Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Μπορώ και χωρίς ευρώ
Συγγραφέας:   Ανδρέας Ρουμελιώτης


Μπορώ και χωρίς ευρώ
Ο Ανδρέας Ρουμελιώτης στο βιβλίο του αναφέρεται στην ανταλλακτική - αλληλέγγυα οικονομία, στις κοινωνικές τράπεζες και στα εναλλακτικά νομίσματα. Παρουσιάζει τον τρόπο που κατόρθωσε να αναταχθεί το κατεστραμμένο Βανκούβερ, να επιβιώσει η Αργεντινή με τις λέσχες Nodos, τα creditos και τους περιαστικούς λαχανόκηπους Ροσάριο αλλά και η Βραζιλία με την Banco Palmas, που το 2008 πήρε το βραβείο "Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας" από τα Ηνωμένα Έθνη. Μας γνωρίζει τους γκουρού της Κοινωνικής Οικονομίας όπως η Ελοΐζα Πριμαβέρα, η οποία ίδρυσε το Δίκτυο Αλληλέγγυας Κοινωνικής Οικονομίας της Λατινικής Αμερικής και ο Μπερνάρντ Λιετέρ που συμμετείχε στον σχεδιασμό του ευρώ όμως υποστηρίζει τα παράλληλα νομίσματα και ισχυρίζεται ότι η νομισματική ποικιλότητα είναι απαραίτητη για την προσαρμοστικότητα της οικονομίας.

Στο βιβλίο περιλαμβάνεται μια μεγάλη έρευνα για την Κοινωνική Οικονομία σε όλη την Ευρώπη, η οποία καλύπτει πλέον το 10% του συνόλου της οικονομίας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στα 1500 δίκτυα απευθείας διάθεσης τροφής χωρίς μεσάζοντες (ΑΜΑΡ) στην Γαλλία, με έμφαση στο "Αλληλέγγυο Κολοκύθι" του Παρισιού, στα LETS και τις "Πόλεις σε Μετάβαση" στην Αγγλία, στα 50 εναλλακτικά νομίσματα και τις 63 κοινωνικές τράπεζες της Γερμανίας, στο SOL της Γαλλίας και στο libro της Ιταλίας.

Ο Ανδρέας Ρουμελιώτης παραθέτει έναν πλήρη, επικαιροποιημένο κατάλογο των 300 και πλέον οργανώσεων και δικτύων που έχουν δημιουργηθεί και δραστηριοποιούνται τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα στα πρότυπα του Πελίτι, του Οβολού της Πάτρας και του ΤΕΜ του Βόλου, ταξινομημένα σε ενότητες με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους: κοινωνικές τράπεζες, τοπικά εναλλακτικά νομίσματα, ανταλλακτικά δίκτυα, Χωρίς μεσάζοντες: απ΄ το χωράφι στο ράφι, Γεωργία της εγγύτητας, αστικοί και περιαστικοί λαχανόκηποι,, τοποφαγικές αγορές απευθείας διάθεσης τροφής, Τράπεζες και ανταλλακτήρια σπόρων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, Ηθικό - Ισοδίκαιο και Αλληλέγγυο Εμπόριο, Συσσίτια, Κοινωνικές - Συλλογικές κουζίνες, Αλληλέγγυα υγεία, Κοινωνικά ιατρεία - φαρμακεία, Κοινωνικά και συνεταιριστικά παντοπωλεία, Κοινωνική - Εναλλακτική Παιδεία, Κοινωνική και Αυτοδιαχειριζόμενη Τέχνη, Πολιτιστικός Ακτιβισμός, Χαριστικά - ανταλλακτικά παζάρια, Εργασιακές κολεκτίβες, Αυτοδιαχειριζόμενοι Κοινωνικοί Πολυχώροι, Καταλήψεις, Οικοκοινότητες, Φυσική δόμηση, Αυτοδιαχείριση, Συλλογική διαχείριση κοινωνικών αγαθών, Εναλλακτικές Κοινωνικές, Συλλογικότητες, Ελεύθερο λογισμικό και ανοιχτός κώδικας, Οικογιορτές, Άμεση δημοκρατία - Λαϊκές συνελεύσεις.

Στο βιβλίο δημοσιεύονται επιλεγμένα κείμενα από την αρθρογραφία του στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" και συγκεκριμένα στην προσωπική στήλη Εδώ Ράδιο "Ε", την οποία υπέγραφε τα τελευταία 24 χρόνια: Το άγριο θεριό της νιότης - Δεκέμβρης 2008, η Αραβική Άνοιξη και η εξέγερση μέσω Facebook, οι Αγανακτισμένοι, τα κινήματα "Καταλάβετε την Wall Street" και "Είμαστε το 99%", η οικονομική κρίση.

24χ17 εκ., 237 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 070.442 (Αρθρογραφία), 809.8 (Κοινωνική κριτική)
Άλλα πρόσωπα: Στάθης Δ. Σταυρόπουλος (Εικονογράφος) , Ηλίας Μακρής (Εικονογράφος) , Γιάννης (ΚΥΡ) Κυριακόπουλος (Εικονογράφος) , Κώστας Μητρόπουλος (Εικονογράφος) , Γιάννης Ιωάννου (Εικονογράφος) , Γιάννης, 1945-2016 Καλαϊτζής (Εικονογράφος) , Δημήτρης Χαντζόπουλος (Εικονογράφος) , Ανδρέας Πετρουλάκης (Εικονογράφος) , Βασίλης, (BAS) Μητρόπουλος (Εικονογράφος) , Διογένης Καμμένος (Εικονογράφος) , Carlos Latuff (Εικονογράφος) , Μάριος Βαλασόπουλος (Φωτογράφος) ,
ISBN: 978-960-6882-66-1
ISBN (10ψήφιο): 960-6882-66-7
Βάρος: 0.51 κιλά
Εκδότης: Ιανός
Έτος Κυκλοφορίας: 2012
Γράψε τη δική σου κριτική
16.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

14.24
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Ανδρέας Ρουμελιώτης γεννήθηκε στη Χαλκίδα και πέρασε ώρες ατέλειωτες παρατηρώντας τα τρελά νερά του Ευρίπου και διαβάζοντας Σκαρίμπα. Από πολύ μικρός έτρεχε με ομάδες και οργανώσεις. Ανακατεύθηκε με το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα της μεταπολίτευσης, απ΄ όπου, ευτυχώς, βγήκε σώος και αρτιμελής. Ανάμεσα στα ΄82 και ΄86 ήταν υπεύθυνος "συμφώνως τω νόμω" του προδρομικού περιοδικού "Μια Απόπειρα στη Χαλκίδα" και, φτηνά τη γλύτωσε το ΄83, όταν έκατσε για τα καλά στο σκαμνί κατηγορούμενος για "περιύβριση αρχής δια του τύπου" και άλλα πολλά. Τον Ιανουάριο του 1987 συμμετείχε ψυχή τε και σώματι στην ίδρυση του πρώτου τοπικού ραδιοσταθμού της χώρας που βγήκε στα ερτζιανά του Ευρίπου. Έγραψε τότε και στο περιοδικό "Σχολιαστής" απ΄ όπου τον "ψαρεύει" ο διευθυντής της "Ελευθεροτυπίας". Δούλεψε στα μπετά, στους φούρνους και στον αμίαντο αλλά την ψυλλιάσθηκε ότι το να κουνάς το χέρι σου κρατώντας ένα στυλό είναι πιο προσοδοφόρο και "την έκανε" από κει. Εργάστηκε 5 χρόνια ως παραγωγός στο κρατικό ραδιόφωνο, συνεργάστηκε στην τηλεόραση και σε διάφορα περιοδικά. Μια εκπομπή του παίζεται σε 49 επαρχιακούς σταθμούς. Από μικρός στο κουρμπέτι, έχει οργανώσει συνέδρια, σεμινάρια, διάφορες εκδηλώσεις, συναυλίες και χάπενινγκ. Είναι πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ, με μετεκπαίδευση στις εργασιακές σχέσεις και στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπου δούλεψε δύο χρόνια ως μελετητής. Από το 1987, υπογράφει την καθημερινή στήλη της "Ελευθεροτυπίας" "Εδώ Ράδιο Ε".

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.