Η τριλογία της Αβρούπολης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η τριλογία της Αβρούπολης

Τα νοερά καλοκαίρια

Ακακία Κορδόση

Στο νέο αυτό μυθιστόρημα της βραβευμένης συγγραφέως Ακακίας Κορδόση πρωταγωνιστεί ένα νεαρό κορίτσι, η Αλίκη, που -μέσα από την αλληγορικότητα των καλοκαιριών της- παρακολουθούμε την εξέλιξή του από τα πρώιμα εφηβικά χρόνια, τα "χρόνια της αθωότητας", ως την τρίτη σχεδόν δεκαετία της ζωής της, όπου γίνεται και η πραγματική, βίαιη ενηλικίωσή της. Στο "Πρώτο καλοκαίρι" δύο παιδιά μαγεύονται από μια επιστολή που καταφθάνει από το μακρινό παρελθόν και ακολουθούν τη φαντασίωση ενός ονειροπόλου τεχνίτη, ενώ στο "Δεύτερο καλοκαίρι" μια παρέα εφήβων πραγματοποιεί την πολυπόθητη εκδρομή σε ένα νησάκι της λιμνοθάλασσας. Στο τελευταίο μέρος της τριλογίας, "Τα άλλα καλοκαίρια", η αφορμή είναι μια ερωτική ιστορία και ένα αισθηματικό αδιέξοδο, αλλά η Ακακία Κορδόση μέσα από ένα έξοχο ποιητικό κείμενο, το κείμενο των χρωμάτων, κάνει ένα από τα αγαπημένα της ψυχογραφικά μακροβούτια. Η ηρωίδα πέρασε από τη ροζ στην γαλάζια περίοδο, από εκεί στην ασημιά περίοδο της εφηβείας για να καταλήξει στην κόκκινη, όπου την περίμενε η τραυματική ενηλικίωση. Το μεγαλύτερο μέρος της τριλογίας λαμβάνει χώρα στην ιδεατή πόλη της ήρεμης και ζεστής λιμνοθάλασσας, την Αβρούπολη, και τελειώνει στην Αθήνα.

Το καινούριο αυτό βιβλίο της Ακακίας Κορδόση αποτελείται από τρία προηγούμενα έργα της ίδιας συγγραφέως, τα οποία συνδέθηκαν με νέα οπτική, αποκτώντας με τον τρόπο αυτόν και μια καινούρια λογοτεχνική προσωπικότητα και υπόσταση. Η πλοκή απέκτησε πλέον άλλο ενδιαφέρον και σασπένς, οι ήρωες ολοκληρώθηκαν περαιτέρω ως χαρακτήρες, οι πράξεις τους απέκτησαν καινούριες ερμηνείες, οι χώροι δράσης οριοθετήθηκαν με μια νέα δυναμική.

Βαθιά και αποκλειστικά ανθρωποκεντρική συγγραφέας η Ακακία Κορδόση με ένα λιτό και "ευγενές" συγγραφικό χέρι μάς παραδίδει πλέον μια τριλογία για τα χρόνια της αθωότητας και την ενηλικίωση, τη φιλία και τον έρωτα, την οικογένεια, τη ζωή και τον θάνατο...

Ακακία Κορδόση

Ακακία Κορδόση (Συγγραφέας)

Η Ακακία Κορδόση γεννήθηκε στο Μεσολόγγι. Σπούδασε κλασική γαλλική φιλολογία στην Ελλάδα και μοντέρνα φιλολογία στο πανεπιστήμιο της Ντιζόν, στη Γαλλία. Υπηρέτησε στη Γαλλική Πρεσβεία και στη μέση εκπαίδευση ως καθηγήτρια. Έχει γράψει τα μυθιστορήματα: "Ο εμπρησμός", "Τα νοερά καλοκαίρια", "Σαν μουσική τη νύχτα", "Το διπλό ταξίδι"· τις συλλογές διηγημάτων "Ποιος αν φώναζα", "Γκρίζες μέρες", "Δεκατρείς φωνές της σιωπής" (που κυκλοφόρησε και στη Γαλλία και έλαβε το Μέγα Βραβείο Γραμμάτων, το 1991, της Γαλλικής Ακαδημίας), "Οι γερανοί", "Τα χαμένα βήματα του αυτοκράτορα", "Ο μυστικός κόσμος του καθηγητή Αναγνώστου", τη συλλογή δοκιμίων "Αναλογίες" και "Το Μεσολόγγι της ομορφιάς και του πνεύματος"· τις μελέτες "Μιλήστε Μεσολογγίτικα" (βραβείο Ακαδημίας Αθηνών) και "Ο ζωγράφος Τάσος Μαντάς", "Γνωρίστε το Μεσολόγγι", και "Οκτώ γράμματα του Φώτη Κόντογλου στον Δημήτρη Κασόλα", καθώς και το θεατρικό σχεδίασμα "Ένας άνθρωπος που λεγόταν Μπάιρον" (που παίχτηκε με τη συμπλήρωση 150 χρόνων απ΄ τον θάνατο του ποιητή). Για το έργο της και την προώθηση της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό, έχει αναγορευθεί ομόφωνα Επίτιμος Διδάκτωρ της Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει βραβευτεί επίσης απ΄ την Ακαδημία Αθηνών για γλωσσική μελέτη της. Προσφάτως τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Πάτρα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
352
Διαστάσεις:
24x14
Βάρος:
0.608 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση