Σαρλ Γκουνό: Φάουστ
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Σαρλ Γκουνό: Φάουστ

Όπερα σε πέντε πράξεις με μπαλέτο

Συλλογικό έργο

Σοφία Κομποτιάτη

Hector Berlioz

Το έργο: Όπερα σε πέντε πράξεις με μπαλέτο, ο "Φάουστ" -στηρίζεται σε ποιητικό κείμενο των Ζυλ Μπαρμπιέ και Μισέλ Καρρέ, οι οποίοι άντλησαν το υλικό τους από το θεατρικό έργο Φάουστ και Μαργαρίτα του Καρρέ (1850), όπως επίσης από το Α΄ Μέρος του "Φάουστ", του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε (1808) στη γαλλική του μετάφραση από τον Ζεράρ ντε Νερβάλ (1828). Τυπικό δείγμα γαλλικής μεγαλόπρεπης όπερας -grand opera- και η πρώτη του είδους που σημείωσε τόσο μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως, ο Φάουστ παρέμεινε το δημοφιλέστερο λυρικό έργο μέχρι περίπου τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ξεκίνησε ως opera comique με πεζούς διάλογους και μετασχηματίστηκε σταδιακά, στη διάρκεια μίας δεκαετίας, ώστε να ταιριάξει στα γούστα του παγκόσμιου κοινού. Ο όρος opera comique -κωμική όπερα- δεν υπαινίσσεται κωμικά στοιχεία, αλλά αφορά σε χαρακτηριστικά δομής και αισθητικής, ένα από τα οποία είναι οι διάλογοι πρόζας. Από τον Γκαίτε ο Φάουστ κρατά μονάχα την αφήγηση και παρακάμπτει το φιλοσοφικό υπόβαθρο: ο ηλικιωμένος επιστήμονας Φάουστ πουλά τη ψυχή του στον Μεφιστοφελή, με αντάλλαγμα τη νιότη και τον έρωτα. Στο επίκεντρο της όπερας δεν βρίσκεται τόσο ο ίδιος Φάουστ, όσο η Μαργαρίτα, που μεταμορφώνεται χάρη στο έρωτα και τελικά πληρώνει σκληρά τις επιλογές της.

Πρεμιέρες: Ως κωμική όπερα, με πεζούς διάλογους, ο "Φάουστ" πρωτοπαρουσιάστηκε στο Λυρικό Θέατρο του Παρισιού στις 19 Μαρτίου 1859. Στη μεγαλόπρεπη εκδοχή του, με μελοποιημένους διάλογους και μπαλέτο, δόθηκε από την παρισινή Όπερα στις 3 Μαρτίου 1869. Το έργο εγκαινίασε τη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης στις 22 Οκτωβρίου 1883.

Από την Εθνική Λυρική Σκηνή, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1939/40 ως μέρος του Εθνικού -τότε Βασιλικού- Θεάτρου, ο Φάουστ πρωτοπαρουσιάστηκε στις 12 Νοεμβρίου 1959 με πρωταγωνιστές τον Νίκο Χατζηνικολάου (Φάουστ), την Ζωή Βλαχοπούλου (Μαργαρίτα) και τον Νίκο Μοσχονά (Μεφιστοφελή). Την ορχήστρα και τη χορωδία διηύθυνε ο Αντίοχος Ευαγγελάτος, ενώ η σκηνοθεσία ήταν του Λέο Νεντομάνσκι.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σοφία Κομποτιάτη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Hector Berlioz

Hector Berlioz (Συγγραφέας)

Γάλλος συνθέτης (1803-1869), από τους σημαντικότερους μουσικούς του γαλλικού ρομαντισμού. Γνωστότερα έργα του είναι τα συμφωνικά ποιήματα "Φανταστική Συμφωνία" (1830), "Χάρολντ στην Ιταλία" (1834), "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" (1839) και το "Ρέκβιεμ" (1837).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Α. Δοντάς (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μηνάς Ι. Αλεξιάδης

Μηνάς Ι. Αλεξιάδης (Συγγραφέας)

Ο Μηνάς Ίωνος Αλεξιάδης είναι διπλωματούχος σύνθεσης του πανεπιστημίου Robert Schumann του Ντύσσελντορφ, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής και διδάκτωρ μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνθέσεις του έχουν παρουσιαστεί διεθνώς, έχουν βραβευθεί σε διαγωνισμούς, έχουν δισκογραφηθεί σε 21 συνολικά δίσκους βινυλίου και CD σε Ελλάδα, Ιταλία, Ιαπωνία, Γερμανία, Αγγλία και έχουν μεταδοθεί από ραδιοφωνίες και τηλεοπτικά δίκτυα. Έχει συνθέσει όπερες και μουσικοθεατρικά έργα ("Viva la Vida / Frida Kahlo" και σε δικά του κείμενα "Το Μυστικό των Ποταμών" και "Η Αρπαγή της Ηνωμένης Ευρώπης"), μουσική συμφωνική, δωματίου, ηλεκτρονική, μουσική για μπαλέτο, για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Από το 1989 εκλέγεται ως μέλος του Δ.Σ. (τώρα Β΄ Αντιπρόεδρος) της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Το 2002-2006 ήταν μέλος του Δ.Σ. και γενικός γραμματεύς της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το 2003 εξεδόθη η μονογραφία του "Η Ιστορία του Στρατιώτη: Μορφή, περιεχόμενο και ανάλυση της μουσικής του Igor Stravinsky" (εκδόσεις Φ. Νάκας). Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις του σε πανελλήνια και διεθνή μουσικολογικά και θεατρολογικά συνέδρια, άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά, σε μουσικολογικές, θεατρολογικές και άλλες επιστημονικές εκδόσεις και πρακτικά συνεδρίων. Το 2010 εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει τα μαθήματα Όπερας και Μουσικού θεάτρου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαριάννα Σιδερή (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Α. Δοντάς (Μεταφραστής)


Νίκος Α. Δοντάς (Επιμέλεια)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
104
Διαστάσεις:
17x12
Βάρος:
0.164 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση