Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Σχέσεις Εκκλησίας και πολιτείας στο Βυζάντιο
(Από την περίοδο της Μακεδονικής Δυναστείας έως την απελευθέρωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Φράγκους (867-1261): Συνοπτική παρουσίαση με βάση τις πηγές)
Συγγραφέας:   Βασίλειος Κουκουσάς


Σχέσεις Εκκλησίας και πολιτείας στο Βυζάντιο
Στο έργο αυτό επιχειρείται μια συνοπτική, αλλά περιεκτική παρουσίαση των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας κατά τπ μέση βυζαντινή περίοδο από το 867 μέχρι το 1261 μ.Χ. Με βάση τις πηγές, και πιο συγκεκριμένα τους ιστορικούς και χρονογράφους της περιόδου που εξετάζουμε, παρατίθενται οι διακυμάνσεις στις σχέσεις μεταξύ των δύο ανωτάτων πόλων εξουσίας του Βυζαντινού κράτους, του αυτοκράτορος δηλαδή και του Πατριάρχου.

Στη μελέτη αυτή μας οδήγησε η διαπίστωση ότι ισχυρές προσωπικότητες, που ανήλθαν είτε στον αυτοκρατορικό είτε στον πατριαρχικό θρόνο, διαμόρφωσαν ένα σύνθετο πλέγμα σχέσεων ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία, σε βαθμό που να παρατηρείται από τη μια προσπάθεια της πολιτικής εξουσίας να επέμβει στα της Εκκλησίας και από την άλλη θέληση των ηγετών της Εκκλησίας να επηρεάσουν, ή και να καθορίσουν, τις πολιτικές εξελίξεις και καταστάσεις. Όλα αυτά τα γεγονότα, άλλα μεγαλύτερης και άλλα μικρότερης σημασίας, συνθέτουν το πλαίσιο της εκκλησιαστικής και πολιτικής ιστορίας της εξεταζόμενης περιόδου.

Στην έρευνα μας ακολουθούμε με χρονολογική σειρά την ιστορική διαδρομή της βυζαντινής αυτοκρατορίας και παρουσιάζουμε το υλικό που εντάσσεται απευθείας στην εξέταση μας, ενώ σχολιάζουμε και ορισμένα γεγονότα τα οποία δεν έχουν άμεση σχέση με τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας. Εξετάζουμε ακόμη σε βάθος τα πολύ γνωστά ιστορικά γεγονότα (όπως τα σχίσματα) αλλά τα αναλύουμε κυρίως, από την πλευρά των σχέσεων αυτοκράτορος και Πατριάρχου. Όπως είναι λογικό, δεν προβαίνουμε στην παράθεση όλων των γεγονότων. Αυτά όμως τα οποία αναλύουμε, θεωρούμε ότι μας δίδουν μια σαφή εικόνα. [...]

(απο τον πρόλογο του βιβλίου)

21χ14 εκ., 405 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 270 (Εκκλησιαστική ιστορία), 320.9 (Πολιτική - Ιστορία)
ISBN: 978-960-242-424-7
ISBN (10ψήφιο): 960-242-424-9
Βάρος: 0.626 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
26.62
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

25.47
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.