Το τόλμημα της μνήμης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το τόλμημα της μνήμης

Διηγήματα και ποιήματα από τη νοτιανατολική Ευρώπη

Συλλογικό έργο

Asli Erdogan

Πάνος Ιωαννίδης

14.84€ -26% 10.98€

Η Νοτιοανατολική Ευρώπη εξακολουθεί, όπως και στο παρελθόν, να είναι τελικά `εκείνη η πολυεθνική περιοχή όπου τα όρια ανάμεσα στις κουζίνες δεν είναι τα μόνα τα οποία, αν και διακρίνονται κοφτερά σαν λεπίδι, εντούτοις συγχέονται` (Γκύντερ Γκρας). Η Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι μια περιοχή στοιχειωμένη από το παρελθόν της, από τους πολέμους, τα πογκρόμ, τους άκρατους και συχνά παράλογους εθνικισμούς, τη δυσπιστία της μιας χώρας απέναντι στην άλλη. Η έκδοση αυτή έχει σκοπό να αντιπαλέψει αυτά ακριβώς τα αρνητικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας, συγκεντρώνοντας μερικούς από τους σημαντικότερους Βαλκάνιους συγγραφείς και καταγράφοντας, με αυτό τον τρόπο, ομοιότητες και διαφορές, ιδιαίτερα όσον αφορά την κοινή μας μνήμη και την κοινή αναζήτηση της βαλκανικής ταυτότητας. Την ελληνική γλώσσα εκπροσωπούν σε αυτό τον τόμο με κείμενά τους οι Νίκος Θέμελης και Πέτρος Μάρκαρης από την Αθήνα, και οι Πάνος Ιωαννίδης και Νίκη Μαραγκού από τη Λευκωσία. Το βιβλίο ανοίγει με τα `οπτικοποιημένα` ποιήματά της η Χέρτα Μύλερ, βραβείο Νόμπελ 2009.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Asli Erdogan

Asli Erdogan (Συγγραφέας)

Η Ασλί Ερντογάν γεννήθηκε στην Ιστανμπούλ το 1967. Σπούδασε μηχανική υπολογιστών και φυσική, το μάστερ της το ολοκλήρωσε στο CERN-Εργαστήριο Φυσικής Υψηλής Ενέργειας της Ευρώπης. Παράτησε το διδακτορικό της στη φυσική, που το είχε αρχίσει στο Ρίο ντε Τζανέιρο, επέλεξε τη συγγραφή και έζησε δυο χρόνια στη Νότια Αμερική. Το πρώτο της μυθιστόρημα "Kabuk Adam" (Ο άνθρωπος καβούκι) εκδόθηκε το 1994 και η πρώτη της συλλογή διηγημάτων "Mucizevi Mandarin" (Ο θαυμαστός μανδαρίνος) το 1996. Το δεύτερο της μυθιστόρημα "Kirmizi Pelerinli Kent" (Η πόλη με την κόκκινη πελερίνα) 1998, μεταφράστηκε στα γαλλικά και στα νορβηγικά και εκδόθηκε από τις εκδόσεις "Actes Sud". Επιλέχθηκε στη σειρά "Marg" των εκδόσεων "Gyldental". Το διήγημά της με τίτλο "Tahta Kuslar" (Τα ξύλινα πουλιά) κέρδισε το Βραβείο Deutsche Welle και μεταφράστηκε σε εννιά γλώσσες. Στο βιβλίο της "Bir Yolculuk ne Zaman Biter" (Πότε τελειώνει ένα ταξίδι) (2000) συγκέντρωσε τα χρονογραφήματά της στην εφημερίδα "Ραντικάλ". Η Ασλί Ερντογάν συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στους "50 συγγραφείς του Μέλλοντος" του περιοδικού "Lire". Έργα της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες. Το 2009 τιμήθηκε με το Βραβείο Διηγήματος "Σαΐτ Φαΐκ"· τον Αύγουστο του 2016, αμέσως μετά την σύλληψή της, με το σουηδικό βραβείο Τuchoslky και πιο πρόσφατα με το 2017 ΕΙCF Princess Margriet Award for Culture.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πάνος Ιωαννίδης (Συγγραφέας)

Ο Πάνος Ιωαννίδης γεννήθηκε το 1935 στην Αμμόχωστο και φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, ενώ εργάστηκε και ως δημόσιος υπάλληλος και ως παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών στην Κυπριακή Ραδιοφωνία. Το 1967, μετά από σπουδές στον τομέα της λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στα Πανεπιστήμια Suracuse των Η.Π.Α. και του Καναδά ανέλαβε τη διεύθυνση του βοηθού διευθυντή της Κυπριακής Τηλεόρασης. Στο χώρο της λογοτεχνίας ασχολήθηκε κυρίως με την πεζογραφία, δημοσίευσε όμως και ποιήματα και θεατρικά έργα. Το 1969 τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο Κυπριακής πεζογραφίας. Για τα μυθιστορήματα, τα διηγήματα και τα θεατρικά του έργα του έχουν απονεμηθεί άλλα τρία Κρατικά Βραβεία από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, τα Βραβεία Τεύκρου Ανθία και Θεοδόση Πιερίδη, το βραβείο του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και το βραβείο της Ένωσης Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου. Το θεατρικό του έργο "Γκρέγκορυ" βραβεύτηκε στο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ Θεάτρου Σόφιας το 1976. Το 2007 του απονεμήθηκε το Αριστείο Γραμμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Πάνου Ιωαννίδη βλ. Δ.Κ.Γ., "Ιωαννίδης Πάνος", στη "Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας", τ. 7, Αθήνα, Χάρη Πάτση, χ.χ. και Ιωαννίδης Κλείτος, "Πάνος Ιωαννίδης", στην "Ιστορία της νεώτερης κυπριακής λογοτεχνίας", σ. 379-385, Λευκωσία, 1986 (για βιβλιοκρισία του Ιωαννίδη βλ. Παναγιώτου Νίκος, "Κριτική θεώρηση της "Ιστορίας της νεώτερης κυπριακής λογοτεχνίας" του Κλείτου Ιωαννίδη", Λευκωσία, 1986). (Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Gur Genc (Συγγραφέας)

Το πλήρες όνομά του είναι Γκουργκέντς Κορκμαζέλ, αλλά υπογράφει τα ποιήματα του ως Γκουρ Γκεντς (Gur Genc). Γεννήθηκε το 1969 στην Πάφο και φοίτησε στο Τεχνικό Λύκειο Λευκωσίας. Έζησε πολλά χρόνια στην Τουρκία και τη Μεγάλη Βρετανία. Ασχολείται με την ποίηση και τη μετάφραση. Στην ποίησή του υπάρχει έντονο το στοιχείο της αμφισβήτησης παραδοσιακών αξιών και μια ανατρεπτικότητα, που προβάλλεται παράλληλα με έντονη σεξουαλικότητα. Ο λόγος του είναι νεωτερικός και τα θέματά του, παρόλο που πολλές φορές έχουν ως αφετηρία το 1974, συνδυάζουν τα μοτίβα της λεγόμενης "Γενιάς της αμφισβήτησης".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Cem Akas (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε το 1968 στο Μάνχαϊμ της Γερμανίας. Ζει στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε χημικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Bogazici της Κωνσταντινούπολης και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια (Νέα Υόρκη). Έκανε το διδακτορικό του στην Ιστορία, στο Πανεπιστήμιο Bogazici. Από το 1992 ως το 2004, ο Cem Akas εργάστηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους της Τουρκίας, τις εκδόσεις Yapi Kredi Yayinlari. Το 2005 ίδρυσε δικό του εκδοτικό οίκο. Συγγραφέας μυθιστορημάτων, διηγημάτων και δοκιμίων. Έχουν εκδοθεί πλήθος βιβλίων του, μεταξύ των οποίων: "Guarding the State", δοκίμιο πολιτικής επιστήμης (Charleston, SC, 2010), "19", μυθιστόρημα (Κωνσταντινούπολη, 2009), "Gitmeyecekler icin Urbino", μυθιστόρημα (Κωνσταντινούπολη 2007), "Επιλεγμένα Διηγήματα" (Oyku Seckisi) (Κωνσταντινούπολη 2002), "Olgunluk Cagi Uclemesi", μυθιστόρημα (Οyku Seckisi 2001).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Balsa Brkovic (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε το 1966 στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε Γενική Λογοτεχνία και Θεωρία της Λογοτεχνίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Κριτικός θεάτρου, συντάκτης του πολιτιστικού τμήματος και αναπληρωτής διευθυντής σύνταξης της ημερήσιας εφημερίδας Vijesti του Μαυροβουνίου, μέλος της συντακτικής ομάδας του λογοτεχνικού περιοδικού Ars. Συγγραφέας (ποίηση, πεζογραφία και δοκίμια). Ο Brkovic έχει στο ενεργητικό του πέντε ποιητικές συλλογές και το μυθιστόρημα "Privatna galerija" (2002), που εκδόθηκε σε περισσότερα από 20.000 αντίτυπα και μεταφράστηκε το 2007 στα τσέχικα, το 2006 στα σλοβένικα και το 2007 στα αλβανικά. Το μυθιστόρημά του "Privatna galerija" διακρίθηκε με το Βραβείο "Mirosavljevo jevandjelje" ως το καλύτερο πεζογράφημα της Σερβίας και του Μαυροβουνίου για τα έτη 2001-2003. Ο Brkovic είναι μέλος του Κέντρου PΕN Μαυροβουνίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Lea Cohen (Συγγραφέας)

Η Λέα Κόεν ανήκει στους πιο επιτυχημένους συγγραφείς της Βουλγαρίας. Γεννήθηκε στη Σόφια (Βουλγαρία). Σπούδασε πιάνο και μουσικές επιστήμες στη Σόφια και την Ουτρέχτη. Αναγορεύτηκε σε διδάκτορα το 1975. Από το 1975 έως το 1979 διηύθυνε τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας. Εκπρόσωπος της Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων στο βουλγαρικό Κοινοβούλιο (1990). Πρέσβειρα της Βουλγαρίας στις Βρυξέλλες (1991-1996) και τη Βέρνη (1997-2001). Έχει γράψει δέκα μυθιστορήματα, ένα θεατρικό έργο και δύο κινηματογραφικά σενάρια. Πρώην διπλωμάτης, πρέσβειρα και εξέχουσα προσωπικότητα του πολιτισμού, η Λέα Κόεν διαθέτει πλούσιες εμπειρίες. Ορισμένα από τα μυθιστορήματά της έχουν ως θέμα τη σύγχρονη ζωή στη μετά-κομμουνιστική Βουλγαρία. Είναι η μόνη συγγραφέας στη Βουλγαρία που περιγράφει λεπτομερώς την οδυνηρή περίοδο της βαλκανικής ιστορίας, κατά τη διάρκεια των ετών 1940-1944, όταν δώδεκα χιλιάδες Εβραίοι, από τις υπό κατοχή βουλγαρικές περιοχές, μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα θανάτου της Πολωνίας, τη στιγμή που άλλοι σαράντα οκτώ χιλιάδες, εντός της Βουλγαρίας, επιβίωσαν παρά τις συνεχείς διώξεις, την κατάσχεση των περιουσιών τους και τους εξευτελισμούς που υπέστησαν. Είναι πρόεδρος δύο βουλγαρικών συλλόγων, των Βουλγάρων Γυναικών Συγγραφέων και της Βουλγαρικής Ένωσης των Επιζώντων από το Ολοκαύτωμα και των Παιδιών τους. Ζει στη Βουλγαρία και στην Ελβετία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Elsa Demo (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στο Φιέρι της Αλβανίας. Ζει στα Τίρανα. Σπούδασε Αλβανική Λογοτεχνία και Γλωσσολογία στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου των Τιράνων (1995-1999). Από το 1999 αρθρογραφεί τακτικά στις αλβανικές ημερήσιες εφημερίδες "Koha jone", "Korrieri", "Shekulli", και από το 2003 είναι υπεύθυνη για το πολιτιστικό τμήμα της μεγαλύτερης ημερήσιας αλβανικής εφημερίδας "Shekulli". Πλήθος δοκιμίων, ρεπορτάζ και διηγημάτων της έχουν δημοσιευτεί στις εφημερίδες "Koha jone", "Korrieri", "Spekter", "Shekulli" και σε άλλα αλβανικά έντυπα και ανθολογίες. Συνεκδότρια των δύο ανθολογιών Αλβανών συγγραφέων "Shqiperia Kujton. 1944-1991" (Τίρανα 2009) και "Shqiperia Kujton 1991-2010" (Τίρανα 2010). Το 2009 τιμήθηκε με το Βραβείο Βοϊτίλα στο Μπάρι (Ιταλία) στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Δημοσιογραφικού Διαγωνισμού "Giornalisti del Mediterraneo".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Filip Florian (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε το 1968 στο Βουκουρέστι. Σπούδασε Γεωλογία και Γεωφυσική στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου (1987-1990). Συντάκτης του πολιτιστικού περιοδικού "Cuvintul" και στο ράδιο Ελεύθερη Ευρώπη. Εξωτερικός συνεργάτης στην Deutsche Welle. Συγγραφέας μυθιστορημάτων. Έχει εκδώσει πλήθος βιβλίων, μεταξύ των οποίων: "Zilele regelui", μυθιστόρημα (Βουκουρέστι 2008), "Baiuteii", μυθιστόρημα (Βουκουρέστι 2006 και 2007), "Degete mici", μυθιστόρημα (Βουκουρέστι 2005 και 2007). Για το πρώτο του μυθιστόρημα "Degete mici" διακρίθηκε με πολλά βραβεία, όπως το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων του πολιτιστικού περιοδικού "Romania Literara" (2005).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Aleksandar Gatalica

Aleksandar Gatalica (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε το 1964 στο Βελιγράδι, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε Γενική και Συγκριτική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου. Μεταφραστής αρχαίων ελληνικών έργων, μουσικοκριτικός στην ημερήσια εφημερίδα "Novosti" (ως το 2008), συντάκτης του ένθετου πολιτιστικού περιοδικού "BLIC knjiga" της ημερήσιας εφημερίδας "Blic" και συγγραφέας. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί εννέα πεζογραφήματά του, μεταξύ των οποίων: "Nevidljivi", μυθιστόρημα (Βελιγράδι 2008), "Vek", διηγήματα (Βελιγράδι 1999), "Linije zivota", μυθιστόρημα (Βελιγράδι 1993). Τα πεζά του έχουν μεταφραστεί σε δέκα ευρωπαϊκές γλώσσες. Ο Gatalica τιμήθηκε το 1993 με τα βραβεία "Milos Crnjanski" καθώς και με το Βραβείο "Ivo Andric"για τη συλλογή διηγημάτων "Vek" (1999). Το τελευταίο του μυθιστόρημα "Nevidljivi" συμπεριλήφθηκε στην τελική λίστα επιλογής του Βραβείου NIN 2008. Μέλος του Συμβουλίου του Σερβικού PEN. Αναπληρωτής Διευθυντής του σερβικού τμήματος της διεθνούς ΜΚΟ "Ευρωπαϊκή κίνηση".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Tatjana Gromaca (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε το 1971 στο Σίσακ της Κροατίας. Ζει στην περιοχή της Κεντρικής Ίστρια και της Πούλα. Σπούδασε συγκριτική λογοτεχνία και φιλοσοφία στο Ζάγκρεμπ. Επί πολλά έτη έγραφε λογοτεχνικά ρεπορτάζ, κριτικές βιβλίων και άρθρα πολιτιστικών θεμάτων στη θρυλική κροατική εβδομαδιαία εφημερίδα "Feral tribune", που δεν εκδίδεται πλέον. Από το 2008 διατηρεί πολιτιστική στήλη και αρθρογραφεί για την ημερήσια εφημερίδα "Novi list". Συγγραφέας ποιημάτων, πεζογραφημάτων και δοκιμίων. Έχει εκδώσει πλήθος βιβλίων, μεταξύ των οποίων: "Bijele vrane - price iz Istre", συλλογή πεζογραφημάτων-ντοκουμέντων (Ζάγκρεμπ 2005), "Crnac", νουβέλα (Ζάγκρεμπ 2004), "Nesto nije u redu?", τόμος ποιημάτων (Ζάγκρεμπ 2000). Μια επιλογή των ποιημάτων της κυκλοφόρησε στα γερμανικά με τον τίτλο "Stimmt was nicht?" από τις εκδόσεις "Thanhauser", για τα οποία έλαβε το 2001 υποτροφία της Ακαδημίας των Τεχνών στο Βερολίνο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Muge Iplikci (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε το 1966 στην Κωνσταντινούπολη, όπου και ζει. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο. η πτυχιακή της εργασία (Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης) είχε τίτλο "Λαϊκή κουλτούρα και γυναίκες". Διδάσκει στον Τομέα Θεωρίας των Μέσων του Πανεπιστημίου Bilgi στην Κωνσταντινούπολη. Συγγραφέας. Έχει εκδώσει πλήθος βιβλίων, μεταξύ των οποίων: "Kisa Omurlu Acelyalar", διήγημα (Κωνσταντινούπολη 2009), "Kafdagt", μυθιστόρημα (Κωνσταντινούπολη 2008), "Cemre", μυθιστόρημα (Κωνσταντινούπολη 2006), "Kul ve Kel", μυθιστόρημα (Κωνσταντινούπολη 2004), "Transit Yolcular", νουβέλα (Κωνσταντινούπολη 2002). Τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Για το λογοτεχνικό της έργο τιμήθηκε με τα Βραβεία "Yasar Nabi Nayir" και "Haldun Taner Kisa".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Jasna Koteska (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε το 1970 στα Σκόπια όπου και ζει. Είναι κόρη του ποιητή Jovan Koteski (1932-2001). Σπούδασε λογοτεχνία (πτυχίο το 1999) και Σπουδές Φύλου (πτυχίο το 2000). Έκανε το διδακτορικό της στη Θεωρία της Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων (2002). Υφηγήτρια Λογοτεχνίας και Σπουδών Φύλου στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου των Σκοπίων. Συντάκτρια των περιοδικών "Blesok", "Identiteti", "Literaturen zbor". Γράφει τακτικά για λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες. Συγγραφέας δοκιμίων. Έργα της: "Komunisticka intima", δοκίμιο (θεωρητική ανάλυση του κομμουνισμού και προσωπική αφήγηση) (Σκόπια 2008), "Sanitarna enigma", δοκίμιο (φιλοσοφία του Καθαρού) (Σκόπια 2006), "Makedonsko zensko pismo", δοκίμιο (Σπουδές Φύλου και Λογοτεχνία) (Σκόπια 2003), "Postmodernisticki literaturni studii", δοκίμιο (Λογοτεχνία και Μεταμοντερνισμός) (Σκόπια 2002).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ardian Kycyku (Συγγραφέας)

Ardian Kycyku, ψευδώνυμο: Ardian - Christian Kycyku. Γεννήθηκε το 1969 στο Πόγκραντετς της Αλβανίας. Ζει στο Βουκουρέστι (Ρουμανία). Σπούδασε Αλβανική Γλώσσα και Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων. Έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου (1998). Έχει εκλεγεί κοσμήτορας στο Πανεπιστήμιο "Gheorghe Cristea" στο Βουκουρέστι. Είναι συνεκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού "Ηaemus". Έχει εκδώσει πλήθος βιβλίων στην αλβανική -με πιο πρόσφατο το θεατρικό έργο "Shkelqesi" (2009). -και στη ρουμανική γλώσσα, με πιο πρόσφατα τα "Loc pentru o singura papusa - poveste de filmat / film de povestit" (2008), "Εmpatycon sau Cartea vietii premature", μυθιστόρημα (2007, 2009). Ο Kycyku είναι μέλος της Ένωσης Συγγραφέων της Ρουμανίας, του Συλλόγου Συγγραφέων της Αλβανίας, της Ακαδημίας Επιστήμης και Τεχνών της Κεντρικής Ευρώπης, καθώς και της Ένωσης Συγγραφέων του Βουκουρεστίου, και ιδρυτικό μέλος του αλβανικού πολιτιστικού συλλόγου "Ηaemus".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Nikola Madzirov (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε το 1973 στη Στρούμιτσα, όπου ζει και εργάζεται. Ποιητής, δοκιμιογράφος, μεταφραστής λογοτεχνικών έργων, αρθρογράφος. Ως συντονιστής της διαδικτυακής πύλης για την παγκόσμια ποίηση "Lyrikline" είναι υπεύθυνος για το τμήμα της πΓΔΜ. Υπήρξε συντάκτης στον τομέα ποίησης του λογοτεχνικού περιοδικού Blesok. Τα ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε 30 γλώσσες. Κυκλοφορούν τα έργα του: "Premesten kamen" (Versetzter Stein) (Σκόπια 2007), "Vo gradot, nekade" (In der Stadt, irgendwo) (Σκόπια 2004), "Nekade, nikade" (Irgendwo nirgendwo) (Radovis 1999), "Zakluceni vo gradot" (Eingeschlossen in der Stadt) (Σκόπια 1999). Τιμήθηκε με το βραβείο Hubert-Burda για Συγγραφείς της Ανατολικής Ευρώπης το 2007, και με πολλά εθνικά βραβεία όπως των "Αδελφών Miladinov", το Βραβείο "Studentski zbor", το Βραβείο "Aco Karamanov". Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και ανθολογίες της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας. Έχει λάβει πολλές διεθνείς διακρίσεις και υποτροφίες: "International Writing Program" (IWP) στο Πανεπιστήμιο της Iowa των HΠΑ, "Literarisches Tandem" στο Βερολίνο, υποτροφία "KulturKontakt" στη Βιέννη, "Internationales Haus der Autoren" στο Γκρατς, "Literatur haus NO" στο Krems και "Villa Waldberta" στο Μόναχο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Θέμελης

Νίκος Θέμελης (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Θέμελης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Τελείωσε τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, το Doerpfeld Gymnasium. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και μετά το στρατιωτικό του συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία, όπου το 1975 έκανε και το Διδακτορικό του σε θέματα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Εργάστηκε στην Αγροτική Τράπεζα, στο Υπουργείο Οικονομικών και στη Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου Υπουργών στις Βρυξέλλες. Από το 1981 υπήρξε συνεργάτης του πρ. πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ακολουθώντας τον στα Υπουργεία Γεωργίας, Εθνικής Οικονομίας, Παιδείας, Βιομηχανίας και στα πρωθυπουργικά του καθήκοντα μεταξύ 1996-2004. Έχει κάνει επιστημονικές δημοσιεύσεις γύρω από ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Μιλάει Γερμανικά, Αγγλικά και Γαλλικά. Εκτός από το χώρο της πολιτικής και της επιστήμης τα ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στη ζωγραφική, στη μουσική και την λογοτεχνία. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα: "Η αναζήτηση" (1998), " Η ανατροπή" (2000), "Η αναλαμπή" (2003), "Για μια συντροφιά ανάμεσά μας" (2005), "Μια ζωή δυο ζωές" (2007) και "Οι αλήθειες των άλλων" (2008). "Η αναζήτηση" εκδόθηκε στα γερμανικά ("Jenseits von Epirus", Piper Verlag, 2001), στα ιταλικά ("La ricerca", Crocetti Editore, 2001) και στα τουρκικά ("Arayis", Dogan Kitapcilik AS, 2002). "Η ανατροπή" μεταφράστηκε και εκδόθηκε στα ιταλικά (Crocetti) και στα τουρκικά ("Yikilis", Dogan Kitapcilik AS, 2004). To "Για μια συντροφιά ανάμεσά μας" μεταφράστηκε και εκδόθηκε στα ρουμανικά ("Pentru insotirea no astra", Omonia Editura, 2006). "Η αναλαμπή" πρόκειται να εκδοθεί στα τουρκικά από τον εκδοτικό οίκο Dogan Kitapcilik.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
329
Διαστάσεις:
20.5x14
Βάρος:
0.426 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση