Ο θρίαμβος της θρησκείας και Λόγος προς τους καθολικούς
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο θρίαμβος της θρησκείας και Λόγος προς τους καθολικούς

Jacques Lacan

15.10€ -10% 13.59€
"Είμαι ένα παπαδοπαίδι", έλεγε ο Λακάν. Εκπαιδευμένος από τους αδελφούς του Τάγματος της Μαρίας, ήταν ένα παιδί θεοσεβούμενο και απέκτησε μια γνώση σημαντική, εσωτερική, των δοκιμασιών και των τεχνασμάτων της χριστιανικής πνευματικότητας. Ήξερε επίσης να μιλάει θαυμάσια στους καθολικούς και να τους εξοικειώνει με την ψυχανάλυση. Το Τάγμα των Ιησουιτών στοιχημάτιζε στη Σχολή του. Ο Φρόυντ, αντλώντας την αισιοδοξία του από τον Διαφωτισμό, πίστευε ότι η θρησκεία δεν ήταν παρά αυταπάτη που η πρόοδος του επιστημονικού πνεύματος θα διέλυε στο μέλλον. Ο Λακάν δεν το πίστευε καθόλου. Αντίθετα θεωρούσε ότι η αληθινή θρησκεία, η ρωμαιοκαθολική, θα ξεγελούσε τελικά τους πάντες πλασάροντας νόημα με τη σέσουλα στο πραγματικό που η επιστήμη θα καθιστούσε όλο και πιο επίμονο, πιο ανυπόφορο. Ζακ-Αλέν Μιλέρ Οι δύο ενότητες αυτού του βιβλίου ανήκουν στο προφορικό έργο του Λακάν (ανέκδοτο ως σήμερα) και αποτελούν μέρος της συλλογής "Παράδοξα του Λακάν", τίτλο που επέλεξε ο Ζακ-Αλέν Μιλέρ. Ο "Λόγος προς τους καθολικούς" περιλαμβάνει δύο διαλέξεις που εκφωνήθηκαν στις 9 και 10 Μαρτίου του 1960 στις Βρυξέλλες ύστερα από πρόσκληση της Πανεπιστημιακής Σχολής Σαιν-Λουί και αναγγέλθηκαν σαν "δημόσια μαθήματα". Ο "Θρίαμβος της θρησκείας" προέρχεται από μια "συνέντευξη τύπου" που έλαβε χώρα στη Ρώμη στις 29 Οκτωβρίου 1974 στο Γαλλικό Ινστιτούτο με την ευκαιρία ενός συνεδρίου. Ο Λακάν δέχτηκε ερωτήσεις από Ιταλούς δημοσιογράφους. Το πρώτο βιβλίο της συλλογής που κυκλοφόρησε στα ελληνικά είναι "Η διδασκαλία μου" ενώ ετοιμάζονται: "O ατομικός μύθος του νευρωτικού" και το "Μιλάω στους τοίχους". Τα "Παράδοξα" ανήκουν στη σειρά των εκδόσεων Εκκρεμές "Λακανικός προσανατολισμός". Στην σειρά αυτή κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία: - "Λειτουργία και πεδίο της ομιλίας και της γλώσσας στην ψυχανάλυση", του Ζακ Λακάν - "Ο Λακάν και η ψυχανάλυση", του Ζακ-Αλέν Μιλέρ - "Θεωρία της ψυχαναλυτικής θεραπείας", του Ζακ-Αλέν Μιλέρ Ετοιμάζονται - Το όγδοο σεμινάριο του Ζακ Λακάν -Ο αυτιστικός και η φωνή του, Jean-Claude Maleval - Η Άλλη πρακτική κλινική - Η ψυχανάλυση και το νοσηλευτικό ίδρυμα, του Alfredo Zenoni
Jacques Lacan

Jacques Lacan (Συγγραφέας)

Ο Ζακ Λακάν (1901-1981) γεννήθηκε, έζησε και εργάστηκε στο Παρίσι. Στις αρχές της δεκαετίας του ΄30 δημοσίευσε τη διατριβή του για την παρανοϊκή ψύχωση, και λίγο αργότερα έγινε δεκτός στη Γαλλική Ψυχαναλυτική Εταιρεία, όπου παρουσίασε τη θέση του για το λεγόμενο "στάδιο του καθρέφτη". Η αποφασιστική παρέμβασή του, όμως, στο ψυχαναλυτικό γίγνεσθαι ξεκίνησε τη δεκαετία του ΄50 με τη μορφή ενός εβδομαδιαίου σεμιναρίου, το οποίο έγινε πόλος κατάρτισης και συσπείρωσης για πολλές γενιές ψυχαναλυτών. Το 1964, απαντώντας στον εξοβελισμό του από τη Διεθνή Ψυχαναλυτική Εταιρεία, ο Λακάν ίδρυσε τη Φροϊδική Σχολή των Παρισίων (1964-1980), η ακτινοβολία της οποίας ξεπέρασε κατά πολύ τα γαλλικά σύνορα. Η τελευταία θεσμική πρωτοβουλία του, η Σχολή του Φροϊδικού Αιτίου (1981), έμελλε να γίνει το όχημα για τη διάδοση του λακανικού προσανατολισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 1966 ο Λακάν συγκέντρωσε σε έναν ογκώδη τόμο τα "Γραπτά" κείμενα του. Το 2001 κυκλοφόρησαν τα "Άλλα γραπτά" που περιλαμβάνουν όλα τα μεταγενέστερα κείμενα. Η σταδιακή έκδοση του σεμιναρίου ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 σε μεταγραφή του Ζακ-Αλέν Μιλέρ, και συνεχίζεται έως σήμερα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κυριακή Σαμαρτζή (Μεταφραστής)


Νάσια Λινάρδου - Blanchet (Μεταφραστής)


Νατάσα Κατσογιάννη (Μεταφραστής)

Η Νατάσσα Κατσογιάννη είναι ψυχολόγος-ψυχαναλύτρια, διδάκτωρ ψυχοπαθολογίας και ψυχανάλυσης (Paris 7-Denis Diderot), πρώην διδάσκουσα Ψυχοπαθολογίας και Ψυχανάλυσης του Πανεπιστημίου Rennes 2, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας της Νέας Λακανικής Σχολής.

Jacques - Alain Miller

Jacques - Alain Miller (Επιμέλεια)

Ο Ζακ-Αλέν Μιλέρ είναι ψυχαναλυτής, μέλος της Σχολής του Φροϊδικού Αιτίου (Γαλλία). Υπήρξε πρωτεργάτης της από τη στιγμή που δημιουργήθηκε, το 1981. Είναι επίσης ο ιδρυτής, το 1992, της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχανάλυσης (Π.Ε.Ψ.), της οποίας διετέλεσε γενικός εκπρόσωπος στη διάρκεια των δέκα πρώτων χρόνων της λειτουργίας της. Ο Ζακ-Αλέν Μιλέρ διευθύνει το Ινστιτούτο του Φροϊδικού Πεδίου, οργανισμό που παρέχει ψυχαναλυτική κλινική εκπαίδευση και αποτελείται από το σύνολο των Κλινικών Τμημάτων ανά τον κόσμο. Το νεαρότερο από αυτά είναι το Αθηναϊκό Παράρτημα Κλινικών Σπουδών που ιδρύθηκε από τον ίδιο το Νοέμβριο του 2003. Διευθυντής του τομέα ψυχανάλυσης του πανεπιστημίου Paris VIII, ο Ζακ-Αλέν Μιλέρ παραδίδει χωρίς διακοπή, από το 1972, ένα εβδομαδιαίο μάθημα με τίτλο "Ο λακανικός προσανατολισμός". Μαθητής των Ρ. Μπαρτ, Λ. Αλτουσέρ, Μ. Φουκώ και Ζ. Ντερριντά, στην Ecole Normale Superieure, από την οποία αποφοίτησε, ο Ζακ-Αλαίν Μιλλέρ σήμερα αποτελεί, αδιαμφισβήτητα, τη σημαντικότερη προσωπικότητα του ψυχαναλυτικού κόσμου. Το έργο του-ανέκδοτο στο μεγαλύτερο του μέρος- αριθμεί πλέον των είκοσι πέντε σεμιναρίων, τα οποία, εν μέρει, δημοσιεύονται σε διάφορα ψυχαναλυτικά περιοδικά (la Cause freudienne, Quarto, Mental κ.τ.λ.), ενώ συγχρόνως μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες.

Εκδότης:
Τόμος:
1
Σελίδες:
124
Βάρος:
0.55 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση