Συνταγματικός πατριωτισμός
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Συνταγματικός πατριωτισμός

Jan-Werner Muller

18.11€ -33% 12.13€
"Συνταγματικός πατριωτισμός": Η έκφραση ηχεί ως οξύμωρο σχήμα. Τα Συντάγματα χρησιμεύουν, εξ ορισμού, για να περιορίζουν την πολιτική εξουσία και για να καθιστούν την εξουσία απρόσωπη· ο πατριωτισμός νοείται ως μία δύναμη η οποία κινητοποιεί άνδρες και γυναίκες για την επίτευξη πολιτικών στόχων, υποβάλλοντάς τους σε προσωπικές θυσίες. Ως "συνταγματικός πατριωτισμός" -όπως γίνεται αντιληπτός από τους θεωρητικούς που εισήγαγαν αρχικά την έννοια και όπως νοείται στο παρόν δοκίμιο- ορίζεται η έννοια σύμφωνα με την οποία η πολιτική δέσμευση πρέπει να επικεντρώνεται στους κανόνες, τις αξίες και, εμμέσως, τις διαδικασίες ενός φιλελεύθερου και δημοκρατικού συντάγματος. Ο συνταγματικός πατριωτισμός προσφέρει ένα όραμα που διαφέρει και από τον εθνικισμό και από τον κοσμοπολιτισμό, αλλά επίσης και από τον ρεπουμπλικανικό πατριωτισμό, όπως γίνεται παραδοσιακά αντιληπτός στην ιστορία της υπό την ευρεία έννοια ευρωατλαντικής πολιτικής σκέψης.
Ξενοφών Ι. Κοντιάδης

Ξενοφών Ι. Κοντιάδης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Ξενοφών Κοντιάδης γεννήθηκε το 1967 στη Χαϊδελβέργη. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και το Μόναχο. Δίδαξε από το 1998 στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και από το 2004 στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, όπου εκλέχθηκε το 2006 Καθηγητής και το 2010 Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Από το 2016 είναι Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου από το 2006. Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Institute for EuropeanConstitutional Sciences (Γερμανία) και Συντονιστής της Ερευνητικής Ομάδας "Constitution-Making and Constitutional Change" της International Association of Constitutional Law. Τακτικός αρθρογράφος στον ημερήσιο Τύπο. Ασκεί δικηγορία από το 1992 στο πεδίο του διοικητικού δικαίου και του δικαίου κοινωνικής ασφάλισης. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ήταν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. www.contiades.gr

Γιάννης Α. Τασόπουλος (Υπεύθυνος Σειράς)


Φροσύνα Στεφοπούλου (Μεταφραστής)


Χρήστος Παπαστυλιανός (Μεταφραστής)

Ο Χρήστος Παπαστυλιανός είναι διδάκτωρ νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου και ειδικός επιστήμονας στον "Συνήγορο του Πολίτη". Πρόσφατες δημοσιεύσεις του αφορούν ζητήματα σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και τη θεωρία περί δικαιωμάτων του Habermas.

Jan-Werner Muller

Jan-Werner Muller (Συγγραφέας)

O Jan-Werner Muller σπούδασε φιλοσοφία, πολιτική θεωρία και ιστορία στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, το University College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (όπου και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ) και το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Το 2005 εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Πρίνστον. Διετέλεσε Fellow του All Souls College και του St Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, και δίδαξε στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales και στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού. Άρθρα του δημοσιεύονται τακτικά στις εφημερίδες Neue Zurcher Zeitung, Frankfurter Allgemeine Zeitung, The Guardian, καθώς και στα περιοδικά Dissent, The Boston Review, Esprit, Commentaire και Raison publique.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
243
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.318 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση