Κωνσταντίνος Γιάνναρης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κωνσταντίνος Γιάνναρης

52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, 4-13 Νοεμβρίου 2011

Συλλογικό έργο

Gazmend Kapllani

Σοφία Φωκά

8.00€ -10% 7.20€
Το σινεμά του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, ακραίο, ρεαλιστικό, ισορροπεί στο τεντωμένο σκοινί της ανθρώπινης πραγματικότητας. Χωρίς δικλίδες ασφαλείας διεισδύει σε δυσλειτουργικούς μικρόκοσμους αποδομώντας στερεότυπα, εγείροντας ερωτήματα που ξεφεύγουν απ΄ τα προφανή, θέματα ταυτότητας, φύλου και φυλής η μετανάστευση, ο "ξένος", η οικογένεια, βρίσκονται στο στόχαστρο του δημιουργού, καθρεφτίζοντας έναν κόσμο μακριά από ωραιοποιήσεις κι εύκολους συναισθηματισμούς. 0 Γιάνναρης δεν στέκεται αμέτοχος σε όσα συμβαίνουν γύρω του. Το αισθητήριο του εντοπίζει τις ραγδαίες αλλαγές εν τη γενέσει τους. Και τις παραδίδει στο κοινό, προκαλώντας το. Μα πριν προκαλέσει τον θεατή, ο Γιάνναρης προκαλεί πρώτα τον ίδιο του τον εαυτό. Μέσα απ΄ αυτή την προσωπική αναμέτρηση, το έργο του ωριμάζει, παραμένοντας ωστόσο συνεπές στις προθέσεις του δημιουργού του. 0 Γιάνναρης δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Ξέρει ακριβώς τι θέλει να πει και, το κυριότερο, πώς να το εκφράσει. Συχνά, στις ταινίες του, η ντοκιμαντερίστικη κινηματογράφηση, η αμεσότητα και η συνύπαρξη επαγγελματιών ηθοποιών με ερασιτέχνες που καταθέτουν τη βιωματική τους ερμηνεία, μετατρέπουν το θεατή σε συνεργό. Τα όρια μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας μοιάζουν να θολώνουν, επιτρέποντας στον δημιουργό να κάμψει τις αντιστάσεις του κοινού. Στις ταινίες του, η εσωτερική ένταση λειτουργεί σαν το τέλειο άλλοθι. Μοιάζει να δείχνει ακλόνητο, μα όταν έρθει η εκτόνωση, καταρρέει στο λεπτό. Μαζί μ΄ αυτό καταρρέουν κι οι σταθερές τα ταμπού, οι προκαταλήψεις τα οχυρά. Το αφιέρωμα του 52ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στον Κωνσταντίνο Γιάνναρη καλεί το κοινό να γνωρίσει όλες τις πτυχές του έργου ενός τολμηρού κινηματογραφιστή. Δημήτρης Εϊπίδης, Διευθυντής Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Gazmend Kapllani

Gazmend Kapllani (Συγγραφέας)

Ο Γκαζμέντ Καπλάνι γεννήθηκε το 1967 στην πόλη Λούσνια της Αλβανίας. Τον Ιανουάριο του 1991 πέρασε τα σύνορα με την Ελλάδα περπατώντας μαζί με ένα καραβάνι ανθρώπων. Στην Ελλάδα έκανε όλα τα είδη των δουλειών που κάνει ο κάθε μετανάστης για να επιβιώσει: οικοδόμος, λαντζιέρης, περιπτεράς. Ταυτόχρονα, φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Από το 2001 είναι τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας "Τα Νέα", όπου διατηρεί εβδομαδιαία στήλη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σοφία Φωκά (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Τερζής (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Γιάνναρης

Κωνσταντίνος Γιάνναρης (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας από Έλληνες γονείς. Τελείωσε το σχολείο στην Ελλάδα και έκανε τις πανεπιστημιακές του σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία - όχι στο σινεμά, στο οποίο είναι αυτοδίδακτος, αλλά στην ιστορία και στα οικονομικά, στο Πανεπιστήμιο του Κιλ. Το διδακτορικό του στη μεταπολεμική ελληνική και σοβιετική ιστορία εγκαταλείφθηκε πριν ολοκληρωθεί εξαιτίας του κινηματογράφου. Το 1987 ολοκλήρωσε το "ΟΖαν Ζενέ είναι νεκρός", το οποίο προβλήθηκε στο Πανόραμα του Φεστιβάλ Βερολίνου. Οι επόμενες μικρού μήκους ταινίες του -"Τρώες, Caught Looking" και "Μια θέση στον ήλιο"- προβλήθηκαν σε πολλά φεστιβάλ κερδίζοντας, ανάμεσα σε άλλα, δύο βραβεία Τέντι στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Για λογαριασμό του Channel 4 και του BBC, σκηνοθέτησε, μεταξύ άλλων, τα ντοκιμαντέρ "Απεγνωσμένη ζωή: Οι ταινίες του Πιέρ Πάολο Παζολίνι" και "Έλληνες (Ελληνικός έρωτας και σαπφικές συνομιλίες)". Tο μεγάλου μήκους ντεμπούτο του "Κοντά στον παράδεισο", γυρισμένο το 1995, προβλήθηκε στο "Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών" του Φεστιβάλ Καννών. Παρά την πετυχημένη πορεία της ταινίας και την αγορά της για διανομή στην Αμερική από τη Miramax, ο Γιάνναρης αποφασίζει να επιστρέψει στην Ελλάδα. Το 1998, το "Από την άκρη της πόλης", η πρώτη του αμιγώς ελληνική ταινία, συμμετέχει στο Πανόραμα του Βερολίνου, ενώ στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κερδίζει το Βραβείο Σκηνοθεσίας και το Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας. Η επόμενη ταινία του, "Δεκαπενταύγουστος", υπήρξε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία και συμμετείχε στο διαγωνιστικό του Βερολίνου, καθώς και σε μια σειρά από άλλα φεστιβάλ, όπως του Σιάτλ και της Μελβούρνης. Βασισμένος σ΄ ένα αληθινό περιστατικό, μια λεωφορειοπειρατεία από έναν Αλβανό που είχε τραγική κατάληξη, ο "Όμηρος" είχε μια εξίσου καλή πορεία στα φεστιβάλ, αλλά αντιμετωπίστηκε με -όχι ακριβώς ανεξήγητη- εχθρότητα από την πιο αντιδραστική μερίδα του ελληνικού κοινού. Έξι χρόνια αργότερα, η επόμενη ταινία του, "Man at Sea", έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2011. Αμέσως μετά, ο Γιάνναρης, όχι απόλυτα ικανοποιημένος από το μοντάζ της βερσιόν που προβλήθηκε εκεί, ξεκίνησε να δουλεύει μια νέα εκδοχή του φιλμ. Το director΄ s cut στο οποίο κατέληξε θα προβληθεί, για πρώτη φορά, στο πλαίσιο του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Stephane Sawas (Συγγραφέας)

O Stephane Sawas είναι αναπληρωτής καθηγητής νεοελληνικών σπουδών στο Κρατικό Ινστιτούτο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών της Γαλλίας (Σορβόννη, Παρίσι).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Wieland Speck (Συγγραφέας)

Ο Βίλαντ Σπεκ είναι σκηνοθέτης, συνιδρυτής του Βραβείου Teddy και Διευθυντής του Πανοράματος του Φεστιβάλ Βερολίνου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Mary Kitroeff (Μεταφραστής)


Δέσποινα Παυλάκη

Δέσποινα Παυλάκη (Μεταφραστής)


Ηλιάνα Λουκοπούλου (Μεταφραστής)


Τίνα Σιδέρη (Μεταφραστής)


Mary Kitroeff (Επιμέλεια)


Ελένη Ανδρουτσοπούλου (Επιμέλεια)


Τζωρτίνα Σερπιέρη (Επιμέλεια)


Δημήτρης Εϊπίδης (Επιμέλεια)


Γιώργος Κρασσακόπουλος (Επιμέλεια)


Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
79
Διαστάσεις:
29χ21
Βάρος:
0.432 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση