Μνήμη της φωτιάς: Ο αιώνας του ανέμου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μνήμη της φωτιάς: Ο αιώνας του ανέμου

Eduardo Galeano

19.91€ -10% 17.92€

"O αιώνας του ανέμου" είναι το τελευταίο μέρος της εμβληματικής τριλογίας του Εδουάρδο Γκαλεάνο "Μνήμη της φωτιάς", ενός επικού εγχειρήματος, με όπλο την ιστορία και τη λογοτεχνία, να ανακτηθεί και να αποκατασταθεί η κατακερματισμένη μνήμη της Λατινικής Αμερικής αλλά και της αμερικανικής ηπείρου γενικότερα. Ο αιώνας του ανέμου είναι ο 20ός αιώνας, που στο βιβλίο αρχίζει το έτος 1900 στο άσημο χωριουδάκι Σαν Χοσέ ντε Γκράσια του Μεξικού, όπου οι κάτοικοί του προετοιμάζονται για το τέλος του κόσμου. Το τέλος όμως δεν θα `ρθει· η ζωή συνεχίζεται...

Στο παλίμψηστο της μνήμης του αιώνα εμφανίζονται μορφές όπως ο Εμιλιάνο Σαπάτα, ο Πάντσο Βίγια, ο Τσάρλι Τσάπλιν και ο Μπάστερ Κίτον, ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο Όσκαρ Νιμάγερ, η Φρίντα Κάλο, ο Κάρλος Γκαρδέλ, ο Τρότσκι, ο Πελέ και ο Γκαρίντσα, ο Κένεντι, ο Φιντέλ Κάστρο και ο Τσε Γκεβάρα, η Εύα Περόν, ο Ρόναλντ Ρέιγκαν, ο Σαντίνο, ο Χούλιο Κορτάσαρ, ο Σαλβαδόρ Αλιέντε, ο Πινοτσέτ και οι Μητέρες της Πλατείας Μαΐου, και κυρίως η εμβληματική μορφή του Μιγκέλ Μάρμολ, προσώπου-σύμβολο, που όλη του η ζωή ήταν ένα παιχνίδι με τον θάνατο· εμφανίζονται σύμβολα του αμερικανικού 20ού αιώνα όπως ο καφές, η τζαζ, το ποδόσφαιρο, η κόκα κόλα, οι ποιητές της παρακμής στο Μοντεβιδέο, το ταγκό· παρουσιάζεται ο αγώνας των λαών της Λατινικής Αμερικής ενάντια στην υποτέλεια, αγώνας για την επιβίωση, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία τους· παρουσιάζεται η θλιβερή χορεία των δικτατόρων που απομύζησαν τον πλούτο και το αίμα των λαών τους ως ενεργούμενα του μεγάλου τους προστάτη, των Ηνωμένων Πολιτειών. Το παλίμψηστο έχει εκατοντάδες όψεις-ψηφίδες, που όλες συναποτελούν την ανακτημένη μνήμη. Η ιστορία όμως δεν τελειώνει: "Το βιβλίο κι εγώ ξέρουμε πως η τελευταία σελίδα είναι επίσης και η πρώτη."

Eduardo Galeano

Eduardo Galeano (Συγγραφέας)

Ο Εντουάρντο Γκαλεάνο γεννήθηκε στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης το 1940. Στη γενέτειρά του διετέλεσε διευθυντής σύνταξης του εβδομαδιαίου περιοδικού "Marcha" και της εφημερίδας "Epoca". Στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής ίδρυσε και διηύθυνε το περιοδικό "Crisis". Έζησε εξόριστος στην Αργεντινή και την Ισπανία από το 1973 μέχρι τις αρχές του 1985, όταν επέστρεψε στο Μοντεβιδέο όπου ζει μέχρι σήμερα. Είναι συγγραφέας πολλών άρθρων και βιβλίων για τη Λατινική Αμερική, μεταξύ των οποίων γνωστότερα είναι τα: "Su majestad el futbol" ("Η αυτού μεγαλειότης το ποδόσφαιρο", 1968), "Las venas abiertas de America Latina" ("Οι ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής", 1971, ελλ. εκδ. Θεωρία, 1982· Κουκκίδα, 2008), "Cronicas latinoamericanas" ("Λατινοαμερικανικά χρονικά", 1972), "Dias y noches de amor y de guerra" ("Μέρες και νύχτες αγάπης και πολέμου", 1978, ελλ. εκδ. Εξάντας, 1978), "La trilogia, Memoria del fuego" ("Τριλογία: Μνήμες φωτιάς", 1982-1986, ελλ. εκδ. Εξάντας), "El libro de los abrazos" ("Το βιβλίο των εναγκαλισμών", 1989, ελλ. εκδ. Κέδρος 2001), "Patas arriba" ("Ένας κόσμος ανάποδα", ελλ. εκδ. Στάχυ, 2000· Πιρόγα, 2008), "El futbol a sol y sombra" ("Τα χίλια πρόσωπα του ποδοσφαίρου", 1995, ελλ. εκδ. Ελληνικά Γράμματα, 1998), κ.ά. Το 1975 και το 1978 τιμήθηκε με το μεγαλύτερο βραβείο της Λατινικής Αμερικής, το Casa de las Americas, το 1989 με το American Book Award για τις "Μνήμες φωτιάς" (Washington University, ΗΠΑ) και το 1999 με το Βραβείο Cultural Freedom Award, που του απονεμήθηκε από το Ίδρυμα Lannan Foundation (Σάντα Φε, ΗΠΑ).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ισμήνη Κανσή

Ισμήνη Κανσή (Μεταφραστής)

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες και Ισπανική Λογοτεχνία στην Γαλλία. Έζησε στο Μεξικό την δεκαετία του 80, όπου γνώρισε πολλούς συγγραφείς της Λατινικής Αμερικής, μεταξύ άλλων και τον Εδουάρδο Γκαλεάνο, και επιστρέφοντας στην Ελλάδα άρχισε να μεταφράζει τα έργα τους. Παράλληλα δίδασκε επί είκοσι χρόνια ισπανικά στο Γαλλικό Σχολείο (Lycee Franco-Hellenique), και στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Αθηνών, και μετάφραση στο ΕΚΕΜΕΛ και στο Ινστιτούτο Θερβάντες.

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
3 από 3
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
492
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.791 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση