Ανατολική Μεσόγειος
zoom in

Ιστορία, παράδοση, ψυχή του λαού θεμελίωναν για αιώνες ένα όνειρο σαν ολοκλήρωση και τελική μοίρα του τόπου. Κάποτε όμως αυτή η μοίρα ξαφνικά ανατρέπεται και το όνειρο καταργείται, ο τόπος απομένει σ` ένα μεταίχμιο στην κρισιμότερη ιστορική καμπή του. Αυτό αποτελεί την αφετηρία και τον πυρήνα του μυθιστορήματος, όπου αναπλασμένη και μυθοποιημένη διαγράφεται η νέα μορφή του τόπου: Διάσπαση της ενότητας, σύγχυση στόχων και προσανατολισμών, αλλαγή της κοινωνικής ζωής, διαφοροποίηση της στάσης των ανθρώπων, αμφισβήτηση ιδανικών και καταστάσεων. [...]
Ο μύθος ξεκινά κάποια στιγμή, σπάζει, ξαναρχίζει, παλινδρομεί, πάει μπρος, πίσω, ανοίγει πλάγιες προεκτάσεις, ξαναπιάνει όπου έμεινε, ώσπου σιγά σιγά δένει όλα τα μετέωρα και τα ανείπωτα, ολοκληρώνεται, για να οδηγηθεί τέλος, με γοργό ρυθμό, στην πραγματοποίηση της απειλής που διάχυτη βρίσκεται σε κάθε σελίδα, στην έκρηξη της κατάστασης, στον πόλεμο.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Λευτέρης Παπαλεοντίου (Επιμέλεια)

Ο Λευτέρης Παπαλεοντίου σπούδασε νεοελληνική λογοτεχνία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1980-1984), όπου συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές (MA 1989, PhD 1994). Από το 1995 διδάσκει στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Εξέδωσε τα βιβλία: "Η κυπριακή λογοτεχνία στον τύπο" (1993), "Τα πρώτα βήματα της κυπριακής λογοτεχνικής κριτικής 1880-1930" (1997), "Λογοτεχνικές μεταφράσεις του μείζονος ελληνισμού: Μικρασία - Κύπρος - Αίγυπτος 1880-1930 (1998). Επιμελήθηκε τις εκδόσεις πεζογραφημάτων της Μ. Ρουσσιά, του Ν. Βραχίμη και του Ε. Φραγκούδη. Είναι συνυπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού Μικροφιλολογικά (1997 κ.ε.).

Ήβη Μελεάγρου

Ήβη Μελεάγρου (Συγγραφέας)

Η Ήβη Μελεάγρου (1928-2019) γεννήθηκε στη Λευκωσία. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και τη Γαλλική Σχολή Καλογραιών (Saint Jojeph) στη γενέτειρά της και παρακολούθησε μαθήματα κλασικών σπουδών δι’ αλληλογραφίας από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Ήταν ανιψιά του Λουκή Ακρίτα. Ανέπτυξε πολύπλευρη δραστηριότητά ως ιδρυτικό μέλος και αρχισυντάκτρια του περιοδικού "Κυπριακά Χρονικά" (άρχισε να κυκλοφορεί το 1960), στις σελίδες του οποίου δημοσίευσε λογοτεχνικά κείμενα και κείμενα πολιτικοκοινωνικού προβληματισμού. Η Ήβη Μελεάγρου ανήκει στους Κύπριους λογοτέχνες της μεταπολεμικής γενιάς. Το σύνολο του έργου της είναι στενά συνδεδεμένο με την ιστορία της πατρίδας της από την ανεξαρτητοποίηση του νησιού, το 1960, ως την εισβολή του Αττίλα και τη σύγχρονη πραγματικότητα. Το ενδιαφέρον της για τη λογοτεχνία χρονολογείται από τα μαθητικά της χρόνια. Η πρώτη της εμφάνιση στα γράμματα έγινε το 1951 στην εβδομαδιαία έκδοση "Πρωτεύουσα" και στο λογοτεχνικό περιοδικό "Κυπριακά Γράμματα", με διηγήματά της από τα οποία το "Φουρνάδικο" διακρίθηκε με το βραβείο του Πνευματικού Ομίλου Κύπρου. Το ίδιο βραβείο κέρδισε το 1957 η νουβέλα της "Το σπίτι του Σολωμού". Τιμήθηκε, επίσης, με Κρατικό βραβείο μυθιστορήματος στην Κύπρο (το 1969, για το μυθιστόρημα "Ανατολική Μεσόγειος"), με Α΄ Κυπριακό Κρατικό βραβείο μυθιστορήματος (το 1982, για την "Προτελευταία εποχή") και με Β΄ Κρατικό βραβείο μυθιστορήματος στην Ελλάδα (το 1983, για την "Προτελευταία εποχή"). To 2004 τιμήθηκε με το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών της Κυπριακής Δημοκρατίας και με το Βραβείο Γιώργου Φιλίππου Πιερίδη της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Έγινε γνωστή διεθνώς όχι μόνο για το πεζογραφικό της έργο, αλλά και για την πολιτική της δράση σε σχέση με το Κυπριακό ζήτημα. Ήταν η πρώτη εκφωνήτρια του Ραδιοφωνικού Σταθμού Κύπρου και παραγωγός λογοτεχνικών του εκπομπών. Επίσης, διετέλεσε Γενική Γραμματέας της Πνευματικής Αδελφότητας Ελληνίδων Κύπρου, επί 18 χρόνια, Γραμματέας της Στέγης Κυπριακών Χρονικών και Γραμματέας της πρώτης Εταιρείας Κυπρίων Λογοτεχνών. Έφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο του 2019, σε ηλικία 90 ετών. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία της Ήβης Μελεάγρου, βλ. μεταξύ άλλων: Ε.Χ. Κάσδαγλης "Ήβη Μελεάγρου", στο "Η μεταπολεμική πεζογραφία· Από τον πόλεμο του ’40 ως τη δικτατορία του ’67", τ. Ε΄, σ. 218-231, Εκδόσεις Σοκόλη, 1988, και "Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών ΕΚΕΒΙ", www.ekebi.gr).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Λευκωσία
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
246
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.521 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση