Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ξύλο
(Είδη ξύλου, χρήσεις, δομή, ιδιότητες, απειλές, προστασία. Τα υλικά της πολιτιστικής κληρονομιάς)

Ξύλο
Το ξύλο είναι ένα υλικό φυσικό, ανανεώσιμο, ανακυκλώσιμο και πλήρως βιοδιασπώμενο που η κατεργασία του δεν απαιτεί μεγάλη κατανάλωση ενέργειας, δεν παράγει σημαντικές ποσότητες αποβλήτων και δεν προϋποθέτει την αγορά ακριβού εξοπλισμού. Η μεγάλη ποικιλία των ειδών του, προσέφερε στον άνθρωπο, ένα υλικό με μεγάλες κατασκευαστικές δυνατότητες και μία σημαντική ποικιλία επιθυμητών χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων για χιλιάδες χρήσεις. Στο γεγονός αυτό οφείλεται η αδιάκοπη χρήση του από τον άνθρωπο, από τους προϊστορικούς χρόνους έως και τις σύγχρονες κοινωνίες, αποτελώντας ένα από τα πιο κοινά υλικά από το οποία κατασκευάστηκε σημαντικό μέρος της παγκόσμιας υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το ξύλο όμως είναι υλικό που οι ιδιότητες του, η σύσταση του και η δομή του μεταβάλλονται μεταξύ των διαφόρων ειδών του, προσβάλλεται από ποικιλία ζώντων οργανισμών και απειλείται από τις συχνές μεταβολές των συνθηκών που επικρατούν στο περιβάλλον όπου φιλοξενείται.

Σκοπός λοιπόν του συγκεκριμένου βιβλίου είναι να παρουσιάσει τις γνώσεις που προέρχονται από την έρευνα αρκετών, και διαφορετικών μεταξύ τους, διακριτών επιστημονικών πεδίων, που αφορούν αυτό το πολύ ενδιαφέρον υλικό. Σε ξεχωριστά κεφάλαια του συγκεκριμένου βιβλίου παρουσιάζονται αναλυτικά:
τα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητες των 74 πιο κοινών ειδών ξύλου σε διεθνές επίπεδο,
οι ιστορικές, οι διαχρονικές και οι σύγχρονες χρήσεις του ξύλου ομαδοποιημένες σε 40 κατηγορίες,
η δομή, η σύσταση και οι ιδιότητες των διαφόρων ειδών του,
οι ποικίλες απειλές που δέχεται ως υλικό και
οι μέθοδοι και τεχνικές που εφαρμόζονται έτσι ώστε να είναι η δυνατή η διατήρηση των ξύλινων αντικειμένων και κατασκευών στο χρόνο.

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται, εργάζονται, σπουδάζουν και ερευνούν το ξύλο. Είναι γραμμένο σε απλή και κατανοητή γλώσσα ενώ περιέχει λεξικό των χρησιμοποιούμενων σ΄ αυτό επιστημονικών όρων. Τα κείμενα του βιβλίου έχουν εμπλουτιστεί με επιλεγμένες έγχρωμες φωτογραφίες και σχέδια, με στόχο να προσφέρουν στον αναγνώστη του, μία πιο ενδιαφέρουσα, πιο κατανοητή και ταυτόχρονα πιο ευχάριστη ανάγνωση. Τα δεδομένα για τα διάφορα είδη του ξύλου παρουσιάζονται σε μεγάλο αριθμό πινάκων ενώ μέσω των συχνών παραπομπών στην εθνική και διεθνή βιβλιογραφία δίνεται η δυνατότητα στον αναγνώστη να μελετήσει περαιτέρω τα ζητήματα που θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον του.

24χ17 εκ., 614 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 303.48 (Τεχνολογία και πολιτισμός ), 694 (Ξυλουργική)
ISBN: 978-960-7860-90-3
ISBN (10ψήφιο): 960-7860-90-Χ
Βάρος: 1.245 κιλά
Εκδότης: Προπομπός
Έτος Κυκλοφορίας: 2012
Γράψε τη δική σου κριτική
49.30
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

43.88
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Γεράσιμος Παυλογεωργάτος είναι Περιβαλλοντολόγος με διδακτορικό δίπλωμα στον τομέα της Περιβαλλοντικής Μηχανικής και Επιστήμης (Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων και μελετών, σχετικά με τη διαχείριση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και τη διατήρηση της υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς (1992-σήμερα). Είναι υπεύθυνος του Εργαστηρίου Διαχείρισης της Πολιτισμικής Κληρονομιάς, του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας (2000-σήμερα) και μέλος των Ερευνητικών Εργαστηρίων του Πανεπιστημίου Αιγαίου: Ανάλυσης Ποιότητας Υδάτων και Αέρα του Τμήματος Περιβάλλοντος (1992-σήμερα) και Μουσειολογίας του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας (2000-σήμερα). Έχει δημοσιεύεσεις σχετικά με τον έλεγχο της ρύπανσης του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων. Έχει διδάξει στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και από το 2000 διδάσκει στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μαθήματα σχετικά με τη Διατήρηση της Υλικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.