Γελοιογράφων μνημόνιο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Γελοιογράφων μνημόνιο

13.90€ -10% 12.51€
Στο μνημόνιο που μας επέβαλαν η κρίση και οι επιτηρητές εκ Βρυξελλών, επτά γνωστοί σκιτσογράφοι απαντούν με ένα δικό τους αντι-μνημόνιο. Συνένωσαν τις δυνάμεις τους, τη φαντασία τους και τα έργα τους, προκειμένου να δώσουν την απάντηση που ταιριάζει στη λαίλαπα της κρίσης που μπουκάρισε τα δύο τελευταία χρόνια στη ζωή μας.

Το "Γελοιογράφων μνημόνιο" συνέταξαν και συνυπογράφουν, με αλφαβητική σειρά, οι: Δημήτρης Γεωργοπάλης, Γιάννης Ιωάννου, Μιχάλης Κουντούρης, Ηλίας Μακρής, Πάνος Μαραγκός, Έφη Ξένου και Μαρία Τζαμπούρα. Το χιουμοριστικό μνημόνιό τους καυτηριάζει τα στραβά και ανάποδα της κρίσης και προσφέρει στους αναγνώστες άφθονο γέλιο που, τελικά, αποτελεί το καλύτερο κούρεμα στο άγχος και την ανασφάλεια που μας κυκλώνουν.

Μιχάλης Κουντούρης

Μιχάλης Κουντούρης (Εικονογράφος)

Σκιτσογράφος και εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Γεννήθηκε στη Ρόδο το 1960. Από το 1985 εργάζεται ως πολιτικός γελοιογράφος σε αθηναϊκές εφημερίδες και συνεργάζεται με αθηναϊκά περιοδικά. Από το 1993 είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). Από το 1997 ασχολείται συστηματικά με την εικονογράφηση του παιδικού βιβλίου. Έχει εικονογραφήσει βιβλία των πιο γνωστών σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων και βιβλία που γράφει ο ίδιος. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και του ΑΙΣΩΠΟΥ. Το 2001 ξεκίνησε η συνεργασία του με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για την εικονογράφηση βιβλίων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το 2002 τιμήθηκε με το Βραβείο Εικονογράφησης του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το βιβλίο του Χρήστου Μπουλώτη "Η ακρίδα με τα κόκκινα γοβάκια" από τις εκδόσεις Μίνωας.

Μαρία Τζαμπούρα

Μαρία Τζαμπούρα (Εικονογράφος)

Η Μαρία Τζαμπούρα σπούδασε γραφιστικές τέχνες στον "Άκτο" (1991-1994 Ακτο/graphic design) και στο Λονδίνο (1994-1995 Middlesex University. Ba Hons in Visual Communication Design). Τα τελευταία δέκα χρόνια εργάζεται ως εικονογράφος-σκιτσογράφος σε εφημερίδες ("Το Βήμα", "Πρώτο Θέμα") και περιοδικά ("4 Τροχοί", "Drive", "Νέμεσις"). Έχει αρκούντως "εκτεθεί" σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε εκθέσεις πολιτικής γελοιογραφίας. Σημαντική διάκριση, στη μέχρι τώρα πορεία της, η επιλογή σκίτσων της ανάμεσα από έργα σκιτσογράφων, κορυφαίων ευρωπαϊκών εφημερίδων για το σχεδιασμό άρματος στο Καρναβάλι της Νίκαιας στη Γαλλία (2002).

Ηλίας Μακρής (Εικονογράφος)

Γεννήθηκε το 1956 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στη Γερμανία. Από το 1981 ασχολήθηκε επαγγελματικά με το σκίτσο. Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες "Το Βήμα", "Έθνος" και πολλά περιοδικά. Τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια σκιτσάρει στην εφημερίδα "Η Καθημερινή". Έχει κυκλοφορήσει τέσσερα λευκώματα με γελοιογραφίες.

Γιάννης Ιωάννου

Γιάννης Ιωάννου (Εικονογράφος)

Ο Γιάννης Ιωάννου (1944-2019) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από όπου πήρε το πτυχίο του το 1968. Στη συνέχεια φοίτησε στην E.U.P. στο Παρίσι και απέκτησε πτυχίο πολεοδομίας το 1972. Έως το 1975 εργάστηκε σε αρχιτεκτονικό γραφείο στο Παρίσι. Την ίδια χρονιά δημοσίευσε για πρώτη φορά πολιτικές γελοιογραφίες στο περιοδικό "Αντί", που χαρακτηρίζονταν από επεξεργασμένο εικαστικό στυλ και καυστικό χιούμορ. Στη συνέχεια δούλεψε σαν σκιτσογράφος, πρώτα στο καθημερινό "Βήμα", υπογράφοντας ως ΙΩΑΝΝΟΥ (1976), και μετά στο εβδομαδιαίο "Ποντίκι". Το 1982 εξέδωσε το κόμικ "Ο Τρίτος Δρόμος", με θέμα την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Ακολούθως δούλεψε στις εφημερίδες "Πρώτη", "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" και συνεργάστηκε με τα περιοδικά "Ταχυδρόμος", "Σχολιαστής", κ.ά., με κόμικ όπως "Το Θαύμα", "Ο Ευρωπαίος", κ.ά. Το 1990 άρχισε να συνεργάζεται με το "Έθνος". Τελευταία του συνεργασία ήταν αυτή με την "Εφημερίδα των Συντακτών". Εξέδωσε πολλά άλμπουμ του σε μορφή βιβλίου. Επίσης, έλαβε μέρος σε διεθνείς εκθέσεις γελοιογραφίας στην Ιταλία (Napoli, Forte dei Marmi και Ferrara), στις Βρυξέλλες (BDB) και αλλού. Ήταν μέλος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων. Τα σκίτσα του δημοσιεύονταν καθημερινά στο blog του, https://yannis-ioannou.com. Έφυγε από τη ζωή στις 9 Μαΐου 2019, σε ηλικία 75 ετών. (σκίτσο: Πέτρος Ζερβός)

Έφη Ξένου (Εικονογράφος)

Γεννήθηκε το 1966 στον Παλαμά Καρδίτσας. Δίδαξε ως νηπιαγωγός για οκτώ χρόνια και τυχαία άρχισα να δουλεύει ως σκιτσογράφος. Παραιτήθηκε από το δημόσιο το 1996, φοίτησε στη σχολή Ορνεράκη έως το 1997 και μετά ήρθε στη ζωή της ο "Τύπος", το γελοιογραφικό πορτρέτο και το να δουλεύει μόνο νύχτα. Δουλεύει στο "Βήμα" από το 1999 μέχρι σήμερα και την παραπολιτική στήλη "Πανδώρα" που απολαμβάνει ιδιαίτερα. Έπειτα ήρθε η εικονογράφηση εξώφυλλων του περιοδικού "Οικονομικός Ταχυδρόμος" και από τον Οκτώβρη του 1999 μέχρι σήμερα η εικονογράφηση της στήλης "Βηματοδότης" -κι όχι μόνο- για το "Βήμα της Κυριακής".

Δημήτρης Γεωργοπάλης (Εικονογράφος)


Πάνος Μαραγκός (Εικονογράφος)

Γεννήθηκε το 1957 στη Λευκάδα όπου τελείωσε το δημοτικό σχολείο. Σπούδασε στην Αρχιτεκτονική σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Πρωτοδημοσίευσε σκίτσα του στο σατιρικό "Ποντίκι" από τον πρώτο καιρό της έκδοσής του μέχρι το Σεπτέμβρη του 1981. Πολιτικός γελοιογράφος στο μεταδικτατορικό "Έθνος" από την έκδοσή του (1981) έως και σήμερα. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το "Έθνος της Κυριακής". Έκανε κοινωνική γελοιγραφία και κόμικ-στριπ σε ένθετα περιοδικά όπως το "TV Έθνος" κτλ. Συνεργάστηκε κατά καιρούς με διαφημιστικές εταιρείες και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (εικονογράφηση βιβλίων πληροφορικής). Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις γελοιογραφίας στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
119
Διαστάσεις:
24χ24
Βάρος:
0.626 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση