Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Από την κρίση στη βιώσιμη ανάπτυξη

Offer
Το βιβλίο αποτελεί μια παρέμβαση στη συζήτηση για τα επίμαχα προβλήματα της κρίσης, της εξόδου από την κρίση, της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Τα προβλήματα αυτά εξετάζονται σε παγκόσμιο, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο με θεωρητικές και εμπειρικές προσεγγίσεις.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου αναλύονται τα βασικά χαρακτηριστικά, οι μορφές, οι αιτίες και οι επιπτώσεις της κρίσης. Διακρίνονται οι γενικές αιτίες και επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης και οι ειδικές αιτίες της κρίσης στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης και στην Ελλάδα. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται οι στρατηγικές εξόδου από την κρίση με ιδιαίτερη έμφαση στις αναπτυγμένες χώρες, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα. Υπογραμμίζεται η ανάγκη της παγκόσμιας διακυβέρνησης, της οικονομικής και πολιτικής ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσον αφορά τις χώρες της Ευρωζώνης και ειδικότερα την Ελλάδα παρουσιάζονται με κριτικό πνεύμα τα τρία βασικά σενάρια εξόδου από την κρίση: το σενάριο της εσωτερικής υποτίμησης που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες· το σενάριο της μονομερούς κήρυξης στάσης πληρωμών με έξοδο από την Ευρωζώνη και επιστροφή στην δραχμή που απορρίπτεται· το σενάριο της συμφωνημένης, ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους με παραμονή στην Ευρωζώνη. Υποστηρίζεται ως αναγκαστική λύση μια δραστικότερη αναδιάρθρωση και διατυπώνονται προτάσεις για τις συνδυασμένες εθνικές και διεθνείς ενέργειες που απαιτούνται για να μειωθεί το δημόσιο χρέος μακροπρόθεσμα σε βιώσιμο επίπεδο.

Το τρίτο μέρος πραγματεύεται το νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης που προτείνεται να διαμορφωθεί και υλοποιηθεί αξιοποιώντας την ευκαιρία που προσφέρει η κρίση και η έξοδος από αυτή. Αναλύονται τα βασικά συστατικά στοιχεία του νέου μοντέλου: η βιωσιμότητα, η πράσινη οικονομική ανάπτυξη, η κοινωνική και εδαφική συνοχή. Παρουσιάζονται τα διεθνή πειράματα για τη δημιουργία βιώσιμων μοντέλων ανάπτυξης. Διατυπώνονται συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαμόρφωση μοντέλων βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, για τη στήριξη της ανάπτυξης κυρίως σε εθνικούς φυσικούς, ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους και την ενίσχυση της εξωστρέφειας με την αξιοποίηση της πολυδιάστατης διεθνούς συνεργασίας και των ξένων αναπτυξιακών πόρων.

Στο τέταρτο μέρος παρουσιάζονται ορισμένα ειδικά θέματα βιώσιμης ανάπτυξης: η βιοποικιλότητα ως ρυθμιστής διαχείρισης της υπαίθρου, οι αντιαθηρογόνες ιδιότητες μικροσυστατικών του ελαιόλαδου και των παραπροϊόντων της ελαιουργίας, η Μεσογειακή Δίαιτα, ο τουρισμός και η βιωσιμότητα . σχέδιο πρακτικής εφαρμογής του πολιτιστικού τουρισμού, οι έννοιες της αειφόρου ανάπτυξης και του περιβάλλοντος στην εκπαίδευση.

Τέλος, στο πέμπτο μέρος εξετάζεται η σχέση της βιώσιμης ανάπτυξης με την ανταγωνιστικότητα. Διαπιστώνεται ότι στις συνθήκες της παγκοσμιοποίησης και της διεθνούς ολοκλήρωσης η ανταγωνιστικότητα αποτελεί προϋπόθεση της βιώσιμης ανάπτυξης. Παρουσιάζονται οι έννοιες και οι δείκτες της ανταγωνιστικότητας. Αναλύεται η υποβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και διατυπώνονται προτάσεις για την ενίσχυσή της.

24χ17 εκ., 410 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 338.949 5 (Οικονομική ανάπτυξη - Ελλάς), 338.604 8 (Ανταγωνισμός)
ISBN: 978-960-02-2647-8
ISBN (10ψήφιο): 960-02-2647-4
Βάρος: 0.718 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2012
Γράψε τη δική σου κριτική
26.63
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

17.04
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Θεόδωρος Βλασσόπουλος είναι οικονομολόγος, πρώην Γεν. Δ/ντής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και πρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών.

Ζαχαράτος, Γεράσιμος Α.
Ο Γεράσιμος Α. Ζαχαράτος είναι καθηγητής της Τουριστικής Οικονομικής και Διοίκησης του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών. Διετέλεσε επιστημονικός ερευνητής στο Κ.Ε.Π.Ε., και καθηγητής στο Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου. Επίσης υπήρξε καθηγητής στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Διευθυντής του Μ.Π.Σ. (Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών), "Σχεδιασμός Διοίκησης και Πολιτική του Τουρισμού" του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο. Είναι ακαδημαϊκός υπεύθυνος του Μ.Π.Σ., "Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων" στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει συνεργαστεί με εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς και συνδικαλιστούς φορείς. Η αρθρογραφία και τα βιβλία που έχει εκδώσει άπτονται όλων των χώρων της προβληματικής του διεθνούς και του ελληνικού τουρισμού.

Ο Βάιος Κώτσιος είναι Περιβαλλοντολόγος.

Ο Στέργιος Μπαμπανάσης σπούδασε και έζησε πολλά χρόνια στο εξωτερικό. Είναι πτυχιούχος οικονομολόγος και διδάκτορας του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης, διδάκτορας (Docteur d΄ Etat) της Ουγγρικής Ακαδημίας Επιστημών και επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Τεχνολογικών και Οικονομικών Επιστημών της Βουδαπέστης. Ακολούθησε μια κλασική ακαδημαϊκή σταδιοδρομία ως λέκτορας, επίκουρος καθηγητής, αναπληρωτής καθηγητής και τακτικός καθηγητής Πανεπιστημίου στη Βουδαπέστη, ως επισκέπτης καθηγητής στην ΑΣΟΕΕ και το Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα και ως τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Έχει τον τίτλο του ομότιμου καθηγητή Πανεπιστημίου. Τα μαθήματα διδασκαλίας του σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα είναι η Πολιτική Οικονομία, η Διεθνής Οικονομία, το Διεθνές Εμπόριο και η Διοίκηση Δημοσίων Επιχειρήσεων. Έχει διατελέσει Επιστημονικός Υποδιευθυντής σε Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών στη Βουδαπέστη (1970-1982), Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΠΕ (1983-1984), Διευθυντής και Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών στην Αθήνα (1984-1993), Πρόεδρος, Αναπληρωτής Πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Αιγαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Αιγαίου (1993-) και Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Αιγαίου (1997). Μετά τον επαναπατρισμό του στην Ελλάδα διορίστηκε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων (1982-85) και εργάστηκε στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ως σύμβουλος (1985-89). Διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΤΕ (1993-96), μέλος του Δ.Σ. της Εμπορικής Τράπεζας (1994-2002) και του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Διπλωματικής Ακαδημίας (1998-2004). Είναι πρόεδρος του Δ.Σ. της Hellascom International.

Ο Ανδρέας Τρούμπης είναι καθηγητής Οικολογίας στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Αιγαίου.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.