Exandas
zoom in
Περνώντας στον έκτο της χρόνο, η τηλεοπτική εκπομπή "Εξάντας" έχει πλέον εδραιωθεί ως μια έγκυρη, συναρπαστική σειρά ντοκιμαντέρ, αγαπημένη στο κοινό και αναγνωρισμένη από τους ειδικούς. Ως όρος, η λέξη εξάντας αναφέρεται στο όργανο που χρησιμοποιούσαν οι ναυτικοί για να μετρήσουν τα ύψη των ουράνιων σωμάτων από καταστρώματα πλοίων, παρά τη μη σταθερότητα του παρατηρητή. Οι τηλεοπτικές εκπομπές της ομάδας του σκηνοθέτη / δημοσιογράφου Γιώργου Αυγερόπουλου μπορεί να μην μετράνε την απόσταση μας από τον ουράνιο θόλο, αλλά κάνουν κάτι εξίσου θαυμαστό: ταξιδεύουν, ριζωμένες στην πραγματικότητα, σε μακρινά γεωγραφικά μήκη και πλάτη και σφυγμομετρούν τη ζωή στις πιο σημαντικές και ακραίες εκφάνσεις της. Από το Μεξικό και το Νίγηρα ως την Ινδία και τη Ρωσία, ο Εξάντας μεταφέρει, μέσα από πραγματικές ανθρώπινες ιστορίες, εικόνες ενός κόσμου άδικου, σκοτεινού, βασανισμένου και τις περισσότερες φορές επικίνδυνου. Οι κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις των ιστοριών του "Εξάντα" μάς αγγίζουν ακόμα και από απόσταση, προτρέποντάς μας να προβληματιστούμε και να ευαισθητοποιηθούμε με τον πιο γνήσιο και συνταρακτικό τρόπο. Ο ίδιος ο Γιώργος Αυγερόπουλος είχε προτιμήσει κάποτε τον όρο independent filmmaker για να περιγράψει τον εαυτό του. Στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης όχι μόνο υποδεχόμαστε και φιλοξενούμε το ανεξάρτητο ντοκιμαντέρ, αλλά τιμάμε και θαυμάζουμε το εύρος και τα αποτελέσματά του. Γι΄ αυτό και θεωρούμε πως ο "Εξάντας" ταιριάζει απόλυτα με τη φιλοσοφία και τους στόχους του Φεστιβάλ και τον καλωσορίζουμε με υπερηφάνεια. Δημήτρης Εϊπίδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αναστασία Σκουμπρή

Αναστασία Σκουμπρή (Συγγραφέας)

Η Αναστασία Σκουμπρή είναι η διευθύντρια Παραγωγής του Εξάντα.Χειρίζεται τα πάντα που έχουν να κάνουν με τις ανάγκες των αποστολών, των γυρισμάτων και του υλικού των ντοκιμαντέρ. Έχει ταξιδέψει στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, στο Ιράκ (πριν και κατά την διάρκεια του πολέμου), στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ιαπωνία.Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969 και σπούδασε κάτι άσχετο... Τουριστικές Επιχειρήσεις στην Πάτρα. Εργάστηκε για λίγο πάνω στο αντικείμενο αυτό, αποφάσισε ότι αυτή η δουλειά δεν της ταιριάζει και, το 1995, άλλαξε προσανατολισμό. Έτσι, αρχικά, εργάστηκε στο αρχείο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ. Από το 1997 έως το 2000 συνέχισε στο αρχείο ειδήσεων του ALPHA όπου ασχολήθηκε αποκλειστικά με την επιμέλεια του αρχείου διεθνών θεμάτων. Από το 2000 ανέλαβε την διεύθυνση παραγωγής του Εξάντα και από το 2002 είναι παραγωγός της εταιρείας SMALL PLANET που είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση παραγωγής των ντοκιμαντέρ. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ασπρόμαυρη φωτογραφία ή παρακολουθεί μαθήματα ξένων γλωσσών. Μιλά Αγγλικά, Ισπανικά, Ιταλικά και μαθαίνει Ιαπωνικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Αυγερόπουλος

Γιώργος Αυγερόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Αυγερόπουλος γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της Ελλάδας καλύπτοντας θέματα εσωτερικής επικαιρότητας, ενώ ως πολεμικός ανταποκριτής εργάστηκε στα πολεμικά μέτωπα της Βοσνίας, της Κροατίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, του Κοσσόβου και της Παλαιστίνης. Επίσης, μετέδωσε ανταποκρίσεις από γεγονότα που συγκλόνισαν τον κόσμο όπως η εξέγερση στην Αλβανία, οι σεισμοί της Τουρκίας και του Ιράν και το Ναυάγιο Του Εσθονία. Το 2000 δημιούργησε τη σειρά ντοκιμαντέρ Εξάντας, που πλέον προβάλλεται από τη δημόσια ελληνική τηλεόραση. Ο Γιώργος Αυγερόπουλος είναι υπεύθυνος τόσο για την έρευνα και τις αποστολές, όσο και για τη σκηνοθεσία και το σενάριο των ταινιών που παρουσιάζει ο Εξάντας. Με την κάμερα του Εξάντα ταξίδεψε σε φλεγόμενα μέρη του πλανήτη και δημιούργησε ντοκιμαντέρ για την Τουρκία, την Γιουκοσλαβία, την Κάτω Ιταλία, την Ρωσία, τα Σκόπια, τη Γένοβα, την Αργεντινή, το Αφγανιστάν, το Λίβανο, το Τόκιο, τη Βόρειο Ιρλανδία, την Αλβανία, την Παλαιστίνη, τη Ρουμανία, το Ιράκ, την Αμερική, την Ισπανία, την Κολομβία, το Ιράν, τη Νότιο Αφρική, τη Σουηδία, την Αϊτή, τη Λιβερία, τη Βραζιλία, την Κούβα, τη Βολιβία, τη Λιβύη, την Ινδία, τη Νιγηρία, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, τη Νιγηρία και τη Βενεζουέλα. Για την δουλειά του ο Γ. Αυγερόπουλος έχει τιμηθεί με βραβεία και διακρίσεις από κρατικούς φορείς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς, ενώ θέματά του Εξάντα έχουν αποτελέσει πηγή για πανεπιστημιακές έρευνες και συνέδρια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Απόστολος Καραπουδάκης (Συγγραφέας)

Ο Αποστόλης Κατταρουδάκης εμπλέκεται με τη δημοσιογραφία από το 1989. Έχει δημιουργήσει ραδιοφωνικές εκπομπές και ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ, συμμετείχε σε ομάδες δημιουργίας εναλλακτικών ραδιοφωνικών σταθμών, εργάστηκε σε εφημερίδες, συνεργάστηκε με περιοδικά και υπήρξε μέλος της ιδρυτικής ομάδας άλλων. Ακόμη, πραγματοποίησε αποστολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την κάλυψη θεμάτων πολιτικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Επιμελείται και συντονίζει τις έρευνες της ομάδας "Εξάντας".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Κερκινός (Επιμέλεια)


Τίνα Σιδέρη (Μεταφραστής)


Θεοδώρα Κουλούρη (Μεταφραστής)


Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
40
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
0.103 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση