Τα επιτύμβια επιγράμματα II
zoom in
[set 13 τόμων] Το επίγραμμα ξεκίνησε από λίγες λέξεις που χάραζαν οι αρχαίοι Έλληνες πάνω στα ηρώα, στους τάφους των δικών τους και στα βάθρα των αγαλμάτων τους. Οι λέξεις δήλωναν κυρίως σε ποιον γίνεται η αφιέρωση, ποιος ήταν ο πατέρας και η πατρίδα του και για ποια πράξη γίνεται η αφιέρωση αυτή και η επιβράβευση. Αργότερα, και σιγά-σιγά, το επίγραμμα παύει να γράφεται μόνο σε μεγάλες πλάκες ή σε στήλες και σε βάθρα, διευρύνει τα θέματα του, αποκτά αυτοτέλεια και γίνεται πια "έκφραση". Για περισσότερα από 1.000 χρόνια, το επίγραμμα επικρατεί σαν το ολιγόστιχο ποίημα που αναφέρεται σε ποικίλα μικρά θέματα, κάνει επισημάνσεις ουσίας και νοήματος, με επιμελημένη έκφραση, που υπονοεί περισσότερα απ΄ όσα η συνοπτικότητα του επιτρέπει. Εκφράζει, διδάσκει, διασκεδάζει, προκαλεί αναμετρήσεις. Η "Παλατινή Ανθολογία" συντίθεται από ποιήματα της ελληνικής κλασικής περιόδου, της αλεξανδρινής, της ρωμαϊκής και χριστιανικής (από το 600 π.Χ. μέχρι το 900 μ.Χ.) και όλα είναι στην ελληνική γλώσσα, γραμμένα από Έλληνες ή και ελληνομαθείς της αλεξανδρινής εξάπλωσης, της ρωμαϊκής και της βυζαντινής διαδοχής. Τα θέματα των επιγραμμάτων καλύπτουν όλους τους κύκλους του ανθρώπινου βίου: τον έρωτα, το θάνατο, την ανδραγαθία, τη σάτιρα, το παιχνίδι, τη μεταφυσική διάσταση. Πρωταγωνιστούν ποιητές και συγγραφείς, ηγέτες και πλούσιοι, ναυαγοί και αγρότες, φτωχοί και ασήμαντοι, γυναίκες και παιδιά, νέοι κ.α. Η ομορφιά, η λιτότητα και η τελειότητα πολλών επιγραμμάτων λάμπει μέσα στις σελίδες του έργου, που κυκλοφορεί σε 13 τόμους, σε γλαφυρή μετάφραση του κλασικού φιλολόγου Κώστα Τοπούζη.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κριναγόρας ο Μυτιληναίος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θαλής

Θαλής (Συγγραφέας)

Ο Θαλής, θεμελιωτής της ελληνικής φιλοσοφίας και της μιλήσιας σχολής των κοσμολόγων, γεννήθηκε στη Μίλητο στα 636 π.Χ. και πέθανε σε ηλικία ενενήντα ετών. Ο Ηρόδοτος αναφέρει πως ο Θαλής κατόρθωσε να προβλέψει επιτυχώς μια ηλιακή έκλειψη. Η φιλοσοφία του βασιζόταν σε δυο προϋποθέσεις. Ότι η γη αποτελεί έναν επίπεδο δίσκο που επιπλέει στο νερό και ότι την αρχή του κόσμου αποτελεί το νερό. Όλα προέρχονται από το νερό και όλα καταλήγουν στο νερό. Αυτή η θεώρηση σημαίνει ότι το νερό αποτελεί το πρωταρχικό στοιχείο ύπαρξης και επομένως το οτιδήποτε άλλο στο σύμπαν είναι απλά μια τροποποίηση του ύδατος. Το νερό επικρατεί λοιπόν έναντι των άλλων δομικών φυσικών στοιχείων, της γης, της φωτιάς και του αέρα. Ο Αριστοτέλης αναφέρει πως ο Θαλής πιθανόν να άντλησε τη θεώρηση του αυτή από την παρατήρηση ότι το θρεπτικό στοιχείο όλων των όντων είναι το υγρό και επιπλέον αυτό είναι που κυριαρχεί ποσοτικά έναντι των άλλων τριών στοιχείων. Φυσικά καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε και το γεγονός ότι ο ίδιος ο Θαλής προερχόταν από τόπο όπου η παρουσία του υγρού στοιχείου ήταν έντονη, επρόκειτο δηλαδή για παραθαλάσσια πόλη με ποτάμι και συχνές βροχοπτώσεις. Μια άλλη, ρηξικέλευθη για την εποχή, θεωρία του Θαλή είναι το ότι ο μαγνήτης έχει ψυχή. Για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα έθεσε ως ενδεικτικό στοιχείο που σημαίνει την ύπαρξη ψυχής την κίνηση. Ένα νεκρό σώμα εξάλλου δεν κινείται. Αφού λοιπόν ο μαγνήτης έλκει και έλκεται, δηλαδή κινείται, διαθέτει μια μορφή ψυχής. Ο Αριστοτέλης όμως παρατηρεί πως αν ο μαγνήτης διέθετε ψυχή, αναλογικά θα έπρεπε να διαθέτει και ορισμένες ανθρώπινες ιδιότητες, όπως βούληση, ανάληψη πρωτοβουλιών και ποικίλες ορέξεις. Με τον Θαλή ξεπερνάμε την εποχή των θεών και των ηρώων, καθώς και των κοσμολογικών θρησκευτικών δοξασιών. Πλέον τη γη δεν την στηρίζουν οι θεοί, αλλά εναπόκειται στην ανθρώπινη επιστημονική σκέψη να εξακριβώσει την ουσία και το σκοπό του κόσμου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φίλιππος ο Θεσσαλονικέας (Συγγραφέας)

Ποιητής και ρητοδιδάσκαλος του 1ου αιώνα μ.Χ. από τη Θεσσαλονίκη. Περίπου ενενήντα επιγράμματά του, ποικίλων μέτρων, σώζονται στην "Παλατινή". Τα είχε δημοσιεύσει, μαζί με άλλα παλαιότερων και συγκαιρινών του ποιητών, σε μία συλλογή, τον λεγόμενο "Στέφανο" του Φιλίππου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντίπατρος ο Θεσσαλονικεύς (Συγγραφέας)

Επιγραμματοποιός της εποχής του Αυγούστου. Φίλος και προστατευόμενος του υπάτου της Μακεδονίας Λευκίου Καλπουρνίου Πείσωνος. Εργάστηκε ως διδάσκαλος στη Ρώμη όπου πιθανολογείται ότι εκπροσώπησε την πόλη του, ηγούμενος επίσημης αποστολής. Στο προοίμιο του Στεφάνου του ο Φίλιππος τον παρομοιάζει με στάχυ ("Αντίπατρος πρέψει στεφάνω στάχυς"). Η Παλατινή Ανθολογία περιέχει πάνω από εκατό επιγράμματά του (επιτύμβια, αναθηματικά, επιδεικτικά, συμποτικά, σκωπτικά).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντίστιος (Συγγραφέας)

Δεν υπάρχουν στοιχεία για τον επιγραμματοποιό. Πιθανολογείται ότι έζησε στα πρώτα χριστιανικά χρόνια. Από ορισμένους ταυτίζεται με τον Αντίστιο Σωσιανό, που εξορίστηκε από τον Νέρωνα εξαιτίας σκωπτικών ποιημάτων του, ή με τον Πόπλιο Αντίστιο, σύγχρονο του Κικέρωνα, ή με τον Λεύκιο Αντίστιο Βέτο, σύγχρονο του Τιβέριου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Απολλωνίδης ο Σμυρνεύς (Συγγραφέας)

Απολλωνίδης (και Απολλωνίδας) ο Σμυρνεύς. Επιγραμματοποιός του 1ου αιώνα μ.Χ. Η Παλατινή Ανθολογία περιέχει περίπου τριάντα επιγράμματά του, τα οποία συγκαταλέγονται στον "Στέφανο" του Φιλίππου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Διόδωρος ο Σαρδιανός (Συγγραφέας)

Ποιητής και ρητοροδιδάσκαλος από τις Σάρδεις. Έζησε τον 1ο αιώνα μ.Χ., το δε Ζωνάς ήταν παρωνύμιό του. Συγχέεται με έναν νεότερο ομώνυμό του, επίσης Σαρδιανό.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντίφιλος ο Βυζάντιος (Συγγραφέας)

O Αντίφιλος ο Βυζάντιος ήταν Έλληνας επιγραμματοποιός που έζησε την εποχή του Αυγούστου. Θεωρείται από τους πιο κομψούς και γόνιμους ποιητές της Παλατινής Ανθολογίας, στην οποία σώζονται περί τα πενήντα επιγράμματά του.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βάσσος (Συγγραφέας)

Ο Βάσσος Λόλλιος ήταν Έλληνας ποιητής του Α΄ μ.Χ. αιώνα από την Σμύρνη, που εμφανίζεται στην Παλατινή Ανθολογία και ως Βάσσος, Βάσσος ο Σμυρναίος, Λόλλιος Βάσσος. Έζησε στην Ρώμη και συνδέθηκε με τον Γερμανικό του οποίου υπήρξε πιστός οπαδός. Στην Παλατινή Ανθολογία σώζονται περί τα δώδεκα επιγράμματα υπό τα παραπάνω ονόματα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βιάνωρ (Συγγραφέας)

Ο Βιάνωρ ήταν γραμματικός και επιγραμματοποιός από την Βιθυνία. Έζησε στις αρχές του Α΄ μ.Χ. αιώνα και περιλαμβανόταν στον Στέφανο του Φιλίππου. Σώζονται περί τα 21 επιγράμματά του, από τα πολύ καλά της "Παλατινής Ανθολογίας".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ερύκιος ο Κυζικηνός (Συγγραφέας)

Ο Ερύκιος ο Κυζικηνός ήταν Έλληνας επιγραμματοποιός των αρχών του Α΄ μ.Χ. αιώνα. Στην Παλατινή Ανθολογία σώζονται δεκατέσσερα επιγράμματά του από τον Στέφανο του Φιλίππου. [πηγή: Βικιπαίδεια, 22/2/2012]
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μάρκος Αργεντάριος (Συγγραφέας)

Ρωμαίος ποιητής ελληνικής καταγωγής· ταυτίζεται πιθανότατα με τον ρήτορα Αργεντάριο, που τον αναφέρει συχνά ο Σενέκας ο πρεσβύτερος. Έζησε στις αρχές του 1ου αιώνα π.Χ. Η "Παλατινή" περιέχει τριανταεφτά επιγράμματά του, κυρίως ερωτικού περιεχομένου, τα οποία ακολουθούν τον τρόπο του Καλλίμαχου και του Μελέαγρου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ηρακλείδης ο Σινωπεύς (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ερύκιος ο Θεσσαλός (Συγγραφέας)

Με το όνομα Ερύκιος ο Θεσσαλός σώζεται το επίγραμμα VII 397 στην "Παλατινή Ανθολογία". Ο Waltz πιστεύει ότι πρόκειται περί λάθους ενός αντιγραφέα και αποδίδει το επίγραμμμα στον Ερύκιο τον Κυζικηνό. Ο Paton πιστεύει ότι ενδέχεται να υπήρξαν δύο ποιητές με το όνομα Ερύκιος. [πηγή: Βικιπαίδεια, 22/2/2102]
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
5 από 13
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
211
Διαστάσεις:
17χ11
Βάρος:
0.18 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση