Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Περί ερμηνείας
Συγγραφέας:   Αριστοτέλης


No Cover
[...] Για το "Περί ερμηνείας" τον Αριστοτέλη διαθέτουμε ένα αντιπροσωπευτικό σύγχρονο δείγμα αυτού του είδους, το βιβλίο του Hermann Weidemann, "Aristoteles, Peri Hermeneias, ubersetzt und erklart von H.W. (zweite veranderte Auflage, Berilin 2002).

Η εισαγωγή και το εξαντλητικό ερμηνευτικό υπόμνημα του Weidermann αποτελούν σταθμό για όποιον θέλει να ασχοληθεί διεξοδικά με αυτό το έργο του Αριστοτέλη.

Δεν θελήσαμε να αναδιηγηθούμε εδώ περιληπτικά όσα έχει γράψει ο Weidermann. Επιδίωξή μας ήταν να προσφέρουμε στον σύγχρονο αναγνώστη κίνητρα για να σκεφθεί, αν ο καταγραμμένος από τις προηγούμενες ερμηνευτικές προσεγγίσεις προβληματισμός στο κείμενο του "Περί ερμηνείας" δεν αφορά μόνο το παρελθόν. Επιδίωξη ήταν και η οριοθέτηση της αμφιβολίας όπως αυτή αναδύεται μέσα από το ιδιότυπα, αλλά όχι ατημέλητα, συμπυκνωμένο ύφος του πρωτοτύπου. Όποιος ξεκινά έτσι, με αυτήν την επιδίωξη, παρουσιάζει σε δική του εκδοχή μια κατανομή της διαθέσιμης γνώσης για τα τόσα χωρία του κειμένου που συνεχίζουν να αντιστέκονται στην άμεση κατανόηση. Σκοπός του είναι να προκαλέσει τον σύγχρονο αναγνώστη, να τον οδηγήσει και σε ένα είδος παλινδρόμησης, ώστε να συσχετίσει όσα διαβάζει με όσα από διάφορες πηγές γνωρίζει. Από εκεί και πέρα αναλαμβάνει ο αναγνώστης να δείξει ή να μην δείξει σε τι διαφέρουν όσα εδώ έχει διαβάσει, πώς ανοίγουν ή όχι τη γνώση του στο μέλλον. Τίποτε δεν τον υποχρεώνει σε συναίνεση με την εκδοχή αυτή. Το εξαιρετικά σημαντικό είναι να διατηρείται η δυνατότητα διαλόγου (Gadamer)· ή μάλλον νέων ερωτήσεων. Και ο συγγραφέας της εκδοχής να γίνεται έτσι αναγνώστης της.

Για τον σύγχρονο αναγνώστη το "Περί ερμηνείας" συνδυάζει Φιλοσοφία της γλώσσας και Λογική. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην εποχή μας εκπρόσωποι της Αναλυτικής φιλοσοφίας της γλώσσας, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν φιλοσοφικά προβλήματα αλλά μόνο γλωσσικά -"τα όρια της γλώσσας μου είναι τα όρια του κόσμου μου", κατά τη διατύπωση του Wittgenstein-, ανατρέχουν πολύ συχνά στο αριστοτελικό corpus. Στο πλαίσιο αυτό, αριστοτελικές έννοιες, όπως η ομωνυμία ή τα πολλαχώς λεγόμενα, λειτουργούν ως ερεθίσματα για τον ορθολογικό έλεγχο της γλωσσικής έκφρασης. [...]

(από τον πρόλογο του βιβλίου)

13χ13 εκ., 391 σελίδες
Δέσιμο: Πανόδετο
Ονομασία σειράς: Εν Κύκλω: Αρχαία Γραμματεία
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 185 (Αριστοτελική φιλοσοφία)
Άλλα πρόσωπα: Αλέξανδρος Ι. Κεσίσογλου (Μεταφραστής) , Γιώργος Ε. Παπατσίμπας (Μεταφραστής) ,
ISBN: 978-960-6880-20-9
ISBN (10ψήφιο): 960-6880-20-6
Βάρος: 0.349 κιλά
Εκδότης: Σμίλη
Έτος Κυκλοφορίας: 2012
Γράψε τη δική σου κριτική
22.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

16.28
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Αριστοτέλης
Ο Αριστοτέλης ένας απο τους μεγαλύτερους Έλληνες φιλοσόφους, ερευνητές και διανοητές, γεννήθηκε στα Στάγειρα της Χαλκιδικής απ΄ το γιατρό Νικόμαχο και τη Φαιστίδα το 385 π.Χ. Ακολούθησε το χρησμό του Μαντείου των Δελφών -του Πυθοί θεού χρήσαντος αυτώ φιλοσοφείν Αθήνησι- σπούδασε φιλοσοφία υπό τον Πλάτωνα στην Αθήνα και δίδαξε στην Ακαδημία (367 - 384 π.Χ.). Το 348 π.Χ., μετά το θάνατο του Πλάτωνα, πήγε μαζί με τον Ξενοκράτη στον Άσσο της Μικράς Ασίας και δίδαξε φιλολσοφία και επιστημονικά μαθήματα σε ευρύ κύρκλο ακροατών. Το 345 π.Χ. ίσως ύστερα από πρόσκληση του Θεοφράστου, εγκαταστάθηκε στη Μυτιλήνη και έμεινε εκεί διδάσκων μέχρι το 342 π.Χ., που ο Φίλιππος του ανέθεσε τη διαπαιδαγώγηση του δεκατριετούς τότε Αλεξάνδρου. Το 336 π.Χ., μετά το θάνατο του Φιλίππου, επανήλθε στην Αθήνα και το 335 π.Χ., ίδρυσε μεταξύ Λυκαβηττού και Ιλισσού το "Λύκειο" που εκλήθη και "περίπατος" λόγω των πολλών στοών του Μεγάρου. Το 323 π.Χ., μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, απεσύρθη στην Χαλκίδα, την πατρίδα της μητέρας του, όπου και πέθανε από στομαχικό νόησμα το 322 π.Χ. Τα περισσότερα έργα του Αριστοτέλη έχουν απωλεσθεί. Αυτά που έχουν διασωθεί διακρίνονται σε λογικά, φυσικά, βιολογικά, ψυχολογικά, μεταφυσικά, ηθικά, πολιτικά, τεχνολογικά και προβλήματα.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.