Μπορώ και χωρίς ευρώ
zoom in
16.00€ -10% 14.40€
Ο Ανδρέας Ρουμελιώτης στο βιβλίο του αναφέρεται στην ανταλλακτική - αλληλέγγυα οικονομία, στις κοινωνικές τράπεζες και στα εναλλακτικά νομίσματα. Παρουσιάζει τον τρόπο που κατόρθωσε να αναταχθεί το κατεστραμμένο Βανκούβερ, να επιβιώσει η Αργεντινή με τις λέσχες Nodos, τα creditos και τους περιαστικούς λαχανόκηπους Ροσάριο αλλά και η Βραζιλία με την Banco Palmas, που το 2008 πήρε το βραβείο "Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας" από τα Ηνωμένα Έθνη. Μας γνωρίζει τους γκουρού της Κοινωνικής Οικονομίας όπως η Ελοΐζα Πριμαβέρα, η οποία ίδρυσε το Δίκτυο Αλληλέγγυας Κοινωνικής Οικονομίας της Λατινικής Αμερικής και ο Μπερνάρντ Λιετέρ που συμμετείχε στον σχεδιασμό του ευρώ όμως υποστηρίζει τα παράλληλα νομίσματα και ισχυρίζεται ότι η νομισματική ποικιλότητα είναι απαραίτητη για την προσαρμοστικότητα της οικονομίας. Στο βιβλίο περιλαμβάνεται μια μεγάλη έρευνα για την Κοινωνική Οικονομία σε όλη την Ευρώπη, η οποία καλύπτει πλέον το 10% του συνόλου της οικονομίας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στα 1500 δίκτυα απευθείας διάθεσης τροφής χωρίς μεσάζοντες (ΑΜΑΡ) στην Γαλλία, με έμφαση στο "Αλληλέγγυο Κολοκύθι" του Παρισιού, στα LETS και τις "Πόλεις σε Μετάβαση" στην Αγγλία, στα 50 εναλλακτικά νομίσματα και τις 63 κοινωνικές τράπεζες της Γερμανίας, στο SOL της Γαλλίας και στο libro της Ιταλίας. Ο Ανδρέας Ρουμελιώτης παραθέτει έναν πλήρη, επικαιροποιημένο κατάλογο των 300 και πλέον οργανώσεων και δικτύων που έχουν δημιουργηθεί και δραστηριοποιούνται τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα στα πρότυπα του Πελίτι, του Οβολού της Πάτρας και του ΤΕΜ του Βόλου, ταξινομημένα σε ενότητες με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους: κοινωνικές τράπεζες, τοπικά εναλλακτικά νομίσματα, ανταλλακτικά δίκτυα, Χωρίς μεσάζοντες: απ΄ το χωράφι στο ράφι, Γεωργία της εγγύτητας, αστικοί και περιαστικοί λαχανόκηποι,, τοποφαγικές αγορές απευθείας διάθεσης τροφής, Τράπεζες και ανταλλακτήρια σπόρων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, Ηθικό - Ισοδίκαιο και Αλληλέγγυο Εμπόριο, Συσσίτια, Κοινωνικές - Συλλογικές κουζίνες, Αλληλέγγυα υγεία, Κοινωνικά ιατρεία - φαρμακεία, Κοινωνικά και συνεταιριστικά παντοπωλεία, Κοινωνική - Εναλλακτική Παιδεία, Κοινωνική και Αυτοδιαχειριζόμενη Τέχνη, Πολιτιστικός Ακτιβισμός, Χαριστικά - ανταλλακτικά παζάρια, Εργασιακές κολεκτίβες, Αυτοδιαχειριζόμενοι Κοινωνικοί Πολυχώροι, Καταλήψεις, Οικοκοινότητες, Φυσική δόμηση, Αυτοδιαχείριση, Συλλογική διαχείριση κοινωνικών αγαθών, Εναλλακτικές Κοινωνικές, Συλλογικότητες, Ελεύθερο λογισμικό και ανοιχτός κώδικας, Οικογιορτές, Άμεση δημοκρατία - Λαϊκές συνελεύσεις. Στο βιβλίο δημοσιεύονται επιλεγμένα κείμενα από την αρθρογραφία του στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" και συγκεκριμένα στην προσωπική στήλη Εδώ Ράδιο "Ε", την οποία υπέγραφε τα τελευταία 24 χρόνια: Το άγριο θεριό της νιότης - Δεκέμβρης 2008, η Αραβική Άνοιξη και η εξέγερση μέσω Facebook, οι Αγανακτισμένοι, τα κινήματα "Καταλάβετε την Wall Street" και "Είμαστε το 99%", η οικονομική κρίση.

Γιάννης (ΚΥΡ) Κυριακόπουλος (Εικονογράφος)

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Ρώμης. Πρωτοδημοσίευσε σκίτσα του σε ιταλικά περιοδικά και εφημερίδες. Άρχισε να εργάζεται ως πολιτικός γελοιογράφος στην εφημερίδα Μεσημβρινή. Εργάζεται στην Ελευθεροτυπία. Έχει βραβευτεί με το πρώτο βραβείο στη Μεγάλη Παγκόσμια Έκθεση του Μόντρεαλ, το 1981. Το 2012 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών-Τάξης των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών, για το σύνολο του καλλιτεχνικού του έργου.


Κώστας Μητρόπουλος

Κώστας Μητρόπουλος (Εικονογράφος)

Ο Κώστας Μητρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925. Άρχισε να δημοσιεύει πολιτικές γελοιογραφίες από τη δεκαετία του 1960 στα "Νέα" και στο "Βήμα".

Στάθης Δ. Σταυρόπουλος (Εικονογράφος)

Ο Στάθης (Στάθης Διονυσίου Σταυρόπουλος) γεννήθηκε το 1955 στον Πύργο της Ηλείας. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και σκηνοθεσία κινηματογράφου. Εργάστηκε ως γελοιογράφος στις εφημερίδες Ριζοσπάστης, Τα Νέα και Ελευθεροτυπία, όπου θα τον συναντήσετε και σήμερα στην καθημερινή του στήλη "Ναυτίλος", και σε γελοιογραφίες. Συνεργάζεται με τα περιοδικά Μετρό, 4 Τροχοί, Μέτοχος, Νέμεσις, Άλφα κ.ά. Εικονογραφεί βιβλία, φτιάχνει αφίσες, κόμικς, κινούμενα σχέδια και διαφημίσεις. Έχει εκδώσει ως τώρα δεκαεφτά συλλογές με σκίτσα και γελοιογραφίες.


Ηλίας Μακρής (Εικονογράφος)

Γεννήθηκε το 1956 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στη Γερμανία. Από το 1981 ασχολήθηκε επαγγελματικά με το σκίτσο. Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες "Το Βήμα", "Έθνος" και πολλά περιοδικά. Τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια σκιτσάρει στην εφημερίδα "Η Καθημερινή". Έχει κυκλοφορήσει τέσσερα λευκώματα με γελοιογραφίες.

Γιάννης Ιωάννου

Γιάννης Ιωάννου (Εικονογράφος)

Ο Γιάννης Ιωάννου (1944-2019) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από όπου πήρε το πτυχίο του το 1968. Στη συνέχεια φοίτησε στην E.U.P. στο Παρίσι και απέκτησε πτυχίο πολεοδομίας το 1972. Έως το 1975 εργάστηκε σε αρχιτεκτονικό γραφείο στο Παρίσι. Την ίδια χρονιά δημοσίευσε για πρώτη φορά πολιτικές γελοιογραφίες στο περιοδικό "Αντί", που χαρακτηρίζονταν από επεξεργασμένο εικαστικό στυλ και καυστικό χιούμορ. Στη συνέχεια δούλεψε σαν σκιτσογράφος, πρώτα στο καθημερινό "Βήμα", υπογράφοντας ως ΙΩΑΝΝΟΥ (1976), και μετά στο εβδομαδιαίο "Ποντίκι". Το 1982 εξέδωσε το κόμικ "Ο Τρίτος Δρόμος", με θέμα την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Ακολούθως δούλεψε στις εφημερίδες "Πρώτη", "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" και συνεργάστηκε με τα περιοδικά "Ταχυδρόμος", "Σχολιαστής", κ.ά., με κόμικ όπως "Το Θαύμα", "Ο Ευρωπαίος", κ.ά. Το 1990 άρχισε να συνεργάζεται με το "Έθνος". Τελευταία του συνεργασία ήταν αυτή με την "Εφημερίδα των Συντακτών". Εξέδωσε πολλά άλμπουμ του σε μορφή βιβλίου. Επίσης, έλαβε μέρος σε διεθνείς εκθέσεις γελοιογραφίας στην Ιταλία (Napoli, Forte dei Marmi και Ferrara), στις Βρυξέλλες (BDB) και αλλού. Ήταν μέλος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων. Τα σκίτσα του δημοσιεύονταν καθημερινά στο blog του, https://yannis-ioannou.com. Έφυγε από τη ζωή στις 9 Μαΐου 2019, σε ηλικία 75 ετών. (σκίτσο: Πέτρος Ζερβός)

Γιάννης Καλαϊτζής

Γιάννης Καλαϊτζής (Εικονογράφος)

Ο Γιάννης Καλαϊτζής υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους σκιτσογράφους και κομίστες με μακρά πορεία στον χώρο του Τύπου. Γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1945. Ασχολήθηκε κυρίως με την πολιτική γελοιογραφία ("Πανσπουδαστική", "Αυγή", "Δρόμοι της Ειρήνης", "Αντί", "Ελευθεροτυπία", "Ντέφι", "Βαβέλ", "ΔΗΩ", "Εφημερίδα των Συντακτών"). Το 1976 σχεδίασε τα κουστούμια και τα σκηνικά της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη "Happy Day". Δημοσίευσε τα κόμικς (σενάριο/εικονογράφηση): "Τσιγγάνικη ορχήστρα" (Πολύτυπο), "Το μαύρο είδωλό της Αφροδίτης" (Ars Longa/Nemo), "Τυφών" (Κώμος), τα βιβλία πολιτικής γελοιογραφίας "2000 στα 4" (Άγρα), "Γιαταλεφτά Νοέμβρη" (Λιβάνης), "Η ασύμμετρη κυβέρνηση" (Άγρα), "Heavy Metal Farm" (ΚΨΜ), "Το 2011 μέρα-νύχτα" (Ελευθεροτυπία), και τη συλλογή άρθρων του "Υπάρχει ζωή μετά τα αφεντικά;" (Στιγμή). Υπήρξε διευθυντής και βασικός συντελεστής του περιοδικού "Γαλέρα", από το 2005 έως το κλείσιμό του, μετά από 51 τεύχη, το 2010. Έφυγε από τη ζωή στις 12 Φεβρουαρίου 2016, σε ηλικία 71 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Δημήτρης Χαντζόπουλος (Εικονογράφος)

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος γεννήθηκε το 1956 στην Πάτρα. Σπουδασε Φυσική στην Αθήνα και κινούμενα σχέδια στον Καναδά. Εργάζεται σαν σκιτσογράφος στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και ζει στην Καρέ Ρεθύμνου. Έχει εκδώσει τα βιβλία «Αί αγαπώσαι», «Αχ και να ʼξερες τι μου θύμισες» και «Εις Άγραν Ρεθύμνου», και τα τρία στις Εκδόσεις «Άγρα».

Ανδρέας Πετρουλάκης (Εικονογράφος)

Γεννήθηκε το 1958 και είναι Χανιώτης. Είναι αυτοδίδακτος γελοιογράφος. Ξεκίνησε το 1985 στην εφημερίδα "Το Βήμα" και στη συνέχεια δούλεψε σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά. Για δεκαπέντε χρόνια υπήρξε ο γελοιογράφος της εφημερίδας "Η Αυγή". Τα τελευταία πέντε χρόνια εργάζεται στην "Καθημερινή" και στον "Κόσμο του Επενδυτή".

Βασίλης Μητρόπουλος (Εικονογράφος)

Γεννήθηκε το 1936 στην Αθήνα. Πρωτοδημοσίευσε σκίτσα στην εφημερίδα "Ελευθερία" το 1963. Πολιτικός γελοιογράφος στην "Ακρόπολη", τον "Ταχυδρόμο", τον "Ελεύθερο Τύπο" και σήμερα στον "Αδέσμευτο Τύπο" του Δ. Ρίζου. Από το 1973 είναι τακτικός συνεργάτης σε διάφορες ευρωπαϊκές και αμερικάνικες εφημερίδες. Έχει βραβευθεί στην Ελλάδα, την Τουρκία, τη Σερβία, την Αγγλία, τη Νότιο Κορέα και την Κίνα. Έχει εκδώσει επτά γελοιογραφικά άλμπουμ.

Διογένης Καμμένος (Εικονογράφος)


Carlos Latuff (Εικονογράφος)


Ανδρέας Ρουμελιώτης (Συγγραφέας)

Ο Ανδρέας Ρουμελιώτης γεννήθηκε στη Χαλκίδα και πέρασε ώρες ατέλειωτες παρατηρώντας τα τρελά νερά του Ευρίπου και διαβάζοντας Σκαρίμπα. Από πολύ μικρός έτρεχε με ομάδες και οργανώσεις. Ανακατεύθηκε με το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα της μεταπολίτευσης, απ΄ όπου, ευτυχώς, βγήκε σώος και αρτιμελής. Ανάμεσα στα ΄82 και ΄86 ήταν υπεύθυνος "συμφώνως τω νόμω" του προδρομικού περιοδικού "Μια Απόπειρα στη Χαλκίδα" και, φτηνά τη γλύτωσε το ΄83, όταν έκατσε για τα καλά στο σκαμνί κατηγορούμενος για "περιύβριση αρχής δια του τύπου" και άλλα πολλά. Τον Ιανουάριο του 1987 συμμετείχε ψυχή τε και σώματι στην ίδρυση του πρώτου τοπικού ραδιοσταθμού της χώρας που βγήκε στα ερτζιανά του Ευρίπου. Έγραψε τότε και στο περιοδικό "Σχολιαστής" απ΄ όπου τον "ψαρεύει" ο διευθυντής της "Ελευθεροτυπίας". Δούλεψε στα μπετά, στους φούρνους και στον αμίαντο αλλά την ψυλλιάσθηκε ότι το να κουνάς το χέρι σου κρατώντας ένα στυλό είναι πιο προσοδοφόρο και "την έκανε" από κει. Εργάστηκε 5 χρόνια ως παραγωγός στο κρατικό ραδιόφωνο, συνεργάστηκε στην τηλεόραση και σε διάφορα περιοδικά. Μια εκπομπή του παίζεται σε 49 επαρχιακούς σταθμούς. Από μικρός στο κουρμπέτι, έχει οργανώσει συνέδρια, σεμινάρια, διάφορες εκδηλώσεις, συναυλίες και χάπενινγκ. Είναι πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ, με μετεκπαίδευση στις εργασιακές σχέσεις και στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπου δούλεψε δύο χρόνια ως μελετητής. Από το 1987, υπογράφει την καθημερινή στήλη της "Ελευθεροτυπίας" "Εδώ Ράδιο Ε".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μάριος Βαλασόπουλος (Φωτογράφος)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
237
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
0.51 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση