Παγκόσμια πολιτική οικονομία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Παγκόσμια πολιτική οικονομία

Εξέλιξη και δυναμικές

Robert O΄ Brien

Marc Williams

Η δημοσίευση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου συμβαδίζει με μια σφοδρή οικονομική κρίση στην Ελλάδα, τη συνεχιζόμενη χρηματοοικονομική κρίση στην Ευρώπη, μια λανθάνουσα Αμερικανική οικονομία και αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία. Η προσέγγιση που υιοθετείται σε αυτό το κείμενο για την κατανόηση της παγκόσμιας πολιτικής οικονομίας έχει τρία βασικά στοιχεία. Το πρώτο στοιχείο, η έμφαση στις θεωρητικές προοπτικές, εισάγει τους φοιτητές στις θεωρίες-κλειδιά και τις προοπτικές στην παγκόσμια πολιτική οικονομία. Η ενασχόληση με αντικρουόμενες θεωρητικές προσεγγίσεις είναι πολύτιμη για την κατανόηση του πλαισίου στο οποίο οι επαγγελματίες και οι φορείς λήψης των αποφάσεων λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις. Το δεύτερο στοιχείο, η έμφαση στην ιστορία, παρέχει στους φοιτητές τη βάση για την κατανόηση της συνέχειας και της αλλαγής. Η αντίληψη για την ιστορία, μας παρέχει την ικανότητα να αναγνωρίζουμε με αυθεντικό τρόπο τις νέες εξελίξεις. Το τρίτο στοιχείο, η έμφαση στα πλαίσια-κλειδιά και τις δομές της παγκόσμιας πολιτικής οικονομίας, επιτρέπει στους φοιτητές να εξερευνήσουν το δυναμισμό μιας πολύπλοκης αλληλοεξαρτώμενης παγκόσμιας οικονομίας μέσω της άμεσης ενασχόλησής τους με θέματα-κλειδιά, αναγνωρίζοντας, την ίδια στιγμή, ότι τα θέματα αυτά είναι ενσωματωμένα σε ευρύτερα πλαίσια. Για παράδειγμα, τα τρέχοντα χρηματοοικονομικά προβλήματα στην Ευρωζώνη δεν είναι δυνατόν να γίνουν κατανοητά δίνοντας απλά έμφαση στα γεγονότα καθώς αυτά ξετυλίγονται, αλλά απαιτείται μια βαθύτερη ανάλυση της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής δομής. Όπως πάντα, είμαστε υποχρεωμένοι σε όλους αυτούς που έκαναν αυτή την έκδοση πραγματικότητα. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πρέπει να ευχαριστήσουμε. Όμως, θέλουμε να αναγνωρίσουμε τις αδιάκοπες προσπάθειες του Δρ. Παντελή Σκλιά στον οποίο εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας.
Παντελής Σκλιάς

Παντελής Σκλιάς (Επιμέλεια)

Ο Παντελής Σκλιάς είναι πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου, κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών από το Πανεπιστήμιο του Sussex (UK) στο γνωστικό αντικείμενο της διεθνούς πολιτικής οικονομίας. Πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Ελληνικό Κέντρο Πολιτικών Ερευνών του Παντείου Πανεπιστημίου, με υποτροφία του ΙΚΥ. Συνεργάζεται με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ως συγγραφέας εκπαιδευτικού υλικού και Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό). Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών και Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σχέσεων) καθώς επίσης και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης). Είναι επισκέπτης ερευνητής στο Κέντρο Μεταπτυχιακών Σπουδών για τον Πολιτισμό, την Ανάπτυξη και το Περιβάλλον του Πανεπιστημίου Sussex. Είναι πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Μη Κυβερνητικού Οργανισμού Ευρωπαϊκή Προοπτική, με σημαντική δραστηριότητα στο σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών στις χώρες των Βαλκανίων (ΠΓΔΜ, Κόσοβο, Αλβανία, Σερβία), του Τρίτου Κόσμου (Ισημερινός, Κένυα, Μαλί, Τανζανία, Κοινοπολιτεία της Δομίνικα, Ινδία) και της πρώην ΕΣΣΔ. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται η μελέτη της διεθνούς πολιτικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης στις χώρες των Βαλκανίων, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της πρώην ΕΣΣΔ και του Τρίτου Κόσμου.

Κωνσταντίνος Κρίτσης (Μεταφραστής)


Robert O΄ Brien (Συγγραφέας)

Ο Robert O΄ Brien κατέχει την έδρα της Διεθνούς Εργατικής Ένωσης Βορείου Αμερικής για Παγκόσμια Εργατικά Ζητήματα και είναι Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου McMaster, στο Οντάριο του Καναδά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Marc Williams (Συγγραφέας)

Ο Marc Williams είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
618
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
1.284 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση