Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Κριτικά
(Φιλοσοφικές βιβλιοκρισίες 2011)

Κριτικά
Με το παρόν τεύχος συμπληρώνεται ο τρίτος χρόνος λειτουργίες των Κριτικών: ενός φιλοσοφικού περιοδικού που δημοσιεύει αποκλειστικά φιλοσοφικές βιβλιοκρισίες. Η λειτουργία του περιοδικού μας συμπίπτει με την εμφάνιση και την κατακλυσμιαία επέκταση της κρίσης. Όποιος κι αν είναι ο ρόλος της φιλοσοφίας σε αυτό το περιβάλλον, είτε αποβλέπει στην κατανόηση του κόσμου είτε στη μεταμόρφωσή του, το στοιχείο της κριτικής παραμένει αναπόσπαστο συστατικό της. Στα τρία αυτά χρόνια λειτουργίας, πιστεύουμε πως ο βασικός στόχος μας έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό: τα Κριτικά έχουν όντως καθιερωθεί ως βήμα επιστημονικού διαλόγου και φιλοσοφικής κριτικής, διακιώνοντας τον ιδρυτικό τους αυτοπροσδιορισμού και προσπαθώντας να συμβάλλουν πάντοτε στην επιστημονικά έγκυρη και έγκαιρη αποτίμηση της αξίας πρόσφατων εκδόσεων από το χώρο της φιλοσοφίας, καθώς και από συγγενείς κλάδους. Τα δεκατρία κείμενα του παρόντος τόμου είναι και φέτος ενδεικτικά της πολυμορφίας της ελληνικής φιλοσοφικής εργασίας και εκδοτικής παραγωγής, αλλά και των ενδιαφερόντων των μελών της κοινότητας που συνεργάζονται με το περιοδικό ως συγγραφείς.


Περιεχόμενα:

- Αντόρνο: Εισαγωγή στη διαλεκτική, Κρίνει ο Κώστας Μάρας
- Μάκι: Ηθική, Κρίνει η Γκόλφω Μαγγίνη
- Μασερέ: Από τον Κανγκιλέμ στον Φουκώ, Κρίνει ο Επαμεινώνδας Βαμπούλης
- Μελέτες για τον Χάιντεγκερ, Κρίνει ο Τζιοβάνης Γεωργάκης
- Ζαχάβι: Χούσσερλ, Κρίνουν οι: Εύη Γραμμάτη, Χρήστος Κανέλλας, Παναγιώτης Σκλαβούνος, Νίκος Σουελτζής
- Βιρβιδάκης: Ηθική, Κρίνει ο Ανδρέας Μιχαλάκης
- Βούλγαρης: Λογική, Κρίνει ο Ιωάννης Α. Δημητρακόπουλος
- Καστοριάδης: Φιλοσοφία και Επιστήμη, Κρίνει η Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου
- Ντεκάρτ: Κανόνες, Κρίνει ο Βαγγέλης Βανταράκης
- Κιντή: Φιλοσοφία και τέχνη, Κρίνει ο Αντώνης Χατζημωυσής
- Λονγκ: Αλήθεια στον Αριστοτέλη, Κρίνει ο Μιχάλης Παντούλιας
- Κοέν: Γιατί όχι σοσιαλισμός; Κρίνει ο Βλαδίμηρος Δάγκας-Τσουκαλάς
- Ρουσόπουλος: Ο Κύκλος της Βιέννης, Κρίνει ο Μανώλης Περάκης

20χ14 εκ., 144 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 028.1 (Βιβλιοκρισίες)
ISBN: 978-960-8187-84-9
ISBN (10ψήφιο): 960-8187-84-2
Βάρος: 0.233 κιλά
Εκδότης: Ευρασία
Έτος Κυκλοφορίας: 2012
Γράψε τη δική σου κριτική
12.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

10.68
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Τζιοβάνης Γεωργάκης είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Δουβλίνου (UCD).

Ο Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος είναι καθηγητής στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ) του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μαγγίνη, Γκόλφω
Η Γκόλφω Μαγγίνη είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων. Σπούδασε φιλοσοφία στα Πανεπιστήµια Αθηνών, Παρισίων IV και XII καθώς και στο SUNY at Stony Brook. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη νεότερη και σύγχρονη φιλοσοφία, τη φαινοµενολογία, τη φιλοσοφία της τεχνολογίας και τη σύγχρονη πρακτική φιλοσοφία.

Μάρας, Κώστας
Ο Κώστας Μάρας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε αρχικά οικονομικές επιστήμες στην ΑΣΟΕΕ και στη συνέχεια φιλοσοφία, γερμανική φιλολογία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Τubingen. Το 2002 αναγορεύτηκε σε διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής και το 2004 του Ινστιτούτου Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστήμιου του Τubingen. Ακολούθως δίδαξε αισθητική στη Φιλοσοφική Σχολή και αισθητικές θεωρίες και ιστορία της αμερικανικής μεταπολεμικής τέχνης στο Ινστιτούτο Ιστορίας της Τέχνης. Από το 2004 έχει αναλάβει το Αρχείο και την έρευνα του Ευρωπαϊκού Φιλελληνισμού στο πλαίσιο του "Ευρωπαϊκού Κέντρου για Επιστημονική, Οικουμενική και Πολιτιστική Συνεργασία" στο Wurzburg. Παράλληλα συμμετέχει σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Στα κύρια ενδιαφέροντά του ανήκουν η Κριτική θεωρία, η φιλοσοφική αισθητική και η ιστορία της αμερικανικής τέχνης, καθώς και η ευρωπαϊκή ταυτότητα και ενσωμάτωση.

Ο Ανδρέας Μιχαλάκης διδάσκει πολιτική φιλοσοφία στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Σφενδόνη - Μέντζου, Δήμητρα
Η Δήμητρα Σφενδόνη - Μέντζου είναι καθηγήτρια της Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει διδάξει επίσης στο York University του Toronto, και έχει εργασθεί ερευνητικά, ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και, ως υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright, στο Πανεπιστήμιο Harvard. Το 1987 ήταν μία από τις δέκα Ελληνίδες υποψήφιες για το βραβείο "Γυναίκα της Ευρώπης" του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το επιστημονικό και διδακτικό της έργο αναφέρεται στη Φιλοσοφία της Επιστήμης, στη Φιλοσοφία του Πραγματισμού του C. S. Peirce, καθώς και στην Αριστοτελική Φιλοσοφία. Έχει δημοσιεύσει ένα μεγάλο αριθμό επιστημονικών μελετών σε έγκυρα ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Έχει εκδόσει το δίτομο έργο, "Aristotle and Contemporary Science" (New York: Peter Lang, 2000-2001).

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.