Πόλεμος και ειρήνη
zoom in
21.30€ -21% 16.83€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789602086131

  • Κατηγορίες:

    Πεζογραφία

  • Έτος κυκλοφορίας

    2011

  • Εκδότης

    Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.

Το αριστούργημα του Τολστόι "Πόλεμος και Ειρήνη" ανήκει στα κείμενα που αποτέλεσαν σταθμό στην παγκόσμια λογοτεχνία. Με τη διεισδυτική γραφή του και τους ρεαλιστικούς διαλόγους του ο συγγραφέας συνθέτει την πινακοθήκη της ανώτερης ρωσικής κοινωνίας την εποχή των ναπολεόντειων πολέμων. Η αφήγηση δομείται κυρίως γύρω από τη ζωή των οικογενειών Μπολκόνσκι και Ροστόβ, που συνυφαίνεται με τις δραστηριότητες του νεαρού κόμη Πιερ Μπεζούχοβ, καθώς και των συγγενών τους. Ο αναγνώστης παρακολουθεί τη συναρπαστική εξέλιξη των χαρακτήρων του έργου, καθώς αυτή συμβαίνει μέσα σε ένα σκηνικό πολέμου, προελάσεων, συμπτύξεων, ελιγμών που παρουσιάζονται σαν νίκες ή ήττες ανάλογα με την οπτική γωνία. Μέσα σε αυτή τη θολή ατμόσφαιρα ο Τολστόι δείχνει, μεταξύ άλλων, πώς ένας μάλλον αφελής πλούσιος νέος (Πιερ Μπεζούχοβ) ωριμάζει και αντιλαμβάνεται ότι τα σπουδαιότερα πράγματα δεν αγοράζονται με χρήματα, πώς η άβουλη και παραιτημένη πριγκίπισσα Μαρία (Μπολκόνσκαγια) αφήνει την αγάπη να μεταμορφώσει τη ζωή της, πώς η νεαρή κόμισσα Νατάσα Ροστόβα μεγαλώνει ενώ διδάσκεται από τα λάθη της.

Γύρω τους υφαίνεται με επιμέλεια η σύνθεση των κύριων και δευτερευόντων χαρακτήρων του έργου και δεν λείπουν οι αναφορές στα γεγονότα που σημάδεψαν την έκβαση της γαλλικής εισβολής στη Ρωσία, τον εμπρησμό της Μόσχας και την ήττα του Ναπολέοντα. Όμως ο συγγραφέας προχωρεί περισσότερο από το να αποδώσει αυτά τα αποτελέσματα σε μεγαλοφυείς ή ατυχείς κινήσεις του αρχιστράτηγου Κουτούζοφ και του Μ. Ναπολέοντα. Εκθέτει, κάποτε με έντονο διδακτισμό, την ψυχοσύνθεση των λαών που συγκρούστηκαν, το σύνολο των ρόλων που επιφυλάσσει ο πόλεμος στα εμπλεκόμενα μέρη και τις αφανείς κάποτε λεπτομέρειες που ορίζουν το αποτέλεσμα. Αυτό το μεγαλειώδες ιστορικό μυθιστόρημα φανερώνει τι αλλάζει την ιστορία, πώς λειτουργούν στους ανθρώπους ιδιότητες όπως η αγάπη και η φιλοδοξία, αλλά και πώς επιδρούν στα γεγονότα οι κοινωνικές τάξεις, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, ο πλούτος, ο νόμος και η ανομία -ό,τι δηλαδή καθορίζει την ιστορική πορεία σε κάθε εποχή.

Ανδρέας Σ. Σαραντόπουλος

Ανδρέας Σ. Σαραντόπουλος (Μεταφραστής)

Ο Αντρέας Σαραντόπουλος γεννήθηκε το 1915 στο χωριό Αγριλιά Μεσσήνης. Τελείωσε το γυμνάσιο στα 1932 και στα 1934 κατατάχθηκε εθελοντής στο στρατό. Στα 1939 βγήκε ανθυπολοχαγός από τη Σχολή Αξιωματικών Στρατιωτικών Υπηρεσιών. Έλαβε μέρος στον πόλεμο της Αλβανίας και αργότερα στην Εθνική Αντίσταση (ΕΛΑΣ). Το χρονικό διάστημα 1945-1953 το πέρασε στις φυλακές και εξορίες. Έμαθε ρωσικά μόνος του, έγραψε ρωσική γραμματική (1957) κι έχει μεταφράσει τα περισσότερα από τα έργα των Ρώσων κλασικών και πολλά έργα Σοβιετικών συγγραφέων με επιτυχία. Έχει γράψει και έχει εκδώσει το τετράτομο αντιστασιακό και μετα-αντιστασιακό έργο με τίτλο "Μικροί και μεγάλοι άνθρωποι" και συνεχίζει το έργο του.

Lev Nikolaevic Tolstoj

Lev Nikolaevic Tolstoj (Συγγραφέας)

Ο Τολστόι (Λεβ Νικολάγιεβιτς Τολστόι) γεννήθηκε στην Γιασνάγια-Πολιάνα, στις 28 Αυγούστου 1828. Ανήκε σε οικογένεια πλούσιων και ευγενών γαιοκτημόνων. Έκανε ολιγόχρονες σπουδές στο πανεπιστήμιο του Καζάν, όπου παρακολούθησε μαθήματα πρώτα στη σχολή ανατολικών γλωσσών και στη συνέχεια στη νομική σχολή. Κατατάχθηκε στο στρατό και συμμετείχε στις εκστρατείες του Καυκάσου και στην άμυνα της Σεβαστούπολης. Κατά την περίοδο αυτή γράφει και τα πρώτα του λογοτεχνικά έργα: Σταθμοί μιας ζωής (Παιδικά χρόνια, εφηβεία, νεότητα) (1852-1857), Μια χιονοθύελλα (1856), Οι δύο Ουσάροι (1856), Διηγήσεις από την Σεβαστούπολη (1868). Η επιτυχία που είχαν αυτά τα διηγήματα τον ενθάρρυνε ν΄ αφοσιωθεί επαγγελματικά στη συγγραφή. Το 1863 εκδίδει το έργο "Οι Κοζάκοι" και το "Πόλεμος και Ειρήνη" (1865-69) το οποίο έγινε δεκτό με ψυχρότητα από τους κριτικούς. Την περίοδο της μεγάλης δόξας καταλαμβάνεται από υπαρξιακές ανησυχίες και αρχίζει ν΄ αναζητά τον Θεό. Το πραγματικό γεγονός της αυτοκτονίας μιας νέας γυναίκας από ερωτική απογοήτευση σε σιδηδρομικό σταθμό της κεντρικής Ρωσίας του δίνει την έμπνευση για να γράψει την Άννα Καρένινα. Άλλα έργα του είναι: "Ο θάνατος του Ιβάν Ίλιτς" (1886), "Η σονάτα του Κρόυτσερ" (1889), "Κύριος και υπηρέτης" (1895) και τέλος "Η Ανάσταση" (1899). Το 1901 η Ιερά Σύνοδος θεωρώντας ότι ένα απόσπασμα του βιβλίου Η Ανάσταση είναι εχθρικό προς την ορθόδοξη εκκλησία αποφασίζει τον αφορισμό του συγγραφέα, ο οποίος απογοητευμένος τρέπεται σε φυγή η οποία θα καταλήξει στο θάνατο του συγγραφέα το Νοέμβριο του 1910.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1 από 4
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
591
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.887 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση