Δημιουργική κρίση σε δημοκρατία και οικονομία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Δημιουργική κρίση σε δημοκρατία και οικονομία

Με παράδειγμα τη σύγχρονη Ελλάδα

Γεώργιος Κ. Μπήτρος

Αναστάσιος Δ. Καραγιάννης

29.68€ -33% 19.89€

Από την εμπειρία ανά τους αιώνες γνωρίζουμε ότι η δημοκρατία και η ελεύθερη οικονομία αναγεννιούνται συνεχώς μέσα από μια αέναη ακολουθία μικρότερων ή μεγαλύτερων κρίσεων. Στον αβέβαιο και απρόβλεπτο κόσμο που ζούμε αυτή είναι μια επώδυνη διαδικασία, η οποία όμως συνοδεύεται από σημαντικά πλεονεκτήματα. Ειδικότερα, δημοκρατία και ελεύθερη οικονομία δέχονται και αφομοιώνουν κατά τον πλέον δημιουργικό τρόπο τις αναταράξεις που προκαλούνται από τις φυσικές καταστροφές, τα λάθη των κυβερνήσεων, την τεχνολογική πρόοδο, τις αδυναμίες των πολιτών, κλπ., ώστε στις χώρες που ρίζωσαν προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα και παράλληλα αυξάνεται η κατά κεφαλήν υλική ευημερία. Το ίδιο ισχύει σχετικά με την τρέχουσα πολύπλευρη κρίση, η οποία λόγω της εγγύτητάς της μας φαίνεται βαθιά και επικίνδυνη. Όταν σε λίγα χρόνια οι αναταράξεις καταλαγιάσουν, οι δημοκρατίες θα λειτουργούν πιο αποτελεσματικά απ` ότι στο πρόσφατο παρελθόν, οι εγχώριες και οι παγκόσμιες αγορές θα διαχέουν τα αγαθά της νέας τεχνολογίας σε όλο και μεγαλύτερα πλάτη και μήκη της γης, και προ πάντων οι ατομικές ελευθερίες θα έχουν γίνει πιο ουσιαστικές για περισσότερους ανθρώπους και χώρες. Αυτό είναι ουσιαστικά το μήνυμα ελπίδας που στέλνει το βιβλίο σε όσους αγωνιούν για το μέλλον.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Γεώργιος Κ. Μπήτρος

Γεώργιος Κ. Μπήτρος (Συγγραφέας)

Ο Γεώργιος Μπήτρος έκανε προπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ, πτυχίο 1963) και μεταπτυχιακές στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (Ph.D. στα οικονομικά, 1973). Μετά από ευδόκιμη υπηρεσία σε θέσεις πανεπιστημιακής διδασκαλίας και έρευνας στις ΗΠΑ, επανήλθε στην Ελλάδα το 1976 και εργάσθηκε στο Τμήμα Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος ως Επιστημονικός Συνεργάτης μέχρι το 1979, οπότε εξελέγει καθηγητής στη θέση που υπηρετεί μέχρι σήμερα. Έχει δημοσιεύσει ερευνητικές εργασίες σε, και χρησιμοποιείται ως κριτής από, κορυφαία διεθνή περιοδικά. Υπήρξε για δύο χρόνια Επιστημονικός Συνεργάτης του γνωστού ευρευνητικού κέντρου Natlonal Bureau of Economic Research, στις ΗΠΑ Πρόσφατα ανέλαβε ως εκδότης για την Ευρώπη του διεθνούς περιοδικού Journal of Economlc Asymmetries, και διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία από συμμετοχές σε διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων και οργανισμών. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών η διδασκαλία του επικεντρώνεται στα μαθήματα της μικροοικονομικής θεωρίας, της αξιολόγησης επενδυτικών σχεδίων, και των οικονομικών των επιχειρήσεων.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αναστάσιος Δ. Καραγιάννης

Αναστάσιος Δ. Καραγιάννης (Συγγραφέας)

Ο Αναστάσιος Καραγιάννης διδάσκει στο τμήμα οικονομικής επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Τα κύρια ερευνητικά και διδακτικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στα πεδία της ιστορίας οικονομικής σκέψης, οικονομικής μεθοδολογίας και επιχειρηματικότητας. Έχει δημοσιεύσει άρθρα στα διεθνώς έγκυρα περιοδικά: "International Journal of Social Economics", "Bulletin of Economic Research", "The South African Journal of Economics", "International Review of Economics and Business", "History of Political Economy", "History of Economic Ideas", "Indian Journal of Applied Economics", "International Journal of New Ideas", "Αρχείον Οικονομικής Ιστορίας", "Σπουδαί". Άλλες μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους διεθνών εκδοτικών οίκων. Έχει γράψει τα βιβλία: "Γενική οικονομική ισορροπία: Κριτική ανάλυση του σύγχρονου υποδείγματος" (Σταμούλης, Πειραιάς, 1989), "Οι βάσεις της επιχειρηματικής επιτυχίας" (Interbooks, Αθήνα 1994, μεταφράσθηκε και στη ρουμανική γλώσσα, εκδ. Editura Economica, 1995), "Ιστορία οικονομικής σκέψης: Προ-κλασική περίοδος-μελέτες" (Interbooks, Αθήνα 1998), "Επιχειρηματικότητα και οικονομία: Μελέτες" (Interbooks, Αθήνα 1999), με Ι. Χασσίδ "Η επιχειρηματικότητα στην ελληνική οικονομία: Οικονομική και κοινωνική προσέγγιση" (Interbooks, Αθήνα 1999), με Σ. Δρακόπουλο "Συνοπτική ιστορία οικονομικής σκέψης" (Intebooks, 1999) κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
489
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.048 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση