Περιήγηση στην ελληνική φιλοσοφία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Περιήγηση στην ελληνική φιλοσοφία

Παύλος Ν. Τζερμιάς

19.08€ -27% 13.93€

Το βιβλίο τούτο δεν είναι βέβαια μια εξαντλητική θεώρηση της ελληνικής φιλοσοφίας. Είναι όμως μια περιήγηση στην ελληνική φιλοσοφία όχι μόνο της αρχαιότητας, αλλά και των κατοπινών εποχών. Ιδιαίτερα στον μη ελλαδικό χώρο, όταν γίνεται λόγος για ελληνική φιλοσοφία, ο στοχασμός ανατρέχει σχεδόν αποκλειστικά στον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη και άλλους επιφανείς της αρχαιοελληνικής σκέψης. Μα και στην Ελλάδα ένας παραδοσιακός αρχαϊσμός φράζει σ` όχι λίγους την πρόσβαση στην προσφορά των φιλοσόφων των μεταγενέστερων περιόδων της ελληνικής ιστορίας. Ο συγγραφέας της `Περιήγησης στην ελληνική φιλοσοφία`, κορυφαίος ελληνιστής με την ευρύτερη έννοια του όρου, τεκμηριώνει και μ` αυτό το σύγγραμμά του τη διαχρονικότητα του ελληνικού πολιτισμού.
Ο Παύλος Τζερμιάς, που χαρακτηρίζεται από έγκυρους σχολιαστές μεγάλη μορφή του ελληνισμού, δικαιώνει έτσι και τη φήμη του. Τη φήμη ενός διανοητή που, καθώς επισημαίνει π.χ. το πολύτομο `Historisches Lexikon der Schweiz`, συνέβαλε σημαντικά στην προώθηση των ελληνικών σπουδών. Ο συγγραφέας προσεγγίζει την ελληνική φιλοσοφική σκέψη με πυξίδα την κοινωνική δικαιοσύνη σε συνθήκες ελευθερίας. Όπως τονίζεται στον πρόλογο του βιβλίου, η ανθρωπιστική ουσία του ελληνικού πολιτισμού αποτελεί πολύτιμη περιουσία ολόκληρης της ανθρωπότητας, ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς μιας κρίσης όχι μόνο κοινωνικοοικονομικής, αλλά και ιδεολογικοπολιτικής, πνευματικής και ηθικής.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Παύλος Ν. Τζερμιάς

Παύλος Ν. Τζερμιάς (Συγγραφέας)

Ο Παύλος Ν. Τζερμιάς είναι ιστορικός, ελληνιστής και πολιτικός αναλυτής διεθνούς φήμης. Εδίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ (Ελβετίας) (1965-1995), στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης (1984-1992) και στην Επαγγελματική Σχολή της Πόλης της Ζυρίχης (1961-1977). Επίσης έκανε παραδόσεις επί πολλά εξάμηνα στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Διετέλεσε Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (1977-1979), ανταποκριτής της Neue Zurcher Zeitung, για θέματα της Ελλάδας και της Κύπρου και Διευθυντής της Εκπομπής για τους Έλληνες και τους Φιλέλληνες της Ελβετικής Ραδιοφωνίας (1970-1990). Την εποχή της στρατιωτικής δικτατορίας (1967-1974) τα άρθρα του στη Neue Zurcher Zeitung μεταδίδονταν τακτικά από την Deutsche Welle. Είναι συγγραφέας δεκάδων αυτοτελών έργων, εκατοντάδων επιστημονικών μελετών και χιλιάδων άρθρων σε διάφορες γλώσσες. Ο Παύλος Ν. Τζερμιάς έτυχε πολλών τιμητικών διακρίσεων για το πλούσιο διδακτικό και συγγραφικό έργο του: τιμητικός τόμος με επιμέλεια του Gunnar Hering (1993), Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (1994), διεθνές επιστημονικό συμπόσιο στο Φράιμπουργκ της Ελβετίας (4 Νοεμβρίου 1995), τιμητικός τόμος του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ της Ελβετίας (1996), παράσημο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας (1996) κ.ά. Στις 30 Μαρτίου 2000 εξελέγη Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
174
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.388 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση