Προσαρμογή στο σχολείο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Προσαρμογή στο σχολείο

Πρόληψη και αντιμετώπιση δυσκολιών

Αναστασία Καλαντζή - Αζίζι

Μαρία Ζαφειροπούλου

Συλλογικό έργο

29.76€ -27% 21.72€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789609552448

  • Κατηγορίες:

    Ψυχολογία | Ψυχανάλυση

  • Έτος κυκλοφορίας

    2011

  • Εκδότης

    Πεδίο

Η `προσαρμογή` στο σχολείο είναι μια ιδιαίτερα σύνθετη και δύσκολη διαδικασία, η οποία αφορά σε μεγάλο βαθμό αυτούς που καλούνται να την υλοποιήσουν: τους εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί είναι αυτοί που αναλαμβάνουν να καλύψουν τις σχολικές, γνωστικές και ψυχοπνευματικές ανάγκες των μαθητών τους. Αυτοί που έχουν την ευθύνη να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα μάθησης, συμπεριφοράς, συναισθήματος, καθώς και τις άλλες δυσκολίες που συναντούν οι μαθητές στη σχολική τάξη. Αυτοί που επωμίζονται το βαρύτατο έργο της πρόληψης. Αυτοί τέλος που πρέπει να βοηθήσουν τους μαθητές να αντεπεξέλθουν στις ομολογουμένως σύνθετες και σοβαρές προκλήσεις του σύγχρονου σχολείου.
Το παρόν βιβλίο επιχειρεί να καλύψει τις κύριες ανάγκες και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί στον τομέα της αντιμετώπισης και της πρόληψης των προβλημάτων προσαρμογής των παιδιών στο σχολείο. Στη συγγραφή του συμμετείχαν επιστήμονες με μεγάλη θεωρητική κατάρτιση και πολύχρονη επαγγελματική εμπειρία, οι οποίοι, συνδυάζοντας τη θεωρία με την πράξη, δείχνουν στον εκπαιδευτικό πώς να αντιλαμβάνεται και να εκτιμά ορθά τα προβλήματα των μαθητών του και, ως ένα βαθμό, με ποιον τρόπο μπορεί να συνδράμει στην αντιμετώπισή τους. Τον καθοδηγούν επίσης να δημιουργήσει ένα σχολικό περιβάλλον το οποίο θα αποτρέπει κατά το δυνατόν την εμφάνιση των προβλημάτων προσαρμογής των μαθητών ή και θα συμβάλλει στην επίλυσή τους.
Ένα εγχειρίδιο που απευθύνεται σε γονείς και εκπαιδευτικούς, προσφέροντάς τους τα εφόδια τα οποία έχουν ανάγκη προκειμένου να σταθούν με επιτυχία δίπλα στο παιδί ή στον έφηβο που αγωνίζεται να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του σχολείου, και μάλιστα σε μια δύσκολη αναπτυξιακά περίοδο της ζωής του.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Αναστασία Καλαντζή - Αζίζι (Συγγραφέας)

Η Αναστασία Καλαντζή - Αζίζι είναι καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ψυχολογικής Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού προγράμματος ειδίκευσης στην Κλινική Ψυχολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιστημονική Υπεύθυνη του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς και του Κύκλου Ευαισθητοποίησης στην Γνωσιακή - Συμπεριφοριστική Θεραπεία. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και το 1972 ολοκλήρωσε τη διατριβή της στο ίδιο Πανεπιστήμιο με θέμα "Το πρόβλημα του παιδιού στο Νοσοκομείο". Ειδικεύθηκε στη Γνωσιακή - Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου της Βιέννης ως κρατική υπότροφος και διατέλεσε για πέντε χρόνια Ψυχολόγος πλήρους απασχόλησης στην Ψυχολογική Υπηρεσία του Δήμου (και ομοσπονδιακού κρατιδίου) της Βιέννης. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1977 και εργάστηκε ιδιωτικά ως Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια. Το 1981 διορίστηκε Επιμελήτρια του Εργαστηρίου Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1997 εκλέχθηκε Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας. Είναι Επιστημονική Υπεύθυνη του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς και του Κύκλου Ευαισθητοποίησης στην Γνωσιακή - Συμπεριφοριστική Θεραπεία, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς, Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, Μέλος ΔΣ της Επιστημονικής Ένωσης Νέα Παιδεία, Διδάσκουσα - Θεραπεύτρια και Επόπτρια της Αυστριακής Εταιρείας Θεραπείας της Συμπεριφοράς, Ιδρυτικό Μέλος και Εθνικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στη FEDORA-Psyche και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ψυχολογικής Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μεταπτυχιακού προγράμματος ειδίκευσης στην κλινική Ψυχολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Ζαφειροπούλου (Συγγραφέας)

Η Μαρία Ζαφειροπούλου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Βρετανία (M. Phil. στο Πανεπιστήμιο Leeds και Ph.D. στο Πανεπιστήμιο Dundee) και ειδικεύτηκε στην Κλινική Ψυχολογία/Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία. Η ερευνητική της δραστηριότητα εστιάζεται στην ανίχνευση, ψυχολογική αξιολόγηση, αντιμετώπιση και πρόληψη συναισθηματικών δυσκολιών όπως και προβλημάτων μάθησης και συμπεριφοράς κατά την παιδική ηλικία. Βασικότερο στόχο του ερευνητικού αυτού προβληματισμού αποτελεί η δημιουργία, εφαρμογή και αξιολόγηση γνωσιακών-συμπεριφοριστικών παρεμβατικών προγραμμάτων στα παιδιά θεραπευτικού αλλά και προληπτικού χαρακτήρα. Η επιστημονική/συγγραφική της δραστηριότητα περιλαμβάνει επιστημονικά βιβλία, κεφάλαια καθώς και άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Είναι μέλος του Συλλόγου Βρετανών Ψυχολόγων (BPS) και της Βρετανικής Εταιρείας Συμπεριφοριστικών και Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών (BABCP), του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς (ΙΕΘΣ), της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ), της Ψυχολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΨΕΒΕ) καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς (ΕΕΕΣ) εδώ και πολλά χρόνια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Κλεφτάρας (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Κλεφτάρας είναι ειδικός επιστήμονας κλινικής ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κατερίνα Αγγελή (Συγγραφέας)

Η Κ. Αγγελή είναι κλινική ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φρόσω Μόττη - Στεφανίδη (Συγγραφέας)

Η Φρόσω Μόττη-Στεφανίδη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχολογίας στον τομέα Ψυχολογίας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Εξελικτική και Σχολική Ψυχολογία στα Πανεπιστήμια της Γενεύης και της Μινεσότα των Η.Π.Α. Το 1984-1987 εργάστηκε στο Κέντρο Βρεφών "Η Μητέρα", το 1987-1990 δίδαξε ψυχολογία στη Σχολή Βρεφονηπιοκόμων των Τ.Ε.Ι. Αθηνών και από το 1988 μέχρι σήμερα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ), υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εν λόγω εταιρείας επί τέσσερα έτη και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ψυχολογίας. Σήμερα είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ). Έχει συγγράψει εργασίες γύρω από τις προσδοκίες εκπαιδευτικών και γονέων για την ψυχολογική επάρκεια παιδιών και εφήβων, και γενικότερα γύρω από θέματα προσωπικότητας, αξιολόγησης της ψυχολογικής επάρκειας και της ψυχοπαθολογίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αγγελική Γενά (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννα Μπίμπου - Νάκου (Συγγραφέας)

Η Ιωάννα Μπίμπου-Νάκου σπούδασε ψυχολογία στο Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια του Μάντσεστερ και του Λονδίνου. Είναι επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αναπτύξει ποικίλες μορφές συνεργασίας με σχολεία και οικογένειες για την αντιμετώπιση των δυσκολιών στα παιδιά σχολικής ηλικίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ανάπτυξη προγραμμάτων αξιολόγησης και στήριξης οικογενειών με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών σε ζητήματα ψυχικής υγείας, καθώς και στις απόψεις των παιδιών ως ενεργητικών κοινωνικών φορέων για θέματα ψυχικής υγείας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αναστάσιος Ματσόπουλος

Αναστάσιος Ματσόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Αναστάσιος Ματσόπουλος είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Φιλοσοφικό Ψυχολογικό Παιδαγωγικό) του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (State University of New York at Albany) απ΄ όπου έλαβε το master στην εκπαιδευτική ψυχολογία και στατιστική και το μεταπτυχιακό δίπλωμα άσκησης επαγγέλματος σχολικού ψυχολόγου. Στη συνέχεια πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα από το ίδιο πανεπιστήμιο με ειδίκευση στην εκπαιδευτική και σχολική ψυχολογία. Έχει εργαστεί ως σχολικός ψυχολόγος σε κλινικές, κέντρα ψυχικής υγείας καθώς και σε σχολεία των ΗΠΑ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην προσχολική αγωγή, στα προγράμματα παρέμβασης και πρόληψης προβλημάτων των παιδιών προσχολικής ηλικίας, στην καλλιέργεια των κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων των μαθητών, στην ψυχική ανθεκτικότητα, στην ένταξη παιδικών με ειδικές ανάγκες και στην γονεϊκή εμπλοκή. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια και σε επιμορφώσεις σχολικών ψυχολόγων σε χώρες όπως η Κύπρος, η Λετονία και η Ρωσία. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελλήνων Σχολικών Ψυχολόγων Εταιρείας (Ε.ΣΧ.Ψ.Ε). Είναι επίκουρος καθηγητής σχολικής ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστήμιου Κρήτης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευαγγελία Γαλανάκη (Συγγραφέας)

Η Ευαγγελία Γαλανάκη είναι Λέκτορας Εξελικτικής Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει κάνει βασικές σπουδές Ψυχολογίας, μεταπτυχιακό στη Σχολική Ψυχολογία και διδακτορικό, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, στην Εξελικτική Ψυχολογία, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι επίσης διπλωματούχος Γνωσιακής και Συμπεριφοριστικής Θεραπείας. Τα θεωρητικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από θέματα κοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξης των εφήβων καθώς και παρεμβάσεων (γνωσιακών - συμπεριφοριστικών και συστημικών) στο σχολείο. Έρευνες και μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αθανασία - Χρυσούλα Παπαθανασίου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευάγγελος Χ. Καραδήμας (Συγγραφέας)

O Ευάγγελος Χ. Καραδήμας γεννήθηκε στην Αθήνα. Έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1999. Εργάστηκε για δύο περίπου χρόνια στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, ως υπεύθυνος του Κέντρου Κοινωνικής Στήριξης Αλίμου. Από το 1999 ως το 2004 δίδαξε μαθήματα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στον Τομέα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τον Ιούνιο του 2004 υπηρετεί στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ως επίκουρος καθηγητής στην Ψυχολογία της Υγείας. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του αφορούν τη σχέση μεταξύ στρες και υγείας, καθώς και τους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες που σχετίζονται με τη διατήρηση, την απώλεια και την αποκατάσταση της υγείας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Ματή - Ζήση (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σοφία Λαρδούτσου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Έφη Αργυρακούλη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Ν. Βλαχού (Συγγραφέας)

Εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δικάκτωρ διδακτικής της ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αναστασία Καλαντζή - Αζίζι (Επιμέλεια)

Η Αναστασία Καλαντζή - Αζίζι είναι καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ψυχολογικής Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού προγράμματος ειδίκευσης στην Κλινική Ψυχολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιστημονική Υπεύθυνη του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς και του Κύκλου Ευαισθητοποίησης στην Γνωσιακή - Συμπεριφοριστική Θεραπεία. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και το 1972 ολοκλήρωσε τη διατριβή της στο ίδιο Πανεπιστήμιο με θέμα "Το πρόβλημα του παιδιού στο Νοσοκομείο". Ειδικεύθηκε στη Γνωσιακή - Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου της Βιέννης ως κρατική υπότροφος και διατέλεσε για πέντε χρόνια Ψυχολόγος πλήρους απασχόλησης στην Ψυχολογική Υπηρεσία του Δήμου (και ομοσπονδιακού κρατιδίου) της Βιέννης. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1977 και εργάστηκε ιδιωτικά ως Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια. Το 1981 διορίστηκε Επιμελήτρια του Εργαστηρίου Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1997 εκλέχθηκε Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας. Είναι Επιστημονική Υπεύθυνη του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς και του Κύκλου Ευαισθητοποίησης στην Γνωσιακή - Συμπεριφοριστική Θεραπεία, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς, Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, Μέλος ΔΣ της Επιστημονικής Ένωσης Νέα Παιδεία, Διδάσκουσα - Θεραπεύτρια και Επόπτρια της Αυστριακής Εταιρείας Θεραπείας της Συμπεριφοράς, Ιδρυτικό Μέλος και Εθνικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στη FEDORA-Psyche και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ψυχολογικής Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μεταπτυχιακού προγράμματος ειδίκευσης στην κλινική Ψυχολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μαρία Ζαφειροπούλου (Επιμέλεια)

Η Μαρία Ζαφειροπούλου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Βρετανία (M. Phil. στο Πανεπιστήμιο Leeds και Ph.D. στο Πανεπιστήμιο Dundee) και ειδικεύτηκε στην Κλινική Ψυχολογία/Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία. Η ερευνητική της δραστηριότητα εστιάζεται στην ανίχνευση, ψυχολογική αξιολόγηση, αντιμετώπιση και πρόληψη συναισθηματικών δυσκολιών όπως και προβλημάτων μάθησης και συμπεριφοράς κατά την παιδική ηλικία. Βασικότερο στόχο του ερευνητικού αυτού προβληματισμού αποτελεί η δημιουργία, εφαρμογή και αξιολόγηση γνωσιακών-συμπεριφοριστικών παρεμβατικών προγραμμάτων στα παιδιά θεραπευτικού αλλά και προληπτικού χαρακτήρα. Η επιστημονική/συγγραφική της δραστηριότητα περιλαμβάνει επιστημονικά βιβλία, κεφάλαια καθώς και άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Είναι μέλος του Συλλόγου Βρετανών Ψυχολόγων (BPS) και της Βρετανικής Εταιρείας Συμπεριφοριστικών και Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών (BABCP), του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς (ΙΕΘΣ), της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ), της Ψυχολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΨΕΒΕ) καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς (ΕΕΕΣ) εδώ και πολλά χρόνια.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
576
Διαστάσεις:
23x16
Βάρος:
1.078 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση