Βασικοί σταθμοί του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Βασικοί σταθμοί του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα

1870 - 2001

Δημήτρης Α. Κατσορίδας

Η παρούσα εργασία αποτελεί μια προσπάθεια συνοπτικής παρουσίασης των βασικών σταθμών της ιστορίας του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος στη χώρα μας από τις απαρχές της δράσης του, τον 19ο αιώνα, έως και καθ` όλη τη διάρκεια του 20ού. Ταυτόχρονα, επιχειρείται να αναδειχθούν οι διαδικασίες μέσω των οποίων συγκροτήθηκε η εργατική τάξη στη χώρα μας και οι οργανώσεις συλλογικής εκπροσώπησής της, τα συνδικάτα.

Η ιστορία του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα δεν αφορά μόνο τους Έλληνες εργαζομένους. Αποτελεί σημαντικό τμήμα της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Τίποτε δεν θα μπορούσε να εξηγηθεί στην ιστορία της χώρας μας, χωρίς να αναλύεται, να κατανοείται, να περιγράφεται και να επισημαίνεται ο σημαίνων ρόλος της εργατικής τάξης, αλλά και η άμεση και η έμμεση επίδραση των αγώνων και των διεκδικήσεών της στη διαμόρφωση του οικονομικού και του κοινωνικού σχηματισμού στην Ελλάδα. Όπως, άλλωστε, θα ήταν αδύνατον να κατανοήσει κανείς μια κοινωνία χωρίς συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων.

Δημήτρης Α. Κατσορίδας

Δημήτρης Α. Κατσορίδας (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Κατσορίδας γεννήθηκε το 1963 στην Αθήνα. Είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ). Υπήρξε μέλος του ΠΑΣΟΚ και της μαθητικής του κίνησης (ΠΑΜΚ) από το 1980 με συμμετοχή στους μαθητικούς αγώνες. Είχε συνδικαλιστική δράση ως φοιτητής στο ΤΕΙ Μεσολογγίου, διετέλεσε πρόεδρος του συλλόγου σπουδαστών της ΣΔΟ και ήταν γραμματέας της σπουδάζουσας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Μεσολογγίου (1984-1986). Υπήρξε μέλος του γραφείου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ του 7ου Διαμερίσματος Αθήνας (1989-1990) και του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Α΄ Αθήνας (1990-1991). Διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ το 1986, επανήλθε το 1989 με την ανασυγκρότηση και αποχώρησε το 1996 μετά το 4ο συνέδριο. Ήταν υποστηρικτής της εφημερίδας "Ξεκίνημα" μέχρι το 1992 και της "Σοσιαλιστικής Έκφρασης" μέχρι το 1996. Έχει συγγράψει πληθώρα άρθρων σε ελληνικά περιοδικά και εφημερίδες, καθώς και τα εξής βιβλία: "Ξένοι (;) εργάτες στην Ελλάδα", Αθήνα, Εκδ. Ίαμος, 1994, "Νέες τεχνολογίες και απασχόληση", Αθήνα, Εναλλακτικές Εκδόσεις/Ρωγμή, 1998, "Ο μύθος της παγκοσμιοποίησης. Οι μεταμορφώσεις του ιμπεριαλισμού", Αθήνα, εκδ. Καμπύλη/Ρωγμή, 1999, "Ο ελληνικός τροτσκισμός. Ένα χρονικό 1923-1946" (μαζί με τους Δ. Λιβιεράτο και Κ. Παλούκη), Αθήνα, εκδ. Φιλίστωρ, 2003, "Σελίδες από τη Γρανίτσα" (Διακόπι Φωκίδος), Αθήνα, εκδ. Ρωγμή, 2005. κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
192
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.436 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση