Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ιδιότητα του πολίτη
(Πολιτικός λόγος, ιστορία και κανόνες σε συγκριτικές προοπτικές)

Offer
Η ιδιότητα του πολίτη μπήκε εσχάτως με πανηγυρικό τρόπο στην ελληνική πολιτική και ακαδημαϊκή ημερήσια διάταξη, ως ζήτημα ιθαγένειας. Η νομοθετική μεταρρύθμιση του 2010 σηματοδότησε έναν στρατηγικό επαναπροσανατολισμό του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας. Ωστόσο, ανεξάρτητα από τη νομοθετική αλλαγή στην Ελλάδα, εδώ και αρκετό καιρό, η μελέτη της ιδιότητας του πολίτη έχει αναδειχθεί ως μια διαρκής πολιτική και ερευνητική πρόκληση στην Ευρώπη. Μια διεπιστημονική προσέγγιση της ιδιότητας του πολίτη στη βάση διαφορετικών ιστορικών εμπειριών πολιτικής συμμετοχής και αποκλεισμού σε συνδυασμό με την ανάδειξη της σύγχρονης προβληματικής της ιθαγένειας ως στοιχείου ενσωμάτωσης των μεταναστών αποτέλεσαν τη θεματική του διεθνούς συνεδρίου που συνδιοργάνωσαν τα μεταπτυχιακά προγράμματα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Goethe στην Αθήνα στις 15-16 Οκτωβρίου 2010. Στον τόμο αυτόν περιλαμβάνονται επεξεργασμένα τα πρακτικά των περισσοτέρων εισηγήσεων του συνεδρίου εκείνου και μερικά άλλα κείμενα.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες. Το πρώτο μέρος, Η ιδιότητα του πολίτη στην Ευρώπη: κτήση και απώλεια, φιλοδοξεί να εισαγάγει τον αναγνώστη στη σύγχρονη ευρωπαϊκή προβληματική με διττό τρόπο. Πρώτον, διά της συγκριτικής παρουσίασης των πρακτικών κτήσης και απώλειας ιθαγένειας σύμφωνα με τις εθνικές νομοθετικές παραδόσεις και διοικητικές πρακτικές των κρατών-μελών και δεύτερον, διά της αναφοράς στην καθεαυτού ιθαγένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως επικουρικής ιδιότητας δίπλα στις υπηκοότητες των κρατών-μελών. Το δεύτερο μέρος, Ιστορία και συγκυρία της ελληνικής ιδιότητας του πολίτη, εστιάζει στα καθ΄ ημάς. Η κατανόηση της σύγχρονης συγκυρίας της ιδιότητας του πολίτη στην Ελλάδα προϋποθέτει τη γείωση στο παρελθόν και την εμβάθυνση στην ιστορική κληρονομιά. Τα κείμενα του τρίτου μέρους, Συγκριτικές προσεγγίσεις, εξετάζουν συγκριτικά τις πολιτικές διαστάσεις των μηχανισμών απόδοσης και στέρησης ιθαγένειας. Το τέταρτο μέρος, Η ιδιότητα του πολίτη μεταξύ δικαιωμάτων και αποκλεισμών, αναφέρεται στον λόγο που ορίζει την ιδιότητα του πολίτη και τους λόγους που αξιοποιούν ή αναπαράγουν τον ορισμό αυτό, εγκαθιστώντας και νομιμοποιώντας κοινωνικές διακρίσεις.

24χ17 εκ., 284 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 320 (Πολιτικές επιστήμες)
Άλλα πρόσωπα: Δημήτρης Κ. Χριστόπουλος (Επιμελητής) , Γεράσιμος Κουζέλης (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-16-4537-7
ISBN (10ψήφιο): 960-16-4537-3
Βάρος: 0.526 κιλά
Εκδότης: Πατάκη
Έτος Κυκλοφορίας: 2012
Γράψε τη δική σου κριτική
19.81
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

13.67
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Gerard - Rene de Groot σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο του Groningen (Ολλανδία) και στο Πανεπιστήμιο του Munster (Γερμανία). Στο Groningen έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και από το 1974 ως το 1982, δίδαξε Ιδωτικό Διεθνές και Συγκριτικό Δίκαιο. Από 1982 διδάσκει Ιδιωτικό, Ιδιωτικό Διεθνές και Συγκριτικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Maastricht, απ΄ όπου και έλαβε το διδακτορικό του. Το 1988 εκλέχτηκε Καθηγητής Ιδιωτικού Διεθνούς και Συγκριτικού Δικαίου. Το συγγραφικό έργο του Gerard - Rene de Groot αφορά το δίκαιο της ιδιοκτησίας, της ιθαγένειας και τα προβλήματα της νομικής μετάφρασης. Δημοσιεύει συχνά σε διεθνείς επιθεωρήσεις συγκριτικού και ιδιωτικού διεθνούς δικαίου (συμπεριλαμβανομένου του δικαίου ιθαγένειας) και νομικής εκπαίδευσης.

H Patricia Jeronimo είναι επίκουρη καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Minho στην Βraga της Πορτογαλίας, όπου διδάσκει Συγκριτικό Δίκαιο και Δικαιώματα του Ανθρώπου. Είναι διδάκτορας νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλορεντίας (2008). Δίδαξε στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Timor-Leste από το 2006 και έχει δημοσιεύσει εκτεταμένα σχετικά με το νομικό σύστημα του Τιμόρ, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων ιθαγένειας και θεμελιωδών δικαιωμάτων. Πρόσφατα, εργάστηκε ως σύμβουλος του Περιφερειακού Γραφείου του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όπου επεξεργάστηκε μελέτη σχετικά με τη νομική εφαρμογή του άρθρου 3 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Ευρώπη.

Η Soraya Lunardi είναι διδάκτορας Νομικής. Καθηγήτρια στη Νομική Σχολή της Instituicao Toledo de Ensino (Bauru, Βραζιλία), όπου και διευθύνει τις μεταπτυχιακές σπουδές και τον τομέα επιστημονικής έρευνας. Σύμβουλος αξιολόγησης Νομικών Σχολών του βραζιλιανού Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Δικηγόρος. Έχει δημοσιεύσει μελέτες συνταγματικού δικαίου, πολιτικής και συνταγματικής δικονομίας καθώς και θεωρίας του δικαίου.

Ο Maarten Peter Vink είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Maastricht στην Ολλανδία και διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστήμιου του Leiden (2003). Διετέλεσε υπότροφος Jean Monnet στο Κέντρο Εμπεριστατωμένων Σπουδών Robert Schuman του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλορεντίας (2003-2004) και μεταδιδακτορικός υπότροφος του Ινστιτούτου Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας (2007-2010). Είναι ο συγγραφέας της μονογραφίας "Limits of European Citizenship" (Palgrave Macmillan, 2005) και συνεπιμελητής του συλλογικού τόμου "Europeanization: New Research Agendas" (Palgrave Macmillan, 2007). Ο Vink εισφέρει τακτικά στο Παρατηρητήριο Ιδιότητας του Πολίτη EUDO.

H Sara Wallace Goodman είναι επίκουρη καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Irvine της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες. Τα ερευνητικά της ενδιαφέρονται αφορούν κυρίως τις πολιτικές πολιτογράφησης στην Ευρώπη καθώς και τα προαπαιτούμενα ενσωμάτωσης των μεταναστών. Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά όπως: "Journal of Ethnic and Migration Studies", "Political Studies and West European Politics΄. Επί του παρόντος, προετοιμάζει μονογραφία με θέμα το ανήκειν στην πολιτική κοινότητα υπό τις προϋποθέσεις των πολιτικών ενσωμάτωσης των μεταναστών στη Δυτική Ευρώπη.

Η Αθηνά Αθανασίου είναι επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα κοινωνικής ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Πήρε το διδακτορικό της δίπλωμα από το New School for Social Research της Νέας Υόρκης και έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές στο Pembroke Center for Teaching and Research on Women του Πανεπιστημίου Brown των ΗΠΑ. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά γύρω από ζητήματα φύλου, τεχνολογιών σώματος και βιοπολιτικής.

Ο Δημήτρης Δημούλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα, στο Παρίσι (D.E.A. δημοσίου δικαίου) και στο Saarbrucken (διδακτορική διατριβή). Επιστημονικός συνεργάτης και εντεταλμένος διδασκαλίας στο Νομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Saarland. Δίδαξε ευρωπαϊκό δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Metz. Καθηγητής συνταγματικού και δημόσιου διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο Bandeirante του Sao Paulo. Έχει δημοσιεύσει τις μονογραφίες: Έθνη-τάξεις-πολιτική. Η διαλεκτική του πολέμου, Κριτική, Αθήνα 1995 (σε συνεργ. με τη Χριστίνα Γιαννούλη), Die Begnadigung in vergleichender Perspektive. Rechtsphilosophische, verfassungs und strafrechtliche Probleme, Dunker und Humblot, Berlin 1996.

Ο Κύρκος Δοξιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Το 1986 πήρε διδακτορικό δίπλωμα από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας του Birkbeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Είναι αναπληρωτής καθηγητής της Κοινωνικής Θεωρίας με ειδίκευση στην Επικοινωνία στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κυκλοφορούν και τα βιβλία του: "Υποκειμενικότητα και εξουσία: Για τη θεωρία της ιδεολογίας" (1992), "Ιδεολογία και τηλεόραση: Για τη διασκευή ενός μυθιστορήματος" (1993), "Εθνικισμός, ιδεολογία, μέσα μαζικής επικοινωνίας" (1995), "Κοινωνία, ιδεολογία, ηθική" (2001).

Ο Σταύρος Κωνσταντακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακό στο Παρίσι (Paris II, Doctorat d΄ Etat). Από το 1992 ως το 2003 δίδαξε στο τμήμα κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 2003 διδάσκει στο τμήμα πολιτικών επιστημών και ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Μελέτες του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά "Αξιολογικά", "Σύγχρονα Θέματα", "Δοκιμές", "Νέα Εστία", "Πολίτης" κ.ά.

Ο Χρήστος Παπαστυλιανός είναι διδάκτωρ νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου και ειδικός επιστήμονας στον "Συνήγορο του Πολίτη". Πρόσφατες δημοσιεύσεις του αφορούν ζητήματα σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και τη θεωρία περί δικαιωμάτων του Habermas.

Ο Ανδρέας Τάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Σπούδασε νομικά και φιλοσοφία στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες και σήμερα είναι Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, υπεύθυνος του Τομέα Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα πολιτικής θεωρίας, ηθικής φιλοσοφίας και συνταγματικού δικαίου, έχει επιμεληθεί επιστημονικά την ελληνική έκδοση της "Θεωρίας της δικαιοσύνης" του John Rawls και έχει εκδώσει, μαζί με τον Αντώνη Μανιτάκη τον συλλογικό τόμο "Τρομοκρατία και δικαιώματα".

Ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης είναι επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Είναι συγγραφέας μελετών σχετικά με τα δικαιώματα του ανθρώπου και των μειονοτήτων, συνεργάτης ερευνητικών ιδρυμάτων και διεθνών οργανισμών, και ιδρυτικό μέλος του ΚΕΜΟ (Κέντρο Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων).

Ο Δημήτρης Κ. Χριστόπουλος δίδαξε για τρία έτη στο Tμήμα Aστικής και Περιφερειακής Aνάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου τα μαθήματα της μακροοικονομικής θεωρίας και των μεθόδων ποσοτικής ανάλυσης. Σήμερα είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και, ταυτόχρονα, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Συνεργάστηκε με τον Θ. B. Παλάσκα για την πραγματοποίηση ερευνητικών προγραμάτων που χρηματοδοτούνται από την EE (TSER) και αφορούν στην έρευνα και ανάπτυξη (R&D) και στη βιομηχανική ανάπτυξη. Mέσα στα πλαίσια αυτών των ερευνητικών προγραμμάτων ανέπτυξε συνεργασίες με τα πανεπιστήμια της Oξφόρδης και του Eδιμβούργου. Έχει παρουσιάσει εργασίες σε διεθή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει εργασίες σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Βιβλία του συγγραφέα: - Tο μειονοτικό φαινόμενο στην Ελλάδα -Nομικά ζητήματα θρησκευτικής ετερότητας στην Ελλάδα - Η συνάντηση των Δελφών και η δράση του του Κέντρου Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων - Η ετερότητα ως σχέση εξουσίας - κ.ά.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.