Τιτανικός: Ψίθυροι από το βυθό
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τιτανικός: Ψίθυροι από το βυθό

Ψίθυροι από το βυθό...: Η κοινωνική μυθολογία του "αβύθιστου πλοίου"

Κώστας Δ. Μπλιάτκας

9.90€ -27% 7.23€

Τι ακριβώς συνέβη τη νύχτα της 14ης προς 15η Απριλίου του 1912 και βυθίστηκε ο Τιτανικός;
Τι είναι εκείνο που δημιούργησε τον μύθο;

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια και στο μεταξύ ταινίες, βιβλία, ντοκιμαντέρ, μελέτες, λαϊκή μυθολογία ασχολούνται με το ναυάγιο και τα όσα ακλούθησαν.

Η αρχή της διαμάχης έγινε από δυο κορυφαίους διανοούμενους αμέσως μετά την τραγωδία. Ο Τζορτζ Μπέρναρ Σο και ο Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ πρωταγωνίστησαν στην έντονη αντιπαράθεση. Η επίμαχη αλληλογραφία τους, οι έρευνες, τα στοιχεία και οι αποκαλύψεις, που ακολούθησαν μέχρι και σήμερα, διαπερνούν τις σελίδες του βιβλίου.

Όπως σημειώνει ο συγγραφέας, ο Τιτανικός είναι "μνημείο αλλά και διαρκής προειδοποίηση κατά της ανθρώπινης αλαζονείας... η πιο κατάλληλη περίπτωση για να θεωρηθεί ισοδύναμη με ελληνική τραγωδία. Παραλληλίστηκε από θεωρητικούς και στοχαστές με τον καπιταλισμό, ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του ανίκητο (αβύθιστο), αλλά έχει ίσως ήδη προσκρούσει στο δικό του παγόβουνο της παγκοσμιοποίησης και της κρίσης".

Σε αυτό το βιβλίο, ο συγγραφέας αποπειράται να ρίξει φως στο ναυάγιο και τον μύθο του, από μια ιστορική, κοινωνική και ανθρωπιστική πλευρά. Γιατί σώθηκαν πολλοί από τους επιβάτες της πρώτης θέσης και λίγοι από την τρίτη; Πώς απαντά κανείς στο αμείλικτο και διαχρονικό ερώτημα: "Τι θα κάνατε εσείς αν βρισκόσασταν εκεί;" όταν μάλιστα το εκεί μπορεί να βρίσκεται εδώ, σήμερα.

Κώστας Δ. Μπλιάτκας

Κώστας Δ. Μπλιάτκας (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στη Νάουσα το 1957. Πτυχιούχος βιολογίας του ΑΠΘ. Σπούδασε επίσης οργάνωση και διοίκηση Μέσων Ενημέρωσης. Εργάστηκε επί πολλά χρόνια στις εφημερίδες "Μακεδονία" και "Θεσσαλονίκη", ενώ διετέλεσε διευθυντής του 102 FΜ της ΕΡΤ-3 (1994-96) και υποδιευθυντής του τμήματος Διεθνών Παραγωγών (1999-2001) της ΕΤ-3. Εργάστηκε επίσης στην ιδιωτική τηλεόραση και στον αθηναϊκό Τύπο, ενώ συνεργάστηκε με το ΒΒC και με ελληνικά και ξένα περιοδικά. Δημιουργός γνωστών εκπομπών στη δημόσια τηλεόραση ("Με Μια Τρίτη Ματιά" της ΕΤ-3, την οποία παρουσίαζε επί 12 χρόνια [1995-2006], "Εκ του Πλησίον", "Οι Παρέες της θεσσαλονίκης" κ.ά.). Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-θ. Βιβλία του: "Τιτανικός, ψίθυροι από το βυθό" (2012), "Λυπάμαι χάσατε!" (2010), "Ο Ψηλός: Η επίσημη αυτοβιογραφία του Αντώνη Αντωνιάδη", (Μοτίβο, 2007), "Γιώργος Κούδας: Της ζωής μου το παιχνίδι" (Ιανός, 2005), "Εισαγωγή στο Τηλεοπτικό Ρεπορτάζ" (Ιανός, 2002), "Διονύσης Σαββόπουλος: Υπόγεια Διαδρομή" (Ιανός, 1999).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
167
Διαστάσεις:
20x12
Βάρος:
0.223 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση