Η ανθρωπολογία και τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η ανθρωπολογία και τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου

Claude Levi - Strauss

9.46€ -24% 7.19€

Το 2005, υπερπλήρης ημερών, εμπειριών, γνώσεων αλλά και δόξας, ο Κλοντ Λεβί-Στρος καταθέτει σε μία από τις τελευταίες του τηλεοπτικές εμφανίσεις την απογοήτευση και την αγωνία του για την εποχή μας: "Διαπιστώνω τις σύγχρονες καταστροφές, την τρομακτική εξαφάνιση έμβιων ειδών, φυτικών ή ζωικών, και το γεγονός ότι, λόγω ακριβώς της σημερινής του πυκνότητας, το ανθρώπινο είδος υφίσταται μια μορφή εσωτερικής δηλητηρίασης, εάν μου επιτρέπεται ο όρος, και συλλογίζομαι το παρόν και τον κόσμο στον οποίο τελειώνω τον βίο μου: δεν είναι ένας κόσμος που μου αρέσει".
Στα τρία κεφάλαια που συνθέτουν το βιβλίο αυτό, που είναι τρεις διαλέξεις που δόθηκαν μία εικοσαετία νωρίτερα, την άνοιξη του 1986, επ΄ ευκαιρία της τέταρτης επίσκεψης του στην Ιαπωνία, ο κορυφαίος ανθρωπολόγος καταδεικνύει με εκπληκτική διορατικότητα δρόμους υπέρβασης του υπερφίαλου δυτικού μεσσιανισμού που επί αιώνες ευαγγελιζόταν μια ανυπόστατη καθολική αλήθεια και μια ισοπεδωτική ενιαία κουλτούρα για ολόκληρο τον πλανήτη. "Ο δυτικού τύπου πολιτισμός έχει απολέσει το μοντέλο που έπλασε για τον εαυτό του και δεν τολμάει πλέον να το προτείνει και σε άλλους": η τυφλή πίστη σε έναν ομοιόμορφο, ακόρεστο και μονόδρομο εξελικτικισμό που υπακούει αποκλειστικά στους νόμους της παραγωγής και της κατανάλωσης εκ των πραγμάτων καταρρέει ως μη βιώσιμη επιλογή.

Την εποχή της παγκοσμιοποίησης και των ραγδαίων ανακατατάξεων, ο Κλοντ Λεβί-Στρος μάς υπενθυμίζει ότι η ανθρωπότητα ζει και αναπνέει μέσα από την πολυμορφία και την ποικιλότητα και ότι η επιστήμη έχει ελάχιστα να διδάξει και πολύ περισσότερα να διδαχθεί από τον πολιτισμικό πλούτο αρχαιότατων λαών, όπως ο ιαπωνικός, οι οποίοι προοδεύουν χωρίς να αποκηρύσσουν τις ρίζες και τις παραδόσεις τους.

Claude Levi - Strauss

Claude Levi - Strauss (Συγγραφέας)

Ο Κλοντ Λεβί-Στρος (1908 - 2009) γεννήθηκε το 1908 στις Βρυξέλλες από Γάλλους γονείς. Σπούδασε νομικά και στη συνέχεια φιλοσοφία στο Παρίσι. Μετά από δύο χρόνια διδασκαλίας στη μέση εκπαίδευση, το 1934 εκλέγεται καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία. Εκεί ξεκινάει η καριέρα του στο χώρο της εθνολογίας, με τη διοργάνωση στα επόμενα τέσσερα χρόνια πολλών αποστολών στις περιοχές της Αμαζονίας και στο Μάτο Γκρόσσο. Επιστρέφει στη Γαλλία το 1939 και το 1941, μετά τη συνθηκολόγηση της Γαλλίας, φεύγει για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από το 1942 έως το 1945 διδάσκει στο New School for Social Research της Νέας Υόρκης. Το 1950 γίνεται directeur d΄ etudes στην Ecole Pratique des Hautes Etudes του Παρισιού. Από το 1959 έως τη συνταξιοδότησή του το 1982 κατέχει την έδρα της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο College de France. Το 1973 εξελέγη ισόβιο μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Για το έργο του Στρος έχουν γραφτεί πολυάριθμες μελέτες. Πέθανε στις 30 Οκτωβρίου 2009 στο σπίτι του, στο Παρίσι, λίγες μέρες πριν γιορτάσει τα εκατοστά πρώτα γενέθλιά του. (φωτογραφία: Isolde Ohlbaum)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευγενία Γραμματικοπούλου (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
149
Διαστάσεις:
21x15
Βάρος:
0.214 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση