Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Το φαινόμενο της γραφειοκρατίας
(Η ιστορική αφήγηση: Από την απολυταρχία στον κρατικό καπιταλισμό)
Συγγραφέας:   Μελίνα Σεραφετινίδου


Offer

Ο δεύτερος τόμος της μελέτης μας για το φαινόμενο της γραφειοκρατίας αφηγείται την ιστορική της πορεία από τον 17ο αιώνα μέχρι τις ημέρες μας στις χώρες του δυτικού καπιταλισμού, τόσο στον δημόσιο βίο όσο και στην ιδιωτική σφαίρα της κοινωνικής ζωής, εστιάζοντας στα τρία θεμελιακά χαρακτηριστικά της: στην ολοκληρωτική εξουσία που ασκεί, στη λειτουργία της υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου και στην εγγενή τάση των στελεχών της να ενεργούν προς ίδιον όφελος. Σε αυτήν την περιπλάνηση στον χρόνο και στον χώρο σταθήκαμε ιδιαίτερα στην ανάπτυξη του κρατικού καπιταλισμού που σημειώθηκε μεταπολεμικά με την οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους, καθώς σήμανε τη μετάλλαξη των γραφειοκρατών του κράτους σε φορέα του κεφαλαίου και, κατ΄ επέκταση, τη συγκρότηση ενός νέου ταξικού μορφώματος, της κρατικής γραφειοκρατικής αστικής τάξης. Η ανάλυση της κοινωνικής ισχύος αυτής της νέας μερίδας του κεφαλαίου περιλαμβάνει τη διερεύνηση των παλινδρομήσεων που εμφανίζει ο κρατισμός μετά την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού και κατά την τρέχουσα παγκόσμια οικονομική κρίση. Τέλος, αναζητώντας τα αίτια της γραφειοκρατικής παθογένειας οδηγηθήκαμε σε μια συγκριτική ανάλυση της κρατικής γραφειοκρατίας σε χώρες (Σουηδία, Δανία, Βρετανία, Ελλάδα) που καταλαμβάνουν διαφορετικές θέσεις στην κλίμακα της γραφειοκρατικής δυσλειτουργίας.

Στον Επίλογο σκιαγραφούμε τις απαρχές της υπέρβασης της γραφειοκρατίας από σχήματα κοινωνικής αυτοδιαχείρισης και άμεσης δημοκρατίας εξελίξεις που καθίστανται δυνατές από τα επαναστατικά επιτεύγματα της ηλεκτρονικής / πληροφορικής τεχνολογίας.


24χ17 εκ., 891 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Κοινωνικής Επιστήμης και Κοινωνικής Πολιτικής
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Αριθμός τόμου: 2 από 2
ISBN Set: 960-01-0975-3
ISBN13 Set: 978-960-01-0975-7
Ταξινόμιση DDC: 300 (Κοινωνικές επιστήμες)
ISBN: 978-960-01-1468-3
ISBN (10ψήφιο): 960-01-1468-4
Βάρος: 1.495 κιλά
Εκδότης: Gutenberg
Έτος Κυκλοφορίας: 2012
Γράψε τη δική σου κριτική
50.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

37.00
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Είναι επίκουρος καθηγήτρια στο τμήμα κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Smith College των ΗΠΑ και Κοινωνιολογία στο London School of Economics and Political Science, απ΄ όπου και έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα. Δίδαξε ως Λέκτωρ Κοινωνιολογίας των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας (Gutenberg) καθώς και άρθρα σε θέματα που αφορούν στα μέσα επικοινωνίας κσι στην πολιτική. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.