Ελλάδα και Τουρκία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ελλάδα και Τουρκία

Εκσυγχρονιστικές γεωγραφίες και χωρικές αντιλήψεις του έθνους

Συλλογικό έργο

Παρασκευάς Κονόρτας

Γιώργος Β. Αγγελόπουλος

24.00€ -28% 17.28€

Τα έθνη-κράτη αναδύθηκαν μέσα από φλογερές ιδέες για την πατρίδα και το λαό όσο και από αιματηρούς ένοπλους, πολιτικούς και διπλωματικούς αγώνες. Αυτή η εξελικτική πορεία σφραγίστηκε από τα σχέδια των ιδεολόγων εθνικιστών για τα σύνορα του κράτους που ονειρεύονταν και τις αντιλήψεις τους για το έθνος. Καθώς τέτοια εδαφικά σχέδια σπάνια συνέπιπταν με τα πραγματικά σύνορα που ορίζονταν από το διακρατικό σύστημα, οι αντίπαλοι εθνικισμοί κατέφυγαν σε αλυτρωτισμό, ανταλλαγές πληθυσμών και εθνοκαθάρσεις που οδήγησαν στη σημερινή χαρτογραφία. Τα ουτοπικά εθνικά οράματα συμπορεύτηκαν με διαφορετικούς ορισμούς του έθνους θεμελιωμένους είτε στη θρησκεία και την εθνότητα, είτε σε κοσμικές και συνταγματικές αρχές.
Οι πρωτότυπες μελέτες επιστημόνων από την Ελλάδα και την Τουρκία που περιλαμβάνει αυτός ο τόμος εξετάζουν τις ιδεολογίες και τις πολιτικές διαδικασίες που διαμόρφωσαν, διαφορετικά στις δύο χώρες, την εθνική επικράτεια και το εθνικό ανήκειν. Το βιβλίο δείχνει ότι υπήρχαν και άλλοι δρόμοι πέρα απ` αυτούς που πήρε η οικοδόμηση του έθνους-κράτους και η αντιμετώπιση των πληθυσμών του στην Ελλάδα και στην Τουρκία, ενώ επεκτείνεται σε ζητήματα που σήμερα ακόμα παραμένουν άλυτα στο διάλογο μεταξύ των δύο χωρών αλλά και στη διεθνή πολιτική σκηνή.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παρασκευάς Κονόρτας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Β. Αγγελόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος σπούδασε κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και κοινωνική ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ, απ΄ όπου πήρε το διδακτορικό του το 1994. Διδάσκει στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στον εθνικισμό, στις πολιτικές ταυτοτήτων, στη μετανάστευση και στις διασυνοριακές συνεργασίες στα Βαλκάνια. Ενδεικτικά έργα: "Ταυτότητες στη Μακεδονία" (συνεπιμέλεια με τους Β. Γούναρη και Ι. Μιχαηλίδη), Εκδόσεις Παπαζήση, 1997- "Life Among Anthropologists in Greek Macedonia", "Social Anthropology 11: 249-263", 2003.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Τσιώμης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Καίσαρ Β. Μαυράτσας (Συγγραφέας)

Ο Καίσαρ Β. Μαυράτσας γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1963. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και διδάσκει Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέξανδρος Καζαμίας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αναστασία Στουραΐτη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αναστάσιος Αναστασιάδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Asim M. Karaomerlioglu (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Yael Navaro - Yashin (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θάλεια Γ. Δραγώνα

Θάλεια Γ. Δραγώνα (Επιμέλεια)

Η Θάλεια Δραγώνα είναι καθηγήτρια κοινωνικής ψυχολογίας και πρόεδρος του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συμμετείχε ως μέλος της Διοικούσας Επιτροπής στη δημιουργία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και συνδιηύθυνε μαζί με την Άννα Φραγκουδάκη από το 1997 πρόγραμμα του ΥΠΕΠΘ με αντικείμενο τη μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης των παιδιών της μειονότητας στη Θράκη. Το ερευνητικό της έργο αφορά την προαγωγή πρώιμης ψυχοκοινωνικής υγείας, την κοινωνική ταυτότητα, τις μειονότητες και τον εθνοκεντρισμό στο εκπαιδευτικό σύστημα. Μεταξύ 2007-2009 συμμετείχε στη Βουλή ως βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Το 2009 διορίστηκε Ειδική Γραμματέας Θεμάτων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Caglar Keyder (Επιμέλεια)

Ο Caglar Keyder είναι καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Bogazici της Ιστανμπούλ και στο State University of New York, στο Μπίνγκαμτον. Έχει γράψει για την ιστορική κοινωνιολογία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της σύγχρονης Τουρκίας, καθώς και για τους αστεακούς μετασχηματισμούς στην Κωνσταντινούπολη.

Νικηφόρος - Π. Διαμαντούρος (Επιμέλεια)

Ο Νικηφόρος Διαμαντούρος είναι καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε Διευθυντής και Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) από το 1995 ως το 1998, πρόεδρος της Εταιρείας Νεοελληνικών Μελετών στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1985 ως το 1988 και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης από το 1992 ως το 1998.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
446
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.547 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση