού Οργανισμού με έδρα την Ουάσινγκτον. Στη συνέχεια για λογαριασμό ομάδας τραπεζών από διάφορες χώρες, οργάνωσε και διηύθυνε μια τράπεζα επενδύσεων στην Ινδονησία. Το 1977 επέστρεψε στην Ελλάδα και κατά την περίοδο 1979-1981 ήταν διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τραπέζης. Κατά το διάστημα 1988-2000 ήταν επικεφαλής της Alpha Finance, Alpha Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων και Alpha Bank Romania, στην ίδρυση των οποίων συμμετείχε ουσιαστικά. Από το 2000 έως τα μέσα 2004 διετέλεσε πρόεδρος της Frigoglass και της Aegean Baltic Bank. Το 2004 ανέλαβε τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ. Είναι παντρεμένος, πατέρας τριών παιδιών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτης Κ. Ιωακειμίδης (Συγγραφέας)

Ο Π. Κ. Ιωακειμίδης, καθηγητής της ευρωπαϊκής πολιτικής και ενοποίησης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει συμμετάσχει, ως εμπειρογνώμων του Υπουργείου Εξωτερικών, σε όλες τις σημαντικές κοινοτικές διαπραγμάτευσεις, συμπεριλαμβανομένης της διακυβερνητικής διάσκεψης για την επεξεργασία της Συνθήκης του Maastricht για την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. ΄Εχει γράψει μεγάλο αριθμό επιστημονικών άρθρων και βιβλίων για την Ευρωπαϊκή ενοποίηση και πολιτική.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Β. Δερτιλής

Γιώργος Β. Δερτιλής (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Δερτιλής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Είναι ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Οικονομικές Επιστήμες στην Αθήνα, Πολιτική Θεωρία και Ιστορία στην Αγγλία (1973-1977). Από το 1978 έως το 2000 δίδαξε Ιστορία στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εξελέγη ομοφώνως υφηγητής το 1980 και καθηγητής Κοινωνικής και Οικονομικής Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών το 1983. Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και της Οξφόρδης, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, και είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας. Το 2000 εξελέγη τακτικός καθηγητής (directeur d΄ etudes) στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι και παραιτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει ιδρύσει το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει διατελέσει μέλος του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας και των Επιστημονικών ή Διοικητικών Συμβουλίων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης και των Ιδρυμάτων Schlumberger και Maison Suger (Παρίσι). Δώδεκα βιβλία και σαράντα περίπου άρθρα του, έχουν δημοσιευθεί ή μεταφραστεί στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, ισπανική και ιταλική γλώσσα. Από το 1989, έχει εκλεγεί τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (Academia Europaea).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τάσος Γιαννίτσης

Τάσος Γιαννίτσης (Συγγραφέας)

O Tάσος Γιαννίτσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Είναι Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο υπηρέτησε από το 1975 μέχρι το 2011. Σπούδασε Νομικά και Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο ίδιο Πανεπιστήμιο και έκανε διδακτορικό στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Διετέλεσε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Εξωτερικών (στις κυβερνήσεις του Κ. Σημίτη), καθώς και υπουργός Εσωτερικών (στην κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου). Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία για θέματα οικονομικά και οικονομικής πολιτικής, και άρθρα για οικονομικά και κοινωνικά θέματα. Τα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται στο πεδίο της αναπτυξιακής θεωρίας και πολιτικής, των διεθνών οικονομικών, της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, των οικονομικών της τεχνολογίας και της βιομηχανικής οργάνωσης και πολιτικής.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μανώλης Βασιλάκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρυσάφης Ι. Ιορδάνογλου (Συγγραφέας)

Ο Χρυσάφης Ιορδάνογλου γεννήθηκε το 1952 στη Θεσσαλονίκη. Δραστηριοποιήθηκε στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και, στα πρώτα χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας, συνέχισε την ανάμιξή του στα πολιτικά πράγματα μέσα από το χώρο της ανανεωτικής αριστεράς. Σπούδασε νομικά στη Θεσσαλονίκη και οικονομικά στο London School of Economics και το Queen Mary College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Σήμερα, διδάσκει οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αρίστος Δοξιάδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τάσος Αβραντίνης (Συγγραφέας)

Ο Τάσος Ι. Αβραντίνης γεννήθηκε το 1969 και ζει στην Αθήνα. Είναι δικηγόρος Αθηνών και αντιπρόεδρος του πολιτικού κόμματος "Δράση". Ασχολείται ιδιαίτερα με την οικονομία, τα ατομικά δικαιώματα, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής και αρθρογραφεί τακτικά στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο ("Καθημερινή", "Ελευθεροτυπία", "Εστία", "Ναυτεμπορική", "Presscode", κλπ.). Τα άρθρα του φιλοξενούνται μεταξύ άλλων και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.e-rooster.gr.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Αζαριάδης (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Αζαριάδης είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Washington στο Saint Louis.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Βαγιανός (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Βαγιανός είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο London School of Economics, όπου και διευθύνει το κέντρο Paul Woolley για τη μελέτη των δυσλειτουργιών των αγορών κεφαλαίου. Πριν έρθει στο LSE το 2004, είχε διδάξει στα Πανεπιστήμια Στάνφορντ και ΜΙΤ. Διευθύνει το πρόγραμμα Χρηματοοικονομικών στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου, και είναι Ερευνητικός Εταίρος στο National Bureau of Economic Research των ΗΠΑ, Associate Editor του Review of Economic Studies και Journal of Financial Intermediation, και σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα βρίσκονται στα χρηματοοικονομικά και τη μικροοικονομία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τάκης Αθανασόπουλος

Τάκης Αθανασόπουλος (Συγγραφέας)

O Τάκης Αθανασόπουλος γεννήθηκε στις 30/06/1944 στο Στάδιο Τεγέας στην Αρκαδία. Είναι παντρεμένος με την Φραντσέσκα Αθανασοπούλου και έχει τρεις κόρες, την Κατερίνα-Συλβάνα, την Μαριλέα και την Βαλέρια. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Institute of Technology του Illinois όπου απέκτησε Bachelor of Science Μηχανολόγου Παραγωγής, Masters και Ph.D. στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Ο κ. Αθανασόπουλος διαθέτει μεγάλη επαγγελματική και ακαδημαϊκή εμπειρία. Δίδαξε στο Loyola University του Σικάγο και στο Wright State University του Οχάιο, όπου και διετέλεσε Associate Dean για τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά προγράμματα της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων. Το 1981 επέστρεψε στην Ελλάδα ως τακτικός καθηγητής στην έδρα της Οικονομικής των Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς όπου διετέλεσε Πρόεδρος των Τμημάτων Οργάνωσης και Διοίκησης των Επιχειρήσεων και Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής, και Πρύτανης του Πανεπιστημίου. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Το 1986, διετέλεσε μέλος της ιδρυτικής ομάδας της ΤΟΥΟΤΑ Ελλάς και ανέλαβε καθήκοντα Εκτελεστικού Αντιπροέδρου. Από το 1989 έως το 2000 ήταν πρόεδρος και CEO της εταιρίας. Τον Ιανουάριο του 2001 προσχώρησε στην Toyota Motor Marketing Europe αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου και Chief Operating Officer. Τον Ιούνιο του 2004 προήχθη σε Managing Officer της Toyota Motor Corporation και Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Toyota Motor Europe.Από τον Ιούλιο του 2006 είναι Senior Executive Advisor της Toyota Motor Europe. Τον Φεβρουάριο του 2007 ανέλαβε τα καθήκοντα του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού ΑΕ.Tον Δεκέμβριο του 2007, ο Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας και η Ιαπωνική Κυβέρνηση απένειμαν στον κ. Αθανασόπουλο το παράσημο του Ανατέλλοντος Ηλίου, Χρυσού και Αργυρού Αστέρα, εις αναγνώριση της συνεισφοράς του στην ενδυνάμωση των Ελληνο-Ιαπωνικών οικονομικών σχέσεων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Μ. Ιωαννίδης (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Ιωαννίδης είναι καθηγητής Οικονομικής στην Εδρα Neubauer του Πανεπιστημίου Tufts στη Βοστώνη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Α. Ιωάννου (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Ιωάννου είναι οικονομολόγος. Έχει ασχοληθεί με θέματα της ελληνικής και ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας, καθώς και με θέματα νομισματικής πολιτικής, εξωτερικού εμπορίου και διεθνών οικονομικών σχέσεων. Τo τελευταίο διάστημα μελετά τις πτυχές ασυμμετρίας και τους μηχανισμούς ανισορροπίας της ελληνικής οικονομίας κατά την περίοδο της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννης Δ. Ληξουριώτης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μανώλης Βασιλάκης (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
446
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.67 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση