Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Δημοκρατικός σοσιαλισμός
(Το όραμα του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ και η εφαρμογή του στην πράξη)
Συγγραφέας:   Δαμιανός Βασιλειάδης


Δημοκρατικός σοσιαλισμός
Η μελέτη "Δημοκρατικός Σοσιαλισμός" ξεκίνησε το έτος 1968, ως ιδεολογικός προβληματισμός στα πλαίσια της ιδεολογικοπολιτική ς δουλειάς του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΚ), του οποίου πρόεδρος ήταν ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου.

Το έργο αυτό αποτελεί μια συνεχή και επίπονη θεωρητική εργασία, που σκοπό είχε να συμβάλει στην ιδεολογική και πολιτική φυσιογνωμία του ΠΑΚ και στην σοσιαλιστική διαπαιδαγώγηση των στελεχών και φίλων στα περίφημα σεμινάρια και συνέδρια του Κινήματος κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών 1967-1974.

Η αρχική μελέτη, με τίτλο: "Δημοκρατικός Σοσιαλισμός ή ο Τρίτος Δρόμος", αφημένη στο χρόνο, τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε στις δεκαετίες που πέρασαν και διαμορφώθηκε τελικά στο σημερινό κείμενο.

Ενδεικτικά παραθέτουμε μια κριτική τοποθέτηση του Ανδρέα Παπανδρέου στον αρχικό προβληματισμό, που κατά την άποψή του, καταδεικνύει την αξία και τη σημασία του βιβλίου.

Ο μελετητής, πέρα από τη γνώμη του ίδιου του Ανδρέα Παπανδρέου, θα βγάλει τα δικά του χρήσιμα συμπεράσματα.

Πιστεύουμε πως και σήμερα η μελέτη αυτή μπορεί να είναι πολύτιμη, ως συμβολή στον αγώνα του Λαϊκού Κινήματος για την έξοδο από την πανθομολογούμενη κρίση και τη δημιουργία προϋποθέσεων για ελπιδοφόρα προοπτική.

Αυτό βέβαια θα το κρίνει ο μελετητής. Εμείς εκείνο που επιθυμούμε είναι να δώσουμε ερεθίσματα για έναν γόνιμο κι΄ εποικοδομητικό διάλογο.
Στην παρούσα μελέτη επιχειρούμε να κάνουμε το διάλογο με τους πρωτεργάτες του Μαρξισμού-Λενινισμού Μαρξ, Λένιν και τους επιγόνους τους, για να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα τόσο στη θεωρία, όσο και στην πράξη και διαμορφώσουμε πρόταση για μια νικηφόρα σοσιαλιστική στρατηγική.

(από το προλογικό κείμενο του συγγραφέα)

24χ17 εκ., 144 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Δοκίμια
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 320.531 (Σοσιαλισμός), 324.24 (Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ)), 335.4 (Μαρξισμός - Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις)
ISBN: 978-960-427-089-7
ISBN (10ψήφιο): 960-427-089-3
Βάρος: 0.212 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
10.45
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

9.30
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Βασιλειάδης, Δαμιανός
Ο Δαμιανός Βασιλειάδης, εκπαιδευτικός, γεννήθηκε στη Φλώρινα το 1937. Φοίτησε στην Παιδαγωγική Ακαδημία της γενέτειράς του και συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία, όπου σπούδασε Παιδαγωγικά, Ψυχολογία και Γερμανική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, όπου πήρε ενεργό μέρος στο ελληνικό και γερμανικό φοιτητικό κίνημα και στην ίδρυση της Ποντιακής Λέσχης Μονάχου, ως ιδρυτικό στέλεχος. Η δικτατορία τον βρήκε στο Μόναχο. Αμέσως εντάχτηκε στον αντιδικτατορικό αγώνα και με τη δημιουργία από τον Ανδρέα Παπανδρέου του ΠΑΚ (Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος) υπήρξε από τα ιδρυτικά του στελέχη. Επί σειρά ετών σε υπεύθυνες θέσεις του Κινήματος διετέλεσε το 1973-4 Γενικός Γραμματέας των οργανώσεων της Δυτικής Γερμανίας, Δυτικού Βερολίνου των Φίλων του ΠΑΚ. Ήταν μέλος του "Εθνικού Συμβουλίου" του ΠΑΚ, υπεύθυνος του ΚΕΜΕΔΙΑ (Κέντρου Μελετών και Διαφώτισης) επί ΠΑΚ και ΠΑΣΟΚ και μέλος της πρώτης Κεντρικής Επιτροπής του. Ως υπεύθυνος του ΚΕΜΕΔΙΑ διεύθυνε τις εργασίες και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγγραφή της Διακήρυξης 3ης του Σεπτέμβρη. Παραιτήθηκε από το ΠΑΣΟΚ το 1977, διαπιστώνοντας οριστική απόκλιση της διακηρυγμένης θεωρίας από την πολιτική πρακτική του Κινήματος. Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της πολιτικής κίνησης "Άμεση Δημοκρατία" με πρόεδρο τον Μανώλη Γλέζο και υπεύθυνος της ομάδας του ΠΑΚ που μετείχε, ως μία από τις τρεις συνιστώσες, στην πρωτοβουλία αυτή. Διετέλεσε επί δύο δεκαετίες πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας "Ελληνοκουρδική Ένωση Φιλίας". Χρημάτισε επί σειρά ετών γραμματέας του "Κέντρου Πολιτικού Προβληματισμού" και του "Κέντρου Έρευνας και Πολιτικού Προβληματισμού". Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα. Ως εκπαιδευτής ορεινής πεζοπορίας και οδηγός βουνού καθιέρωσε πρώτος τις ήπιες μορφές τουρισμού στην Ελλάδα, (ορειβασία, ορεινή ποδηλασία κλπ.), δρώντας στον τομέα της προστασίας και σωστής αξιοποίησης της ορεινής φύσης. Συνέγραψε το βιβλίο "ΠΑΚ ΠΑΣΟΚ, Μύθος και πραγματικότητα", εκδ. "Διάλογος", Αθήνα 1977 και τη μελέτη "Δημοκρατικός Σοσιαλισμός ή το όραμα του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ και η εφαρμογή του στην πράξη", "Εναλλακτικές εκδόσεις", Αθήνα 2006. Δημοσίευσε άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά. Παραμένει σταθερά αφοσιωμένος στη διαλεκτική σχέση θεωρίας και πράξης, μετέχοντας ενεργά στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.