Για μια ποιητική του εκπαιδευτικού τοπίου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Για μια ποιητική του εκπαιδευτικού τοπίου

Δέκα χρόνια μετά...: Χαριστήριο στον Ιωσήφ Σολομών

Συλλογικό έργο

Θεόδωρος Ν. Μυλωνάς

Γιώργος Σταμέλος

21.30€ -28% 15.34€
Περιεχόμενα: - Εισαγωγή - Γιάννης Μ. Κατσίλλης , "Ποιότητα της εκπαίδευσης - Ορισμός και δείκτες" - Θεόδωρος Μυλωνάς, "Ο κοινωνικός ρόλος των εξετάσεων και των βαθμών στο σχολείο" - Ελένη Καρατζιά-Σταυλιώτη, "Μαθητική αξιολόγηση και δημιουργικότητα - Διαχρονική πορεία και η πρόσφατη προσέγγιση της βιοπαιδαγωγικής θεωρίας" - Δημήτρης Κ. Βεργίδης, "Από την αυτομόρφωση στην αυτοαξιολόγηση" - Χάρης Σπ. Λαμπρόπουλος, "Εκπαιδευτικός σχεδιασμός και αξιολόγηση: Η περίπτωση της χρηματοδότησης στην εκπαίδευση" - Γιώργος Σταμέλος- Άγγελος Καβασακάλης, "Ανάλυση και ερμηνεία της πολιτικής σύγκρουσης κατά τη διάρκεια θεσμοθέτησης και εφαρμογής ενός συστήματος διασφάλισης της ποιότητας στα ελληνικά πανεπιστήμια - Η ελλειμματική παραγωγή πολιτικής γνώσης και η σημασία της - Παναγιώτης Κιμουρτζής - Άννα Μανδυλαρά, "Εορτές και τελετές στο ελληνικό βασίλειο (1830-1862) - Συμβολική εξουσία, συγκρότηση κράτους, εκπαιδευτικοί θεσμοί" - Γίτσα Κοντογιαννοπούλου - Πολυδωρίδη, "Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: "Εκπαίδευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα" - Ποιες οι προκήσεις" - Κώστας Βρατσάλης, "Για μια "παραδειγματική" συγκρότηση των Παιδαγωγικών Τμημάτων" - Αντιγόνη Σαρακινιώτη - Άννα Τσατσαρώνη, "Πειθαρχία και γνώση στην κοινωνία των ικανοτήτων".

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θεόδωρος Ν. Μυλωνάς (Συγγραφέας)

Ο Θεόδωρος Μυλωνάς, μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, διορίστηκε στη Μέση Εκπαίδευση και με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. πήγε στο Παρίσι (Sorbone-Paris V), όπου έκανε βασικές σπουδές στην Κοινωνιολογία - Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης. Πήρε τα εξής πτυχία: Licence, Maitrise, Diplome d΄ Etudes Approfondies (DEA) και Doctorat με Άριστα. Τα ενδιαφέροντά του, στραμμένα πάντοτε στις κοινωνιολογικές όψεις της ελληνικής εκπαίδευσης, τον οδήγησαν στη συστηματική μελέτη των σχετικών ερμηνευτικών θεωριών που διατυπώνονταν και διατυπώνονται κυρίως από Γάλλους κοινωνιολόγους της εκπαίδευσης. Στη διατριβή του, που είχε ως θέμα "L΄ ecart de scοΙarisatiοη entre villes et campagne en Grece" ("Η διαφορά ποσοστών φοίτησης στο σχολείο μεταξύ πόλεων και υπαίθρου στην Ελλάδα"), προσπάθησε να δείξει τους κοινωνικούς προσδιορισμούς του φαινομένου. Η διατριβή αυτή δημοσιεύτηκε στα ελληνικά με μικρές προσθήκες και τίτλο: "Η αvαπαραrωrή των κοινωνικών τάξεων μέσα από τους σχολικούς μηχανισμούς στην Ελλάδα" (εκδ. Γρηγόρη, 1982). Σε ένα αλλο βιβλίο του με τίτλο: "Κοινωνική αναπαραγωγή στο σχολείο - Θεωρία και εμπειρία" (Εκδ. Αρμός, 1991), ιχνηλατεί την πορεία και τις μεταμορφώσεις της έννοιας "αναπαραγωγή" από τον επιστημονικό χώρο της Βιολογίας-Γενετικής σ ΄ αυτόν της μαρξιστικής οικονομικής θεωρίας και από εκεί στην κοινωνιολογία και κοινωνιολογία της εκπαίδευσης. Με μια σειρά άρθρων του ερευνά συγκεκριμένες κοινωνιολογικές όψεις της ελληνικής εκπαίδευσης. Σήμερα, ο Θεόδωρος Μυλωνάς είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών. ΄Εχει μετάσχει με εισηγήσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος. Είναι έγγαμος και έχει δύο κόρες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Σταμέλος (Συγγραφέας)

O Γιώργος Σταμέλος είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Το πεδίο ερευνών του είναι η εκπαιδευτική πολιτική, οι ευρωπαϊκές πολιτικές δια βίου μάθησης με έμφαση στις πολιτικές ανώτατης εκπαίδευσης και η εκπαίδευση εκπαιδευτικών. Βιβλία και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Συντονίζει το Διαπανεπιστημιακό Δίκτυο HepNet (http://hepnet.upatras.gr).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Κ. Βεργίδης

Δημήτρης Κ. Βεργίδης (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Βεργίδης γεννήθηκε στην Ελευθερούπολη Καβάλας. Σπούδασε μαθηματικά και επιστήμες της εκπαίδευσης και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Εργάστηκε στη Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης και δίδαξε στα Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από τις αρχές του 1991 δίδαξε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (πρόεδρος του τμήματος Μελετών και Τεκμηρίωσης) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.Ε.Κ.Ε.) του ΥΠΕΠΘ. Ιδρυτικό μέλος του International Institute for Research, Policy and Practice in the Education of Adults. Το συγγραφικό του έργο επικεντρώνεται σε εκπαιδευτικά θέματα. Δημοσίευσε επιστημονικές εργασίες του για την αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού και την εκπαίδευση ενηλίκων σε συλλογικά βιβλία και σε περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ωστόσο στα περιθώρια της συγγραφικής του δραστηριότητας αποτυπώθηκαν προσωπικές στιγμές, συναισθήματα και βιώματα διαδοχικών ματαιώσεων, καθώς ξεθώριαζε ο ενθουσιασμός και η λάμψη της μεταπολίτευσης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Α. Βρατσάλης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτης Γ. Κιμουρτζής (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γίτσα Κοντογιαννοπούλου - Πολυδωρίδη (Συγγραφέας)

Η Γ. Κοντογιαννοπούλου-Πολυδωρίδη είναι Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Γενικής Συνέλευσης της Διεθνούς Ένωσης για την Αξιολόγηση της Εκπαιδευτικής Επίδοσης (ΙΕΑ). Έχει ερευνητική και συγγραφική δραστηριότητα στον τομέα της εκπαιδευτικής πολιτικής.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Καρατζιά - Σταυλιώτη

Ελένη Καρατζιά - Σταυλιώτη (Συγγραφέας)

Η Ελένη Καρατζιά-Σταυλιώτη σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου και είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης κάτοχος Master of Arts (Μ.Α.) στα Οικονομικά της Εκπαίδευσης και τον Εκπαιδευτικό Σχεδιασμό του Τομέα Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Institute of Education του University of London. Στο ίδιο Ίδρυμα έχει εκπονήσει και τη διδακτορική της διατριβή με θέμα τη σχολική αποτελεσματικότητα με ιδιαίτερη έμφαση την ανάλυση κόστους αποτελεσματικότητας. Υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, Διευθύντρια σχολείου, Σχολική Σύμβουλος, Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος Ποιότητας στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (2000-2002). Από το Δεκέμβριο του 2002 υπηρετεί ως Λέκτορας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών, στον Τομέα Κοινωνιολογίας και Εκπαιδευτικής Πολιτικής με γνωστικό αντικείμενο "Εκπαιδευτική Αξιολόγηση".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννης Μ. Κατσίλλης (Συγγραφέας)

Ο Ιωάννης Μ. Κατσίλλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καρδάμαινα της Κω. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Florida State University των ΗΠΑ, απ΄ όπου πήρε το διδακτορικό του στις κοινωνικές επιστήμες και την εκπαίδευση με εξειδίκευση στην κοινωνική στρωμάτωση και τη μεθοδολογία. Έχει δημοσιεύσεις και εισηγήσεις σε συναφή θέματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επί σειρά ετών δίδαξε Στατιστική, Μεθόδους έρευνας, Κοινωνιολογία και Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Florida State University. Από το 1993 διδάσκει Κοινωνιολογική Εκπαιδευτική Έρευνα και Κοινωνική Στατιστική στον Τομέα Κοινωνιολογίας του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Πατρών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Άννα Τσατσαρώνη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντιγόνη Σαρακινιώτη (Συγγραφέας)

Η Αντιγόνη Σαρακινιώτη είναι πτυχιούχος του Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης "Εκπαίδευση και Ανθρώπινα δικαιώματα" του ΤΕΑΠΗ Πανεπιστημίου Αθηνών και του Institute of Education, University of London. Σήμερα με υποτροφία του ΙΚΥ εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με πεδίο έρευνας την κοινωνιολογική ανάλυση της (ευρωπαϊκής) εκπαιδευτικής πολιτικής και ειδίκευση στην ανάλυση προγραμμάτων ανώτατης εκπαίδευσης. Σχετικές εργασίες της έχουν παρουσιαστεί σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Υπό δημοσίευση βρίσκεται η συμβολή της με τίτλο "Changing Knowledge in Higher Education" στον συλλογικό τόμο "Knowledge and identity: Concepts and Applications in Bernstein΄s Sociology" (Routledge). Έχει εργαστεί στο πρόγραμμα "Ένταξη Τσιγγανοπαίδων στο σχολείο" του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συνεργάζεται ερευνητικά με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Άγγελος Καβασακάλης (Συγγραφέας)

Ο Άγγελος Καβασακάλης είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών και καθηγητής Φυσικής στα Εκπαιδευτήρια Γείτονα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Άννα Μανδυλαρά (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Σταμέλος (Επιμέλεια)

O Γιώργος Σταμέλος είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Το πεδίο ερευνών του είναι η εκπαιδευτική πολιτική, οι ευρωπαϊκές πολιτικές δια βίου μάθησης με έμφαση στις πολιτικές ανώτατης εκπαίδευσης και η εκπαίδευση εκπαιδευτικών. Βιβλία και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Συντονίζει το Διαπανεπιστημιακό Δίκτυο HepNet (http://hepnet.upatras.gr).

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1 από 2
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
270
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.378 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση