Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Συνταγματικό δίκαιο
(Γενική πολιτειολογία - Εισαγωγή στο συνταγματικό δίκαιο και οργανωτικό μέρος)
Συγγραφέας:   Αθανάσιος Γ. Ράικος


Συνταγματικό δίκαιο
Ο παρών τόμος αποτελεί τον τρίτο τόμο του έργου Γενική Πολιτειολογία και Συνταγματικό Δίκαιο. Η νέα τέταρτη έκδοση προσαρμόζει το έργο στο ισχύον δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως νεότερη βιβλιογραφία και πρόσφατη ελληνική και αλλοδαπή νομολογία.
Το έργο περιλαμβάνει δύο τμήματα το γενικό και το ειδικό. Στο γενικό τμήμα εξετάζεται το γενικό μέρος των θεμελιωδών δικαιωμάτων, στο οποίο εντάσσονται και όλες οι γενικές διατάξεις του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας που αφορούν τα δικαιώματα αυτά. Ειδικότερα αναλύεται η έννοια, η διάκριση και η νομική φύση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, παρουσιάζεται η ιστορία της συνταγματικής κατοχύρωσης των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ελλάδα, η διεθνής προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι φορείς, οι αποδέκτες και οι περιορισμοί των θεμελιωδών δικαιωμάτων, η συρροή και η σύγκρουση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και η παραίτηση από αυτά. Επιπλέον, στο γενικό τμήμα αναπτύσσεται ιδιαιτέρως η συνταγματική προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, το δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και της συμμετοχής στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας και η γενική αρχή της ισότητας.
Το ειδικό τμήμα περιέχει τη συστηματική ερμηνεία διατάξεων του Συντάγματος, οι οποίες κατοχυρώνουν τα σπουδαιότερα ειδικά ατομικά δικαιώματα. Ερμηνεύονται συστηματικά τα δικαιώματα στη ζωή, την τιμή και την ελευθερία, το δικαίωμα στην ιθαγένεια και η προσωπική ελευθερία. Επιπλέον, το κεφάλαιο που αναφέρεται στην ιθαγένεια έχει ενημερωθεί με τον πρόσφατο Ν 3838/2010.
Η τέταρτη έκδοση του έργου είναι προσαρμοσμένη στο αναθεωρημένο Σύνταγμά μας, στην ΕΣΔΑ αλλά και σε όλα εν γένει τα διεθνή κείμενα για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως επίσης και στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία. Το έργο λαμβάνει υπόψη και τα ισχύοντα Συντάγματα άλλων Κρατών και είναι ενημερωμένο με τη γερμανική βιβλιογραφία και τη νομολογία του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, που ανέπτυξαν κατά τρόπο υποδειγματικό τη θεωρία των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Ενόψει του κυρίου διδακτικού σκοπού του έργου, ιδίως η ιστορία των ερμηνευόμενων διατάξεων του Συντάγματος και η βιβλιογραφία περιλαμβάνονται στις υποσημειώσεις.

864 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Αριθμός τόμου: 1
Ταξινόμιση DDC: 342 (Συνταγματικό δίκαιο)
ISBN: 978-960-272-901-4
ISBN (10ψήφιο): 960-272-901-5
Βάρος: 0.4 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
60.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

51.00
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.